22. joulukuuta 2015

Helpot joulukarkit

Joulu on aivan pian, mutta vielä ehtii tehdä helppoja herkkuja! Facebookin Leivotaan!- ryhmässä on jaettu kuvia ihanista fudgeista, sellaisista oikeista, jotka vaativat keittämistä ja lämpötilan tarkkailua. Varmasti hyvää! Koska omat hermoni menivät suklaatalon kasaamiseen, säästän itseäni ja tein vain helppoja ja nopeita karkkeja itselle ja muille. Nämä piparminttusuklaat ovat periaatteessa candy cane bark -herkkua miniatyyrikoossa. En tiedä, voiko tätä varsinaisesti kutsua reseptiksi, niin helppoa näiden valmistus on. Tarvittavat määrät riippuvat siitä, kuinka isoihin vuokiin teet ja kuinka paljon nameja haluat. Suklaan voi myös levittää yhdeksi levyksi ja murtaa sen paloihin jähmettymisen jälkeen, kuten oikeasti tehdäänkin.Tästä määrästä saa noin 12 minimuffinsivuokaan tehtyä karkkia.


120g taloussuklaata rouhittuna
120g valkosuklaata rouhittuna
2tl rypsi- tai kookosöljyä
2-3 maustemittaa piparminttuaromia
2-3 karkkikeppiä murskattuna

Sulata taloussuklaa, sekoita joukkoon 1tl rypsiöljyä tai sulatettua kookosöljyä. Mausta suklaa maustemitallisella piparminttuaromia, maistele ja lisää määrää tarvittaessa. Kaada taloussuklaa annosvuokien tai vuoan pohjalle ja tasoita pinta kopauttelemalla vuokia työtasoa vasten. Aseta kylmään valkosuklaan valmistelun ajaksi. Sulata valkosuklaa, lisää joukkoon 1tl öljyä ja mausta piparminttuaromilla. Valkosuklaan sekaan voi laittaa aromia hieman vähemmän, jotta maku ei ala muistuttaa hammastahnaa. Kaada valkosuklaa vähän jähmettyneen taloussuklaan päälle, tasoita pinta ja ripottele pinnalle karkkikeppimurskaa. Anna jähmettyä kylmässä kokonaan.


Nämä fudget ovat hyvin samankaltaisia kuin tämä herkku, tosin resepti on vieläkin riisutumpi. Mausteena voi käyttää vaikka mitä, esim. pähkinöitä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä tai likööriä. Dessert for Twon inspiroimana kokeilen ensimmäistä kertaa appelsiinikuorta ja tykästyin kovasti raikkaaseen mutta hyvin aromaattiseen makuun. Yhdestä purkista kondensoitua maitoa saa kaksi erilaista fudgea, toki voi tehdä myös tuplamäärän yhtä, varsinkin jos syöjiä on paljon. Säilytä näitä pakastimessa tai ainakin jääkaapissa, sillä massa ei jähmety samalla tavoin kuin keitetty fudge. Vuoan koko riippuu siitä, kuinka paksua fudgesta haluat. Itse ole käyttänyt noin 15x20cm vuokaa näihin, mutta massan voi kaataa myös vaikka pyöreään irtopohjavuokaan, jolloin paloista saa hieman erimuotoisia.

n. 200g / 0,5prk kondensoitua maitoa
250g valkosuklaata rouhittuna
2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori

Kaada kondensoitu maito paksupohjaiseen kattilaan, lisää valkosuklaarouhe ja lämmitä seosta hyvin miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja massa on yhtenäistä ja sileää. Sekoita joukkoon appelsiinin kuoriraaste ja kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Tasoita pinta ja laita jääkaappiin/pakastimeen jähmettymään, vähintään noin neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Leikkaa paloiksi ja säilytä rasiassa tai kääri voi- tai leivinpaperiin.

Jos et käytä luomuappelsiinia, pese kuori erityisen hyvin. Raasta vain oranssi osa, valkoinen maistuu kitkerälle. Valkosuklaa on todella herkkää ja palaa helposti. Mieto lämpö on tässä siis todellakin mieto lämpö, itse käytän levyn lämpötilaa 2.


n. 200g / 0,5prk kondensoitua maitoa
250g maitosuklaata rouhittuna
2rkl Baileys Chocolat Luxea tai muuta kermalikööriä
(sormisuolaa / fleur de sel)

Kaada kondensoitu maito paksupohjaiseen kattilaan, lisää maitosuklaarouhe ja likööri ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja massa on yhtenäistä ja sileää. Kaada massa laivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele koristeeksi hieman suolaa ja painele sitä varovasti paremmin pintaan kiinni. Anna fudgen jähmettyä kylmässä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. Leikkaa paloiksi ja säilytä rasiassa tai kääri voi- tai leivinpaperiin.


Ja sitten se suklaatalo. Noh, ideahan on varsin ihana ja Fazerin ohjeet kyllä hyvät, mutta ei minusta arkkitehtia tule. Eikä taiteilijaa. Vähemmän tästä on silti työtä kuin piparkakkutalosta ja lähikaupan suklaalevy- ja ranskanpastillivajauksen perusteella en ole ainoa, joka tällaisen väkersi. Ensi vuonna sitten paremmalla tekniikalla ja vähemmän lämpimillä käsillä...

Herkullista joulua kaikille!



14. joulukuuta 2015

Piparkakkumuffinsit

Joulun lähestyessä piparkakkumausteita tulee laitettua joka paikkaan. Tosin, söin vasta nyt ensimmäiset piparitaikinan palat näitä muffinseja tehdessä. Ehtiihän tässä vielä... Näissä muffinseissa maistuu piparkakku päällä, taikinassa ja sisällä olevassa toffeesydämessä. Parhaimmillaan nämä ovat tuoreina, kun piparkakku on vielä mukavan rapsakka ja sydän valuvan pehmeä. Maistuvat kuitenkin vielä seuraavanakin päivänä, jos näitä sattuu jäämään. Päällisen rapeutta en lähtisi peittämään kovin suurella kuorrutuksella, jotta se ei pehmene liiaksi.


100g voita huoneenlämpöisenä
0,75dl fariinisokeria
0,75dl hienoa sokeria
1 kananmuna
1prk (200g) piparkakkurahkaa
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1rkl piparkakkumaustetta
10 Dumle Gingerbread- karkkia
piparitaikinaa 10 tähteen

Vaahdota voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Lisää rahka ja kääntele lopuksi joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, leivinjauhe ja piparkakkumauste. Lusikoi taikinaa 10 ison muffinsivuoan pohjalle, paina jokaiseen yksi Dumle ja peitä lopulla taikinalla. Paista muffinseja 200-asteisen uunin keskitasossa noin 8 minuuttia. Leikkaa sillä välin piparitaikinasta 10 tähteä ja aseta ne puolikypsien muffinsien päälle. Paista vielä 7-8 minuuttia. Herkuttele heti (hieman jäähtyneenä) tai koristele täysin jäähtyneenä.


Jouluun on enää reilu viikko! Miten tässä ehtiikään tehdä kaikkia niitä herkkuja, mitä haluaisi...

6. joulukuuta 2015

Mocca cotta

Panna cotta on yksi helpoimmista jälkiruoista, nimensä mukaisesti se on keitettyä kermaa. Panna cotan hienous piilee siinä, että variaatioita on rajattomasti, koska mikä nyt ei sopisi kerman kanssa?  Itsenäisyyspäivän kunniaksi olin ensin ajatellut sinivalkoiseen teemaan sopivaa valkosuklaalla maustettua panna cottaa ja jotain mustikkalisuketta. Metsästin imelletyn perunalaatikon reseptiä useamman vuoden joululehdistä (ja se löytyi!), ja samalla törmäsin Glorian Ruoka & Viinin mocca cotta -reseptiin. Suunnitelma vaihtui, ja kaikki tarvittavakin löytyi valmiiksi kaapista. Tämä on hieman kevennetty versio alkuperäisestä, suklaa ja kahvi muodostavat pehmeän yhdistelmän, jota jogurtti raikastaa. Jos olet vahvemman kahvin ystävä, pelkällä espressolla maustetun herkun reseptin löydät täältä.


2,5dl paksua kuohukermaa (Flora)
2-3tl pikaespressojauhetta (Nescafé)
2 liivatelehteä
100g maitosuklaata
1-1,5dl kreikkalaista jogurttia
1rkl vaahterasiirappia

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan noin viideksi minuutiksi. Kuumenne kerma ja espressojauhe paksupohjaisessa kattilassa lähes kiehuvaksi. Rouhi suklaa hienoksi rouheeksi kuumuutta kestävään kulhoon ja kaada kerma-espressoseos suklaan sekaan. Sekoittele, kunnes suklaa on täysin sulanut. Purista ylimääräinen vesi liivatteista pois ja lisää suklaakerman joukkoon. Sekoita hyvin, jotta liivate liukenee tasaisesti seokseen. Lisää jogurtti ja mausta vaahterasiirapilla. Jos käytät kovin juoksevaa kreikkalaista jogurttia, kannattaa sitä lisätä vain desin verran. Kun seos on tasaista, annostele se tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin jähmettymään vahintään pariksi tunniksi. Koristele suklaarouheella tai suklaakahvipavuilla.

Hyvää itsenäisyyspäivää!



In English:

Mocca cotta

Panna cotta is one of the easiest desserts, direct translation is just cooked cream. The beauty of this is that you can add basically any flavour, since what doesn't go with cream? For Finland's independence day I first thought of white chocolate panna cotta with blueberries. However, I was searching for a Christmas casserole recipe and came across this mocca cotta.  Coffee and milk chocolate make a wonderful, soft and round combination. If you like your espresso just as it is, however, check out this recipe.

2,5dl thick double cream
2-3 teaspoons instant espresso
2 gelatin leaves
100g good-quality milk chocolate
1-1,5dl Greek yoghurt
1 tablespoon maple syrup

Place the gelatin leaves in a bowl of cold water and let soften for about five minutes. Combine the cream and espresso in a thick-bottomed saucepan and heat until almost boiling. Chop the chocolate finely and place it in a glass or steel bowl. Pour the espresso cream on top and fold until all the chocolate has melted. Squeeze the gelatin dry and add the leaves into the chocolate cream. Mix well until the gelatin has dissolved completely. Add the yoghurt and maple syrup. Once it's all well combined pour the mixture into serving dishes. Place in the fridge for at least two hours. Garnish with chocolate shavings or chocolate coffee beans.

25. marraskuuta 2015

Nutellainen mukikakku

Jatketaan mukiherkkujen suklaista linjaa, aiemmat reseptit löydät täältä ja täältä. Tähän "kakkuun" ei tule voita, mutta Nutellaa senkin edestä, joten herkullisuus on taattu! Mikroherkut eivät pysy tuoreina kovin pitkään, tämä onkin siis akuutin makeanhimon superlääke, joka on tarkoitettu syötäväksi heti. Ohje on lähes suoraan kaveriltani lainaamastani mukikakkukirjasta, jonka nimeä en valitettavasti muista.

1 M-koon kananmuna
2rkl hienoa sokeria
1rkl vaaleaa muscovadoa / fariinisokeria
pieni ripaus suolaa
60g Nutellaa
2rkl tummaa leivontakaakaota
5rkl (kakku)vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmuna, sokerit ja suola kevyesti yhteen, seosta ei tarvitse vaahdottaa. Lisää Nutella ja vatkaa tasaiseksi, tee samoin kaakaon kanssa. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja leivinjauhe ja sekoita tasaiseksi. Taikina on melko paksua (ja ah-niin-hyvää!). Kaada taikina mikronkestävään mukiin (vetoisuus noin 3dl) ja tasoita pinta. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 50 sekuntia ja anna seistä 1-2 minuuttia. Herkuttele sellaisenaan tai tee lusikalla kolo keskelle ja tiputa joukkoon hieman vaniljajäätelöä, -kastiketta tai -rahkaa. Ei lisättävää.



In English:

Nutella cake in a mug

Cakes in a mug are such a wonderful way to have something sweet in an instant and still make yourself believe you didn't eat that much (you know what I mean?) Recipe for a fondant in a mug can be found here but this is even sweeter, better, faster and it has Nutella in it, so obviously more everything. When cooking with a microwave, cakes don't stay fresh for very long, so this is definitely a quick fix for a needy sweet tooth.

1 medium-sized egg
2 tablespoons caster sugar
1 tablespoon light muscovado
tiny pinch of salt
60g Nutella
2 tablespoons dark cocoa
5 tablespoons all-purpose flour
0,5 teaspoon baking powder

In a small bowl mix together the egg, sugars and salt. Add the Nutella and mix until well combined, do the same with cocoa powder. Add the flour and baking powder and again mix until well combined. The batter will be quite thick. Pour it into a microwave-safe mug (about 3dl), microwave for 50 seconds on full and let the cake sit in the microwave for 1-2 minutes. Take a spoon and dive in or add a bit of vanilla ice cream or custard. Your welcome.

12. marraskuuta 2015

Hasselpähkinälevite

Hasselpähkinä ja suklaa on varsin mainio yhdistelmä - kyllähän sen nyt Nutellastakin jo ymmärtää. Jos kuitenkin kaipaa jotain vähän terveellisempää versiota, kannattaa kokeilla tätä levitettä. En väitä, että tämä Nutellan voittaa, mutta kiva ja monikäyttöinen vaihtoehto kuitenkin. Resepti on Donna Hayn. Luomulaatuiset ainekset lisäävät levitteen hyvyyttä entisestään. Koska tämä on yhdenlaista pähkinävoita, suosittelen tehokasta keittiökonetta ja naapuriystävällistä valmistusajankohtaa. Jos käytät esim. sauvasekoitinta, kannattaa tämä valmistaa useammassa erässä, ettei kone ylikuumene.


280g hasselpähkinöitä (kuorellisia)
25g raakakaakaota
150ml vaahterasiirappia

Paahda hasselpähkinöitä 160-asteisen uunin keskitasossa noin 8 minuuttia, kunnes pähkinät saavat hieman väriä ja kuoret alkavat irrota. Hiero lämpimiä pähkinöitä keittiöpyyhkeen sisällä, jotta kuoret irtoavat mahdollisimman hyvin. Laita kuoritut, lämpimät pähkinät ja raakakaakao monitoimikoneen tai sauvasekoittimen kulhoon ja jauha hienoksi seokseksi. Tämä kestää useamman minuutin. Lisää vaahterasiirappi tahnan joukkoon hiljalleen valuttaen koneen käydessä. Jos massa tuntuu liian raskaalta, sekoita loput käsin. Jos haluat rakenteesta juoksevampaa, voi joukkoon sekoittaa hieman pähkinäöljyä. Siirrä valmis levite ilmatiiviiseen rasiaan ja käytä esimerkiksi riisikakun päällä tai puuron tai jogurtin joukossa.


Levitteestä saa myös nopeita "tryffeleitä". Näitä varten levitteen olisi hyvä olla jääkaappikylmää, jotta käsittely on helpompaa. Muotoile massasta käsin pieniä palloja ja pyörittele ne (raaka)kaakaojauheessa, tomusokerissa tai kookoshiutaleissa. Tarjoa pienistä karkkivuoaista vaikka glögin kanssa.


Levite taipuu myös kekseiksi, tosin silloin raakakaakaon hyödyt hieman kärsivät. Pyörittele jääkaappikylmästä massasta käsin palloja ja litistä leivinpaperille pieniksi levyiksi. Paista 200-asteisessa uunissa muutaman minuutin ajan, jotta keksien pinta kuivuu ja rapeutuu hieman. Tarjoa lämpimänä.

P.S. Olisipa hienoa, jos edes välillä saisi kuvattua jotain luonnonvalossa. Ehkä sitten toukokuussa...

23. lokakuuta 2015

Punaherukka-kinuskipiiraat

Syksy tuo myös leivontaan tummempia sävyjä, vähän rouheampaa meininkiä ja comfort food- henkeä. Olen tehnyt jo useamman kasvissosekeiton kurpitsasta, bataatista, porkkanasta ja sipulista, koska se nyt vaan on niin hyvää ja helppoa. Kurpitsaa meni viime viikonloppuna myös risottoon, ja Halloweenin hengessä pitäisi vielä löytää hyvä kurpitsapiirakan resepti. Löysin sellaista oikeaa purkkipyrettä kaupasta, ja pitäähän sitä päästä testaamaan. Pyhäinpäivä menee itselläni luisteluleirillä, mutta eiköhän kurpitsapiirakkaa voi syödä muulloinkin.

Tämä resepti on muunnos Maku-lehden alkuperäisestä. Jos ei jaksa väkerrellä liikoja, voi tästä tehdä myös yhden kokonaisen piirakan. Yksittäiset piiraat syntyvät kuitenkin aika helposti muffinsipellin koloihin ja ovat toki söpömpiä kuin iso piirakka. Oikoa voi myös kinuskissa, jos käyttää valmista purkkikastiketta. Kermasta ja fariinisokerista tulee minun mielestäni kuitenkin parempi kastike tähän tarkoitukseen.

2,5dl kuohukermaa
1,5dl fariinisokeria

Sekoita kerma ja fariinisokeri paksupohjaisessa kattilassa, kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä 5-7 minuuttia välillä sekoittaen. Kaada lämmönkestävään kulhoon ja anna jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi. Kinuskista tulee paksumpaa jäähtyessään, joten huomioi tämä keittoajassa. Valmista kinuskia tulee reilu kaksi desiä riippuen keittoajasta.


100g voita huoneenlämpöisenä
0,75dl ruokokidesokeria tai vaaleaa muscovadoa
1 kananmuna huoneenlämpöisenä
1dl ruisjauhoja
1dl vehnäjauhoja
0,75dl kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja vatkaa seosta, kunnes rakenne on jälleen tasainen. Seokseen voi lisätä lusikallisen jauhoja rakennetta parantamaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne kerralla taikinaan, vatkaa tasaiseksi. Taikina jää melko kosteaksi. Voitele muffinsipellin kolot hyvin tai voitele ja jauhota piirakkavuoka. Painele taikina kolojen pohjalle ja reunoille / vuokaan jauhotetuin käsin. Itse sain taikinan riittämään 11 koloon, tusinan verrankin olisi tullut, jos en olisi ensimmäisten kolojen kohdalla ollut turhankin reilu annostelussa.

150g punaherukoita
2tl perunajauhoja
2dl kinuskikastiketta
1 kananmuna

Sekoita kohmeiset punaherukat ja perunajauho hyvin sekaisin. Lusikoi marjat taikinakoloihin tai levitä piirakkapohjan päälle. Sekoita kinuskikastike ja kananmuna hyvin sekaisin. Valuta kinuskiseos punaherukoiden päälle. Yksittäisten piiraiden kanssa voi käyttää esimerkiksi ruokalusikka-mittaa, jotta kinuskiseoksen saa siististä paikoilleen. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia yksittäisiä piiraita ja 25-30 minuuttia kokonaista piirakkaa. Piiraiden irrottaminen lämpimänä on vaikeaa, joten anna niiden jäähtyä hyvin. Reunojen irtoamisen voi vielä varmistaa esim. pyöräyttämällä hammastikulla piiraan ympäri. Nämä ovat hyviä tällaisenään, mutta lisukkeena voi tarjota vaikka vaniljajäätelöä tai kanelilla maustettua vaniljarahkaa.



In English:

Redcurrant and caramel pies

Fall calls for sort of darker shades in the kitchen, more rustic food, deeper flavours. Spirit of comfort food, if you will. I've cooked puréed vegetable soup once a week since butternut squash, sweet potato, onion and carrot is just such a nice combination and soup is so easy to make. Add a hint of cinnamon to the mix and you've really got something, trust me!

This recipe is originally from a food magazine called Maku, though I've changed it a bit. You could make small individual pies or just one regular pie with this. Cutting more corners, you can use store-bought caramel sauce instead of making it yourself, but this one is really easy to make, no cooking the sugar syrup and burning yourself -thing needed.

2,5dl double cream
1,5dl farin sugar (white sugar coated with cane molasses or dark syrup, Scandinavian thing)

Mix the cream and sugar in a heavy-bottomed saucepan, bring to the boil and let simmer on low-medium heat for 5-7 minutes, stirring occasionally. Let the caramel sauce cool down to at least room temperature. Caramel will thicken as it cools. This recipe makes a bit more than the required 2dl of sauce, depending on the boiling time.

100g butter, softened
0,75dl fine cane sugar or light muscovado
1 egg, at room temperature
1dl fine rye flour
1dl all-purpose flour
0,75dl rolled oats
1 teaspoon baking powder

Preheat oven to 200*C. Beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the egg and beat well until the mixture is well combined and smooth again. You could add a spoonful of flour if the smooth consistency seems to be difficult to reach. Mix all the dry ingredients well together and add them to the batter. It will be quite a soft dough. If you're making individual pies, grease the muffin pan well. If you make one big pie, grease and flour the dish. Using your fingers (and flour, if needed) press the dough to the bottom and sides of the muffin pan or to the pie dish. I managed to make 11 pies, though 12th would have been possible had I been a bit less generous with the first ones.

150g redcurrant, frozen
2 teaspoons potato flour / corn starch
2dl caramel sauce
1 egg

Mix the redcurrants and potato flour / corn starch well. Spoon the berries in to the pie "cups" or spread them evenly on top of the dough. Mix the caramel sauce and egg until well combined and spoon / pour the mixture on top of the berries. Bake on the lower part of the oven for about 20 minutes for the individual pies and 25-30 minutes for one big pie. Before taking the pies out of the muffin pan let them cool down. You could run a toothpick around the edges to make sure they'll come out nicely. Serve with vanilla ice cream or e.g. cinnamon whipped cream.

13. lokakuuta 2015

Nettihitti: Omenaruusut

Tämän kauniin herkun näin ohimennen Facebookissa, mutten varsinaisesti kiinnittänyt siihen huomiota ennen kuin työkaveri puhui asiasta. Täytyihän tätäkin sitten kokeilla, näytti tulevan helposti nättiä. Tosin, jos olet joskus katsonut Instagramista tai YouTubesta letitys- ja kampausvideoita, kovin helposti sitä nättiä tuntuu silloikin tulevan. Ei vaan ole vielä omasta peilistä samaa lopputulosta näkynyt. Mutta tämä kyllä vakuutti! Tein vain pienen testierän, mutta tämä resepti on näppärä juuri joustavuuden vuoksi. Voit tehdä helposti neljä tai tarvittaessa vaikka parikymmentä näitä omenaruusuja. Silikonisiin tai paperisiin muffinsivuokiin voi nämä tehdä suoraan. Jos käytät muffinsipeltiä, voitele kolot hyvin, vaikka taikina onkin rasvaista.


2 torttutaikinalevyä
2 punaista luomuomenaa
1rkl sitruunamehua
2-3dl vettä (liotukseen ja mikroon)
2rkl omenamarmeladia
1-1,5rkl vettä
0,5tl vaniljauutetta
kanelia maun mukaan

Taikinalevyt sulatetaan, erillään sulavat nopeimmin, mutta peitä esim. kelmulla, jotta pinta ei kuivu ja halkeile. Omenoista poistetaan kota, mutta jätä kuoret (tämänkin vuoksi suosittelen luomuomenaa). Punainen kuori saa aikaan kauniit "terälehdet" omenaruusuun. Omena viipaloidaan todella ohueksi, jotta lopputulos on tasainen ja ruusun kaltainen. Viipaleet kannattaa laittaa heti sitruunalla maustettuun veteen, jotta ne eivät tummu. Kun molemmat omenat on viipaloitu, laitetaan astia mikroon täydelle teholle noin kolmeksi minuutiksi. Omenoita voi myös keittää kattilassa sitruunavedessä, mutta mikro on aika paljon kätevämpi tähän tarkoitukseen. Tarkoituksena on saada omena pehmenemään hieman, jotta ruusujen rullaus onnistuu helpommin. Valuta omenat mikron / keittämisen jälkeen.


Torttutaikinalevy kaulitaan noin 10 x 22cm leyksi ja leikataan pituussuunnassa kahtia. Yhdestä levystä saa siis kaksi ruusuketta. Omenamarmeladi notkistetaan vedellä ja maustetaan vaniljalla ja kanelilla. Marmeladina voi myös tietysti käyttää muuta makua ja muokata mausteita. Marmeladi levitetään taikinasuikaleelle ja ladotaan ohuet omenaviipaleet taikinasuikaleen yläreunaan (katso video). Kun omput ovat kauniisti limittäin jonossa, taitetaan taikinan alaosa puoliksi niiden päälle ja rullataan koko komeus tiiviiksi ruusuksi ja asetellaan varovasti joko muffinsivuokaan tai -pellin koloon. Ruusuja paistetaan 175-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia tai kunnes torttutaikina on kypsää. Jos omenan kuoret alkavat tummua liikaa, kannattaa pelti siirtää alatasolle ja tarvittaessa peittää pinta esim. leivinpaperilla. Jos uunissa on erikseen alalämpö, voi käyttää myös sitä.

Taikinan rapeus katoaa säilytyksen myötä, joten nämä herkut kannattaa tarjoilla tuoreena. Älä kuitenkaan yritä heti irrottaa ruusuja muffinsipellistä, vaan anna jäähtyä hetken. Ruusukaunottaret näyttävät vielä paremmilta saadessaan kevyen tomusokerihunnun. Sillä voi myös kätevästi peittää hieman liikaa tummuneita kohtia... Näitä herkkuja kannattaa kokeilla vaikka joulunajan illanistujaisiin tavallisten joulutorttujen tilalle tai kaveriksi. Ja glögithän saapuivat jo kauppoihin, joten joulunaika alkakoon!



3. lokakuuta 2015

Punaherukkaskonssit

Pakastimeni on jokseenkin täynnä marjoja, lähinnä punaherukkaa ja mansikkaa. Herukoista tehtiin mehua ja loput pakastin kokonaisina, mutta kun mietin, mitä niistä leipoisin, ei mieleen tullut kovinkaan montaa ennestään tuttua reseptiä. Skonssit olivat leivontalistallani jo muutenkin, joten punaherukat päätyivät ensimmäisenä niihin.

Tämä on pieni resepti, määrästä tulee neljä reilun kokoista skonssia tai kuusi pienempää. Marjat kannattaa käyttää aivan jäisenä, jotta ne saa sekoitettua taikinaan mahdollisimman siististi. Skonssit ovat parhaimmillaan aivan tuoreina, joten jos aamiais-/ brunssivieraita ei ole, määrä on varsin sopiva, mutta taikinan voi myös tuplata. Tämän reseptin pohjana on jenkkiohje, ja mitat ovat kupeissa. Vieressä ml- mitta, joka on karkea pyöristys.

1 cup / 240ml vehnäjauhoja
1/4 cup / 60ml ruokokidesokeria
1tl leivinjauhetta
1,5mm soodaa (mm = maustemitta)
1,5mm kanelia
55g kylmää voita
1/4 cup / 60ml (täys)maitoa
1/4cup / 60ml ruokakermaa
3/4 cup / 180ml punaherukoita, jäisenä
voisulaa skonssien voiteluun
demerara- tai raesokeria

Jauhot, kidesokeri, leivinjauhe, sooda ja kaneli sekoitetaan keskenään. Kylmä voi kuutioidaan ja nypitään kuiviin aineisiin. Maito ja ruokakerma sekoitetaan keskenään ja lisätään neste jauho-voiseokseen. Kun taikina on lähes sekoittunut, lisätään jäiset punaherukat. Mitä vähemmän taikinaa työstää, sen parempi ja murenevampi lopputulos on. Heti kun taikina pysyy kasassa, se kannattaa kumota leivinpaperille ja painella kevyesti pyöreäksi levyksi. Apuna voi käyttää hieman jauhoja, jos taikina tarttuu. Skonssit voi leikata veitsellä tai vaikka pizzaleikkurilla kolmioiksi tai ottaa taikinasta muotilla paloja. Skonssit voidellaan voisulalla ennen paistoa ja päälle voi ripotella demerara- tai raesokeria. Paistetaan 200- asteisen uunin keskitasolla, koosta riippuen, noin 16-20 minuuttia. Parhaimmillaan nämä ovat aivan tuoreena ja vähän lämpiminä. Tarvittaessa pientä tekohengitystä voi antaa leivänpaahtimessa, jolloin pinnasta tulee uudelleen rapea.



In English:

My freezer is full of berries, mainly redcurrants and strawberries. I cooked most of the redcurrants into cordial, but the rest is frozen whole. I didn't have that many recipes tested that use redcurrants, but scones were on my to do- list anyway, so in they went.

This is a small recipe, it yields for big scones or six smaller ones. I recommend you use the berries frozen so that it's easy to mix them into the dough and they won't bleed and make the dough red all over. Scones are best fresh from the oven so if you don't have any breakfast or brunch guests, this amount is perfect. However, you could double the amounts.

1 cup flour
1/4 cup fine cane sugar
1 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon baking soda
1/8 teaspoon cinnamon
55g cold butter
1/4 cup (full-fat) milk
1/4 cup cream
3/4 cup redcurrants, frozen
melted butter for brushing
demerara / other coarse sugar for sprinkling

Preheat oven to 200*C. Mix the flour, fine cane sugar, baking powder, soda and cinnamon in a bowl. Cut the cold butter into small cubes and pinch / rub it with the dry ingredients until the texture resembles wet sand. Mix together the milk and cream and add to the flour-butter-mixture. Once the dough almost holds together, fold in the frozen redcurrants and mix as little as possible.  Dump the dough out onto a baking sheet lined with parchment and press lightly to form a round disk. Sprinkle a bit of flour on the dough and parchment, if the dough feels sticky. Cut the disk in quarters or six pieces using knife or a pizza cutter. Brush with melted butter and sprinkle demerara or other coarse sugar on top. Bake in the middle of the oven, depending on the size, for 16-20 minutes. Scones are best fresh and warm, but if you eat these a bit later, give a little mouth-to-mouth in a toaster. That'll make them fresh again.


27. syyskuuta 2015

Nougat-täytekeksit

Ostin pitkästä aikaa Maraboun Dubbel Nougat -patukan ja muistin keksireseptin, joka on ollut lähes 10 vuotta käyttämättä. En edelleenkään löytänyt serkkuni kirjoittamaa paperia (kolmella muutolla saattaa olla tekemistä asian kanssa), mutta jotain sensuuntaista tästä kuitenkin syntyi. Samalla kun kädet täristen näppivoimien äärirajoilla pursotin taikinaa leivinpaperille, muistin, miksi tämä resepti on jäänyt vähemmälle käytölle. Se on hieman työläs. Mutta lopputulos on varsin herkullinen, joten kyllähän sitä kerran kymmenessä vuodessa voi skarpata.


100g voita, huoneenlämpöisenä
0,5dl sokeria (Siro)
0,5 isoa kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1,5tl vaniljasokeria

Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan yhteen hyvin vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisätään kananmunan puolikas koko ajan vatkaten. Mukaan voi lisätä jo tässä vaiheessa lusikallisen jauhoa, jotta rasvaseos ei juoksetu. Vehnäjauhot ja vaniljasokeri sekoitetaan keskenään, lisätään taikinaan ja vatkataan tasaiseksi. Jos haluat pursottaa taikinan, kannattaa se tehdä heti ja laittvasta valmiit keksit jääkaappiin. Pursotusterä saa myös olla reilun kokoinen, taikina on paksua. Jos haluat leipoa taikinasta muotilla otettavia keksejä, muotoile / kauli taikina ohueksi levyksi kelmupalojen välissä ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi. Tästä määrästä tuli 15 täytettyä keksiä, eli 30 puolikasta. Määrä toki riippuu keksien muodosta ja paksuudesta ja jos haluat useamman, tuplaa ainesten määrä. Kananmunan saa "puoliksi", kun rikot rakenteen lasissa esim. haarukalla ja valutat seoksesta puolet taikinaan.

Keksejä paistetaan 200-asteisen uunin keskitasossa noin 5 minuuttia, riippuen keksien koosta. Reunat saavat hieman väriä, mutta keskusta säilyy vaaleana. Näiden kanssa kannattaa olla tarkka, keksit palavat helposti varsinkin, jos ne ovat kovin ohuita. Anna keksien jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä. Keksit kannattaa laittaa suoraan jääkaapista uuniin, jolloin ne leviävät mahdollisimman vähän. Jos keksejä ei pursoteta, kannattaa ne laittaa vielä hetkeksi jääkaappiin leipomisen jälkeen.


1 Dubbel Nougat -patukka
100g tummaa suklaata
(pähkinärouhetta)

Nougat sulatetaan mikrossa tai vesihauteessa siten, että koostumus on tahnamaista. Jos nougat on liian juoksevaa, keksien täyttäminen on hankalaa. Nougatia levitetään keksin pinnalle ja painetaan varovasti toinen keksi päälle. Kun kaikki keksit on täytetty, kannattaa ne laittaa jääkaappiin jähmettymään hetkeksi ennen suklaalla koristelua. Muuten nougat sotkee suklaan.

Tumma suklaa rouhitaan ja sulatetaan juoksevaksi. Suklaan ei tarvitse olla erityisen lämmintä, riittää kun se on juuri ja juuri sulanut. Kannattaa käyttää pientä ja syvää kulhoa, jolloin keksien dippaus on helpompaa kuin laakeassa astiassa. Keksien päät dipataan suklaassa (ja koristeellaan pähkinärouheella.) Jos keksit ovat esim. pyöreitä tai sydämen muotoisia, voisi ne kastaa puoliksi suklaaseen tai koristella suklaaraidoilla. Tyyli on vapaa. Suklaan kannattaa antaa jähmettyä jääkaapissa ennen tarjoilua, keksit voi siis hyvin tehdä jo edellisenä päivänä.

23. syyskuuta 2015

Nettihitti: Suklaalevypiirakka

Oletteko nähneet Youtube-videon, jossa suklaalevy letitetään voitaikinan sisään ja voilà, piirakka on valmis? Taisin itse nähdä jutun ensimmäisen kerran Food & Winen Facebook-sivulla jo jokin aika sitten, mutta nyt viimein se ylitti uutiskynnyksen myös suomalaisessa mediassa. Pakkohan sitä oli kokeilla, ihan vaan testimielessä (kröhöm), vaikka vähän epäilytti.


Itsekurin kuvitelman varjolla tyydyin tekemään pienemmän testierän 100g suklaalevyllä ja kahdella torttutaikinalevyllä. Kyllähän siitä ihan makoisaa tuli, ulkonäkökin onnistui kerralla jo aika hyvin. Tämä, jos mikä, on aikamoinen hätävararesepti (katso muita täältä, täältä ja täältä). Suklaalevyä vaihtelemalla saa uusia vivahteita ja torttutaikinoiden paras sesonki on taas alkamassa (koska pian on joulu!).

100g suklaalevy
2 torttutaikinalevyä
1 keltuainen

Sulata taikinalevyt ja kauli ne yhteen. Saumakohta kannattaa nipistellä hyvin, jotta se ei ratkea paistuessaan. Taikinan tulisi olla päistä pari senttiä suklaalevyä pidempi ja sivuilta viitisen senttiä leveämpi. Ylijäävästä taikinasta voi taiteilla vaikka pieniä joulutorttuja. Aseta suklaalevy keskelle taikinalevyä ja leikkaa reunoihin viillot noin sentin välein. Itse käytin mittana suklaapalojen saumakohtia. Käännä suikaleet vuorotellen suklaalevyn päälle ristikkäin ja paketoi päät siististi ja tiiviisti taikinasuikaleiden alle. Riko keltuaisen rakenne, voitele taikinan pinta hyvin ja paista 200-225 -asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa terävällä veitsellä viipaleiksi ja koristele ripauksella tomusokeria. Kas näin:


In English:

Super Easy Chocolate Pie

Have you guys seen the Youtube video (above), where chocolate bar is wrapped in puff pastry and voilà! The simplest chocolate tart is done? I think I noticed this video first on Food & Wine's Facebook page, but it has finally become news here in Finland, too (yeah, we are a bit slow like that..) Naturally, in the name of test baking, I had to make it now, too. However, I sized it down a bit, and made half of the original recipe. You get different result and flavour by changing the chocolate bar and since Christmas is almost just around the corner, puff pastry is in season too. Or well, it might always be in season.

100g chocolate bar
2 sheets puff pastry
1 egg yolk

Preheat oven to 200-225*C. Roll out the puff pastry, make sure to pinch the seam so it won't break in the oven. The dough should be 2-3cm longer and about 5cm wider on each side than the chocolate bar. Place the chocolate in the middle and cut the dough into strips (see video). I measured the strips according to the "seams" of the chocolate bar. Fold the strips of dough, each side in turn, to the middle and wrap the top and bottom neatly. Whisk the yolk lightly and brush the pie carefully with the yolk. Bake in the middle of the oven for about 15 minutes. Let the pie cool completely and cut with a sharp knife before serving. Sprinkle a bit of powdered sugar on top, if you feel like being fancy.


20. syyskuuta 2015

Herkkukeksit

Maapähkinävoita, vaahtokarkkitahnaa, suklaata...parhaiten tämän kaiken tiivistää herkkukekseiksi. Reseptin huomasin Stockmannin sivuilta kanta-asiakasetuja selaillessa. Samalla muistin, että jossain hyvin järjestetyn reseptiarkistoni (hallittu kaaos) kätköissä on myös vuosia vanha Stockan suklaakohokkaiden resepti, joka oli varsin hyvä, mutta olin unohtanut sen kokonaan. Pitänee yrittää etsiä...

Nämä keksit ovat nopeita tehdä, eivätkä välttämättä vaadi edes sähkövatkainta. Sotkuisin puuha on maapähkinävoin ja vaahtokarkkitahnan mittaaminen, enkä jaksanut punnita aineksia enää jälkikäteen, kun olin ne molemmat jo saanut kaavittua mitasta kulhoon. Jatkossa pääsisi helpommalla, joten suosittelen.

1,75dl karkeaa maapähkinävoita
1,75dl Marshmallow fluffia (vaahtokarkkitahnaa)
1 iso kananmuna, huoneenlämpöisenä
0,75dl vehnäjauhoja
0,5tl ruokasoodaa
0,5dl taloussuklaata rouhittuna
(ripaus sormisuolaa)

Maapähkinävoi, vaahtokarkkitahna, ja kananmuna sekoitetaan keskenään notkeaksi massaksi. Lisätään keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja ruokasooda ja käännellään taikinaksi. Lopuksi lisätään suklaarouhe, jossa saa olla isompiakin sattumia, ne antavat kekseille luonnetta. Taikinasta pyöritellään käsin palloja, koko riippuu siitä, millaisia keksejä haluat. Tästä määrästä tein itse 10 keksiä. Keksejä kannattaa vähän litistää ja pinnalle voi ripotella hieman sormisuolaa, jos suolaisen ja makean yhdistelmä on sinun juttusi, mutta suolan voi myös jättää pois. Keksejä paistetaan 175-asteisen uunin keskitasossa keksien koosta riippuen 7-9 minuuttia. Keksit saavat jäädä pehmeiksi ja hieman kosteiksi sisältä, mutta pinnan tulee olla kuiva. Keksitaikinasta voi mös jättää suklaan pois ja dipata jäähtyneet keksit sulaan suklaaseen ja koristella vaikka suolalla tai pähkinärouheella.


In English:

Good Stuff Cookies

Peanut butter, marshmallow fluff, chocolate...all the good stuff in one cookie. This recipe in from Stockmann's, a Finnish department store, website. These cookies are easy and quick to make, you won't even need an electric mixer. The messiest part is measuring the peanut butter and marshmallow fluff and had I weighed them after measuring, it would be less messy the next time.

1,75dl crunchy peanut butter
1,75dl Marshmallow fluff
1 large egg, in room temperature
0,75dl all-purpose flour
0,5 teaspoon baking soda
0,5dl dark chocolate (50-60%), coarsely chopped
(gourmet salt)

Preheat oven to 175*C. Mix, by hand, the peanut butter, marshmallow fluff and egg until smooth. Mix together the flour and baking soda and fold them into the batter. Finally, fold in the chocolate. Roll the batter into little balls, depending on the size you want, and place them on a baking sheet. Press lightly and sprinkle with a bit of gourmet salt, if salty-sweet is your thing. I made 10 cookies out of this batter. Bake in the middle of the oven for 7-9 minutes, depending on the size of the cookies. Inside should stay soft and moist but the top should be dry. You could also skip the chocolate from the dough and dip the cookies in a melted chocolate and sprinkle with salt once they're cooled.


14. syyskuuta 2015

Helppo vispipuuro

Viime päivät ovat sirkusreissua ja luisteluita lukuunottamatta kuluneet tenttikirjoihin hautautuneena stressitason huidellessa jossain lääkärisuositusten termosfäärissä (lue: todella korkealla). Pahoittelut tästä, toivon että helpottaa keskiviikon jälkeen. Leivontalista on jo nimittäin aika pitkä! Ainakin pitäisi päästä testaamaan punaherukkaskonsseja ja puolukka-kinuskipiirasta ja herkkukeksejä ja ja ja...Stockmannin Herkussa näkemääni Brooklyn Blackout -kakkua. Kyllähän te ymmärrätte, että jos suklaakakun nimi on Blackout, niin eihän sellainen nyt jää minulta huomaamatta?!


Laitoin pari päivää sitten Instagramin puolelle löytämäni reseptin erityisen helposta vispipuurosta. Tänään testasin puuro-ohjetta myös uutuutena bongaamaani mustaherukkakeittoon, ja muistin, etten koskaan saanut aikaiseksi tekstiä tänne blogin puolelle. Tässä se nyt on:

5dl mehukeittoa
0,5dl / maun mukaan sokeria
0,5dl (tummia) mannasuurimoita
ripaus suolaa

Kiehauta mehukeitto ja sokeri. Jos mehukeitto on jo kovin makeaa, sokeria ei välttämättä tarvitse ollenkaan. Ripottele mannasuurimot mehukeiton joukkoon koko ajan vispaten. Keitä miedolla lämmöllä 5-10min välillä sekoittaen. (Itse olen neuroottinen pohjaanpalamisen suhteen, joten sekoitan koko ajan.) Nosta puuro liedeltä, anna jäähtyä hetki ja vatkaa kuohkeaksi. Puuron siirto vatkauskulhoon ja kylmä vesihaude jäähdyttää puuron vielä nopeammin. Syö sellaisenaan, lisää marjoja, tilkka maitoa tai vaikka vaniljakastiketta. Voi näitä makumahdollisuuksia!


4. syyskuuta 2015

Koukuttava cookie butter

Kekseistä tehty voi, eihän se voi olla muuta kuin hyvää! Tiesin cookie butterin olemassaolosta jo aikanaan ennen Ranskaan lähtöä, mutten ollut koskaan maistanut Speculoos-keksejä, joista se "perinteinen" voi on minun mielestäni tehty. Hyviähän ne olivat, kovin piparkakun oloisia. Entistä paremman näistä kekseistä saa tekemällä niistä voimaisen levitteen.

Huomasin, että Pirkka on nyt tuonut omat Speculaas- keksinsä myyntiin, ja myös uusin Ben & Jerry's -maku on rakennettu Speculoosin ympärille. Kuinka siis voisi olla kokeilematta cookie butterin tekoa?

150g Speculaas-keksejä (tai muita maustekeksejä)
0,5dl kookossokeria
3-4rkl kermaa
1rkl (pähkinä)öljyä

Murustele keksit blenderiin tai monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä hienoksi muruksi ja lisää kookosokeri. Sekoita vielä uudelleen, lisää 3rkl kermaa ja öljy. Sekoita taas hyvin, ja lisää kermaa tarvittaessa, jos haluat löysemmän rakenteen. Huomioi, että levite jähmettyy vielä jääkaapissa. Lusikoi / kaada tahna ilmatiiviiseen purkkiin ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Rakenne muistuttaa raa'an keksitaikinan ja maapähkinävoin välimuotoa ja se maistuu hyvin esimerkiksi hedelmien kanssa, leivän tai  pannukakkujen päällä tai vaikka jäätelön lisukkeena. Ja ihan vaan sellaisenaankin. Levite säilyy jääkaapissa noin viikon, muista kuitenkin tarkistaa kerman päiväys.

Eri kekseissä on erilainen rasvapitoisuus ja rakenne, joten nesteiden määrää kannattaa säätää sen mukaisesti. Rapeat ja helposti murenevat keksit ovat tähän herkkuun parhaita. Jos kaipaat vielä lisää mausteisuutta levitteeseen, mausta tahna esim. kanelilla tai vaikka ripauksella mustapippuria. Kookossokeri tuo lisää mausteisuutta, mutta sen tilalla voi käyttää myös hieman vähemmän tomusokeria.

Kauniilla nauhalla koristeltuun söpöön lasipurkkiin pakattuna tämä on myös mainio ruokalahja. Koska jouluun on enää 111 päivää!



In English:

Spectacular Cookie Butter

Butter made of cookies, I'm in! I knew of such a thing even before my trip to France the other year but I had never tasted the real Speculoos- cookies and especially the cookie butter that's made from those spicy little things. Needless to say, they were great, actually very much like Finnish gingerbread cookies.

A Finnish brand called Pirkka has their own Speculaas-cookies in the stores now and the newest Ben & Jerry's flavour in this little corner of the world is the Speculoos Cookie Core. So all the sings definitely lead to homemade cookie butter!

150g Speculoos-cookies (or other spicy cookies)
0,5dl coconut sugar
3-4 tablespoons cream
1 tablespoon (nut)oil

Crumble the cookies into a blender or a food processor. Pulse until the consistency is fine crumb, add the sugar and pulse some more. Add 3 tablespoons of the cream and the oil and process until everything is mixed. If you want the butter to be a bit thinner, add more cream. Spoon / pour the butter into an airtight jar and place in the fridge for at least half an hour. The cookie butter will get thicker in the fridge and the right consistency, I think, is a mix between cookie dough and peanut butter. Pair with fruit, bread, ice cream or pancakes (or with a spoon, I won't judge). The butter will keep for about a week, depending on the expiration date of the cream. So, the fresher the better.

Different cookies need different amounts of liquid. Chewy ones aren't good for this, you should use crumbly and crispy ones. If you want more spice, add some cinnamon or a dash of black pepper. The coconut sugar gives a nice touch but you could use regular powdered sugar as well, just a bit less than 0,5dl.

With a cute little glass jar and a pretty ribbon you have an edible gift. Because Christmas is only 111 days away!

22. elokuuta 2015

Brownie-banoffee

Tämän banoffeen inspiraatio tuli Valion reseptistä samoin kuin hieman epätavallisen, Koskenlaskijasta tehdyn kinuskin. Muutoin ohje on yhdistelmä muita hyväksi havaittuja komponentteja. Koskenlaskija-kinuski onnistui hyvin ja oli kyllä kätevä valmistaa, mutta jatkossa taidan silti käyttää sitä perinteisempää banoffee-kinuskia eli kondensoitua maitoa. Tätäkin kannattaa kuitenkin kokeilla vähintään kerran, varsinkin jos pidät erityisesti sulatejuustosta.


Tämä on tuota Valio reseptiä pienempi kakku, ja tein pohjan 18-senttiseen irtopohjavuokaan. Ohje on alun perin Dessert for Twon ja yhtä sen muunnelmaa on käytetty myös tässä brownie-ohjeessa.

45g voita paloiteltuna
110g vaaleaa muscovadosokeria
35g leivontakaakaota
0,5tl vaniljauutetta
1 kananmuna
25g (kakku)vehnäjauhoja

Voi, sokeri ja kaakao sulatetaan yhteen mikrossa. Mikrosta riippuen pari puolen minuutin pätkää täydellä teholla ovat riittävät, tosin välissä on hyvä sekoittaa. Jos seos on kovin kuumaa, anna sen jäähtyä hetken, jotta kananmuna ei ala hyytyä. Lisää sitten joukkoon vaniljauute sekä kananmuna ja sekoita hyvin, kunnes taikina on tasaista. Sekoita mukaan jauhot, taikinan tulisi olla sileää. Itse käytän käsivispilää, jauhoja on sen verran vähän ettei sitkoa juurikaan synny. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 18-senttiseen irtopohjavuokaan ja tasoita pinta. Paista 160-asteisen uunin keskitasossa noin 18-20 minuuttia. Brownie saa jäädä hieman kosteaksi sisältä.

2dl fariinisokeria
250g (1prk) Valio Koskelaskija Ruoka, maustamaton
(ripaus suolaa)

Sekoita sokeri ja Koskenlaskija ja keitä seosta välillä sekoitellen 6-7 minuuttia, kunnes seos on selvästi sakeaa ja maku kinuskinen. Mausta halutessasi suolalla. Tein itse kinuskin isolla keraamisella paistinpannulla, jolloin lyhyempi keittoaika riitti, kinuski paksuuntuu vielä jäähtyessään. Levitä kinuski brownie-pohjan päälle ja jäähdytä kakku jääkaapissa. (Kinuskia saattaa jäädä jonkin verran yli, se on erityisen hyvää esimerkiksi digestive-keksien päälle levitettynä.) Tähän asti kakun voi tehdä jo edellisenä päivänä. ja lisätä loput vasta juuri ennen tarjoilua.

2 pientä banaania
1,5dl kookoskermaa jääkaappikylmänä
1dl paksua kreikkalaista jogurttia
1tl vaniljasokeria
1tl leivontakaakaota

Nosta kakku jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta brownie ja kinuski pehmenevät sopivasti. Vatkaa kylmä kookoskerma vaahdoksi ja lisää paksu kreikkalainen jogurtti, vatkaa tasaiseksi. Mausta vaniljasokerilla. Viipaloi banaanit ja asettele viipaleet kinuskin päälle. Lusikoi kookos-jogurttivaahto banaanien päälle ja sihtaa lopuksi kaakaota koristeeksi. Koska banaanit tummuvat nopeasti, kannattaa tämä herkku syödä saman päivän aikana. Jos pieni visuaalinen värivirhe ei haittaa, maistuu kakku hyvin vielä seuraavanakin päivänä. Tahmean suklainen pohja, suolainen kinuski ja raikas vaahto toimivat kivasti makean banaanin kanssa. Vaikka kakku on pieni, siitä riittää useammalle syöjälle tai ainakin useampaan annokseen.

In English:

Brownie banoffee

I got the inspiration for this recipe from Valio as well as the actual recipe for the caramel. It's made of this cream-like butter cheese called "Koskenlaskija". Unfortunately I don't know if there's anything like it abroad but you could substitute it with a thick salted caramel made of condensed milk.


The brownie bottom is a modified version of Dessert for Two's recipe:

45g butter, diced
110g light muscovado
35g cocoa powder, unsweetened
0,5 teaspoon vanilla extract
1 egg
25g all-purpose flour

Preheat the oven to 160*C. Combine the butter, sugar and cocoa in a microwave-safe bowl. Microwave on high for 30 seconds, stir and microwave another 30 seconds. Stir again and let the mixture cool down a bit. Add the vanilla and egg and whisk until the consistency is smooth. Sprinkle in the flour and whisk again for smooth consistency. Pour the batter into a lined 18cm lose-bottomed cake tin and bake in the middle of the oven for 18-20 minutes. Brownie should stay a bit sticky and moist.

2dl brown sugar
250g (1 tub) Koskenlaskija butter cheese
(salt to taste)

or

1 jar (397g) condensed milk
salt to taste

Mix the sugar and butter cheese in a frying pan or thick-bottomed saucepan. Cook for 6-7 minutes, stirring every now and then, until the consistency is thick and flavour caramelized. Season with salt. I cooked the caramel on a ceramic frying pan so the cooking time was shorter. The caramel will get thicker as it cools down. You could also make the caramel out of condensed milk and season it with salt.

Spread the caramel on top of the brownie and place the cake in the fridge for a few hours - overnight. There will probably be some caramel left over, it's nice with digestive biscuits or ice cream.

2 small bananas
1,5dl coconut cream, cold
1dl thick Greek yoghurt
1 teaspoon vanilla sugar
1 teaspoon cocoa powder, unsweetened

Take the cake out of the fridge for about 30 minutes before serving so that the brownie and caramel soften a bit. Slice the bananas and arrange them neatly on top of the caramel. Whisk the cold coconut cream and add the yoghurt, whisk until smooth. Add the vanilla sugar and spread on top of the banana slices. Sprinkle the cocoa on top and serve quickly as the bananas will turn brown. If you won't mind the brownish colour, this cake is very nice the next day, too. Sticky, intense chocolate brownie, salted caramel and fresh, not-too-sweet yoghurt-cream make a nice combo with the bananas. Even though the cake isn't very big it serves quite a few. Or at least you get quite a few servings if there aren't that many eating the cake.

100 seuraajaa Instagramissa, aikamoista! /
100 followers on Instagram, wow!

13. elokuuta 2015

Kurpitsalasagne

Jokin aika sitten innostuin pitkästä aikaa tekemään itse pastaa. Jos pastakone olisi jossain helpommassa paikassa kuin kaapin perukoilla ihan kaiken takana, tulisi varmaan tehtyä useamminkin. Ajattelin ensin tekeväni tuorepastasta lasagnea perinteisesti eli uunissa, mutta muutinkin mieleni. Tässä on aika miedot maut, ja ruoka sopii pienenä annoksena vaikka alkuruoaksi. Jos pehmeä makumaailma jää mielestäsi liian pliisuksi, lisää mausteita.



250g durum-vehnäjauhoja tai 00-jauhoa
2 kananmunaa (M-koko)
1 keltuainen (M-koko)

Kaada jauhoista keko pöydälle, tee keskelle kolo ja riko kananmunat koloon. Sekoita jauhoja munien sekaan aluksi esim. haarukan avulla. Tämän voi myös tehdä pelkästään käsin. Vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeää ja kimmoisaa. Tähän menee jonkin verran aikaa jauhoistakin riippuen, noin 10 minuuttia. Vaivannäkö palkitaan pastan rakenteessa, joten tähän kannattaa käyttää aikaa! Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi. Taikinan voi tehdä jo edellisenä päivänä.

1 myskikurpitsa (butternut squash)
120g ricottaa
3rkl pinjansiemeniä
vesikrassia tai lehtipersiljaa
öljyä, suolaa. pippuria

Kuori kurpitsa ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet hyvin kevyesti (oliivi)öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda viipaleita 150-175 -asteisen uunin keskitasossa, kunnes kurpitsa on pehmeää ja pinta on saanut hieman väriä. Paistoaika riippuu viipaleiden paksuudesta.


Jaa levännyt pastataikina puoliksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Jauhota taikinan  pinta kevyesti, painele litteäksi levyksi ja kauli pastakoneella ohueksi. Omaani käytin 6-paksuutta, koska 5 jäi mielestäni vielä turhan paksuksi. Kun pastalevy on riittävän ohut, leikkaa se haluaamasi muotoon muotilla tai vapaalla kädellä. Oma muottini oli juomalasi, joten tähän ei välttämättä tarvita kovin kummoisia välineitä. Peitä valmiiksi leikatut pastat liinalla, jotta ne eivät kuivu, mutta älä pinoa suoraan toistensa päälle.

Jos kaikki taikina ei mene, loput voi pakastaa ja käyttää myöhemmin. Jos jaksat jo nyt panostaa ja leikata pastan valmiiksi, on pakastimessa todella nopea ruoka valmiina.

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, ota pieni määrä sivuun koristelua varten ja jauha loput tahnaksi esim. morttelissa. Lämmitä ricottaa kevyesti kattilassa (tai mikrossa) ja sekoita pinjansiementahna ricottaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos kokonaisuus on liian mieto, mausta makusi mukaan esim chilillä.

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä, ohuet levyt vaativat vain pari minuutin keittoajan. Kattilan vieressä kannattaa siis pitää vahtia, harva asia harmittaa niin paljon kuin ylikypsä pasta. Asettele lautaselle vuorotellen pastalevy, kurpitsaviipale ja nokare ricottaa. Koristele kokonaisilla pinjansiemenillä ja vesikrassilla / lehtipersiljalla. Valuta päälle vielä manteliöljyä ja voilà!


1. elokuuta 2015

Mansikkapiiras

Galette on siinä(kin) mielessä ihana piiras, että sen ulkonäkö saa ja pitääkin olla rustiikki, vaikka nimi kuulostaakin kovin hienolta. Et tarvitse vuokaa, muoto saa olla vapaa ja valmis piiras leikataan vapaasti sopivan kokoisiksi paloiksi. Tämä resepti on aika suoraan Dessert for Two:sta Tästä tulee siis pieni piiras. Varmasti maistuisi myös luumun kanssa, mutta minulla oli vain pakastettuja mansikoita sillä hetkellä, kun leivontainto iski. Tämänkin vuoksi resepti on mainio, täytteeseen voi käyttää hedelmiä tai marjoja oman maun ja sesongin mukaan.



110g voita
3dl vehnäjauhoja
1tl sokeria
2-3rkl kylmää vettä

Leikkaa jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan tulee pysyä juuri kasassa, vettä tarvitaan siis vain sen verran. Kaada taikina muovikelmupalalle, aseta toinen pala kelmua päälle ja painele taikina levyksi. Laita kelmutettu taikinalevy jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi, taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.

1rkl vehnäjauhoja
2rkl manteleita (tai mantelijauhoa)
3rkl ruokokidesokeria
8-10 mansikkaa
1rkl kermaa (voiteluun)
1rkl demerara-sokeria

Sekoita jauhot, mantelit ja ruokokidesokeri monitoimikoneessa, kunnes mantelit ovat hienontuneet. Jos käytät valmista mantelijauhoa, pelkkä sekoitus riittää. Paloittele / viipaloi mansikat (tai vastaava määrä muuta hedelmää tai marjaa). Jos käytät pakastemansikkaa, viipaloi marjat kohmeisina. Ota taikina hetkeksi lämpenemään, poista pohjan kelmu ja aseta leivinpaperille. Pidä vielä päällimmäinen kelmu paikallaan ja kauli ohueksi levyksi. Reunoja kannattaa ohentaa enemmän kuin keskustaa. Tämän voi myös tehdä ilman kelmua, mutta kelmu auttaa pitämään taikinan kasassa ja kaulimen siistuinä.


Ripottele manteli-jauhoseos kaulitulle taikinalevylle, jätä reunoille muutama sentti tilaa. Asettele mansikkaviipaleet jauhoseoksen päälle ja taittele reunat keskustaa kohti. Laita piiras uudelleen jääkaappiin 30 minuutiksi. Voitele piiraan reunat kermalla ja ripottele koko piiraan päälle demerara-sokeri. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia, kunnes piiras on saanut kauniisti väriä ja mansikoista irtoaa mehua. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

In English:

Strawberry galette

I love galette, because it doesn't have to be fancy and perfect. Actually, the more rustic the better! I used Dessert for Two's recipe here. Plums would be lovely, I'm sure, but I used frozen strawberries because those were all I had when the inspiration stroke. That's another nice thing about galette, you can make it with any fruit or berry in season.

110g cold butter
3dl all-purpose flour
1 teaspoon sugar
2-3 tablespoons cold water

Cut the butter into small cubes and rub together with the flour and sugar until the texture resembles wet sand. Add the water one tablespoon at a time. The dough should only just hold together. Cut a large piece of cling film and turn the dough onto it. Put another piece of cling film on top and press the dough into a disk. Place in the fridge for at least 30 minutes - overnight.


1 tablespoon all-purpose flour
2 tablespoon almonds (or almond flour)
3rkl fine cane sugar
8-10 strawberries
1 tablespoon cream (for brushing)
1 tablespoon demerara sugar

Pulse the flour, cane sugar and almonds in a food processor until the almonds are fine crumb. If you use almond flour, just mix it all together. Slice the strawberries. If you use frozen ones slice them before completely thawed. Take the dough from the fridge and let warm up a bit. Take the other piece of cling film off and place the disk onto a piece of baking paper. Keep the other piece of cling film on and press / roll out the disk to 3-5mm thick. You could roll the rims of the dough slightly thinner. You can, of course, do this without the cling film, but it helps to keep the dough together and your rolling pin stays clean. Sprikle the flour-almond-mixture on the rolled dough, keep the edges clear (about 2-3cm). Place the sliced strawberries on top, fold the edges of the dough over and refrigerate for 30 minutes. 

Preheat oven to 175*C. Brush the edges of the galette with cream and sprinkle the demerara sugar on top of the whole pie. Bake in the middle of the oven for 35-40 minutes until the crust is golden and the fruit is juicy and bubbling. Let cool and serve.

29. heinäkuuta 2015

Mantelimaito

Tavallisen lehmänmaidon korvikkeet ovat viime vuosina yleistyneet aikamoista vauhtia. Hyvä niin, sillä tavallinen maito ei sovi kaikille joko allergian tai muun syyn vuoksi. Muistan, kun maitoallergikko sai etsiä sitä yhtä kaura- tai soijamaitoa ties kuinka pitkään kaupan maito-osastolla. Nykyään erilaisille pähkinä- ja kasvipohjaisille juomille on oma hylly.

Olen itse maitotuotteiden suurkuluttaja; maito, jogurtti, rahka, jäätelö, kaikki kelpaa. Pähkinämaitoon tehty tuorepuuro on kuitenkin paljon pehmeämmän makuista, ja mantelimaito on oma suosikkini. Mantelimaitoa voi tehdä helposti myös itse, ja siten makeus- ja sakeustason saa säädettyä juuri mieleisekseen. Mukailin tässä Karita Tykän reseptiä, tästä määrästä tuli puoli litraa valmista juomaa.

2dl kuorettomia manteleita
5,5dl vettä
2 taatelia
1rkl vaahterasiirappia

Liota manteleita yön yli, huuhdo ja valuta ne hyvin. Jos et käytä tuoreita taateleita, liota niitä hetki juomaan tulevassa vedessä. Laita vesi, valutetut mantelit ja pilkotut taatelit blenderiin ja anna pyöriä, kunnes seos alkaa olla tasaista. Lisää vaahterasiirappia maun mukaan ja sekoita vielä hetki.

Vuoraa iso sihti harsokankaalla ja valuta juoma sihdin läpi kulhoon. Puristele kaikki neste massasta. Kaada valmis juoma kulhosta suljettavaan lasipulloon ja säilytä jääkaapissa. Käytä 3-4 päivän aikana.


In English:

Almond milk

There was a time, not so long ago, when it was quite a task to try and find soy or oat milk in a regular food market. Nowadays it's a different story, there's a whole section for plant based and nut milks. I use dairy in all its forms; milk, yoghurt, quark, ice cream, bring it on. However, I think nut milk makes softer and smoother overnight oats, especially almond milk. You can make it easilly at home and that way the sweetness and "density" is up to you. I used Karita Tykkä's recipe as a base but tweaked it a little. This recipe makes about 5dl of almond milk.

2dl blanched almonds
5,5dl water
2 dates
1 tablespoon maple syrup

Soak the almonds overnight, rinse well and drain. If you don't use fresh dates soak them for 5-10 minutes in the 5,5dl of water and dice them. Add the almonds, water and dates to a blender and mix until smooth. Add the maple syrup, to taste, and mix a bit more.

Spread a cheesecloth on a strainer and pour the almond milk through it into a bowl. Squeeze all the liquid out of the almond mixture, pour the milk into an air-tight glass bottle and use in 3-4 days.

19. heinäkuuta 2015

Mansikkakakku lasissa

...eli kun kuivakakku ei irtoa vuoastaan ja vieraat tulevat puolen tunnin päästä.

Tiedättehän sen tunteen, kun vaivalla ja rakkaudella tekee hyvän kuivakakkutaikinan, kaataa sen huolellisesti valmisteltuun vuokaan, paistaa kakun juuri sopivan kypsäksi (kaunis kullanruskea pinta) ja sitten se hemmetin tuotos jää kumotessa puoliksi vuokaan, eikä kakkua pelasta enää mikään? Jos ette, niin onnittelut. Kyllä se teidänkin onni vielä joskus loppuu.

Onneksi on trifle, jolla pelastetaan ihan mikä tilanne tahansa! Kuka arvaisikaan kakkukatastrofia, kun kannat kauniit lasiin annostellut trifle-herkut pöytään, kuin mikäkin kodin hengetär konsanaan! No, ehkä nyt vähän dramatisoin tilannetta ja liioittelin lopputulosta, mutta joskus niinkin täytyy tehdä. Tämä ei varsinaisesti ole mikään resepti, mutta joskus on hyvä kirjata ihan ne yksinkertaisimmatkin jutut ylös.

6-8 mansikkaa (tuore tai pakaste)
0,5tl tomusokeria
2 viipaletta kuivakakkua
vaniljakastiketta, kermavaahtoa tai jäätelöä maun mukaan

Paloittele mansikat ja sekoita tomusokerin kanssa. Jos käytät pakastemansikoita, pilko ne jo kohmeisena. Lusikoi puolet mansikoista tarjoiluastian pohjalle, murusta toinen kakkuviipale päälle ja lisää puolet vaniljakastikkeesta / kermavaahdosta / jäätelöstä. Lusikoi suurin osa lopuista mansikoista, lisää toinen kakkuviipale ja vaniljakastike / kermavaahto / jäätelö. Koristele lopuksi vielä muutamalla mansikkapalalla ja ripauksella tomusokeria ja tarjoa heti. Tämän voi tehdä myös isommalle porukalle suurempaan astiaan, mutta yksittäiset annokset ovat mielestäni kivempia ja kokonaisuus ei näytä mössöltä. Ja tätä voi kyllä tehdä, vaikka kuivakakku ei olisikaan epäonnistunut.


In English:

Strawberry cake in a glass

... aka when the bundt doesn't come out of the pan as nicely as you hoped and your guests are at the door.

You know the feeling when you make a very nice batter with care and love, pour it into a very well prepared bundt pan, bake the cake to perfection (lovely, golden surface) and then the damn thing doesn't come out in one piece and it's all ruined? If not, I applaude you. Your luck will run out eventually, though, so you just wait.

Luckily there is a thing called trifle that will save anything! Who would know anything about the cake disaster when you bring these lovely sofisticated desserts to the table like the domestic goddess that you are? Well now, maybe I exaggerated a bit and dramatized the situation, too, but sometimes you just need that to make an impact. This isn't exactly a recipe but it's not a bad thing to write down the simplest things.

6-8 strawberries, fresh or frozen
0,5 teaspoon powdered sugar
2 slices bundt cake
vanilla custard, whipped cream or ice cream, to taste

Dice the strawberries and mix with the powdered sugar. If you use frozen strawberries chop them before they're completely thawed. Spoon half of the strawberries on the bottom of the serving glass, crmble one slice of the cake on top and add half of the custard / cream / ice cream. Spoon almoost all of the remaining strawberries on top, crmble the other cake slice and add the rest of the custard / cream / ice cream. Garnish with a few dices of the strawberries and sprinkle woth powdered sugar. You could make this to a bigger croud in one big dish, but I think the individual ones are nicer and it doesn't turn into a mush that easilly. And you could make this even if the bundt turns out just fine. Your choice.

18. heinäkuuta 2015

New York, New York

Reissusta on kotiuduttu, mutta kroppa hakee vielä oikeaa vuorokausirytmiä. Toisaalta, en tiedä onko se niin huono juttu, jos menee ennen puolta kymmentä nukkumaan ja herää puoli kuusi, maanantaina kun alkaa taas työt. Miten aika meneekin näin nopeasti?! Tässä omia kohokohtia matkasta ja muutama vinkki, jos itse olet suunnistamassa New Yorkiin.

Kulkeminen:

JFK-Manhattan -välin tulimme metrolla. Lentokentän alueella kulkee ilmainen Airtrain, mutta viimeinen pysäkinväli Terminal 8- Jamaica maksaa $5. Lisäksi tulee dollarin lisämaksu MetroCard-lipukkeesta. Lippu maksetaan Jamaica- asemalta poistuttaessa. Lippuautomaateista saa ostettua myös muita lippuvaihtoehtoja, tosin meidän haluama 7 päivän / 30 dollarin lippu tuli hankkia Jamaica- aseman metrotunnelista. Ehkä tällä pyritään välttämään ruuhkaa kyseisillä automaateilla, tai sitten jenkkilogiikka ei vain mene yksiin minun järkeilyn kanssa. En huomannut katsoa kelloa kentältä lähtiessämme, mutta kokonaisuudessaan matka-aika Midtownissa sijaitsevaan hotelliin oli noin 1,5 tuntia. Paluumatkan jouduimme tulemaan taksilla, jolloin matka-aika oli hieman reilun tunnin.

Tähän väliin on mainittava erityiskehut hotellillemme. Iroquois sijaitsee aivan mahtavalla paikalla 5th ja 6th Aven välissä Midtownissa, siitä on lyhyt matka niin Times Squarelle, Port Authorityn bussiasemalla, Grand Centralille kuin monen linjan metroasemillekin. Lisäksi palvelu oli hyvää, hotellin concierge teki viimeisenä päivänä tunnin töitä selvittääkseen lentosotkua, jota ei sitten ollutkaan (kiitos Supersaver, en koskaan unohda) ja huone oli siisti ja sopivan kokoinen. Hotellissa on ilmainen wifi (aivan ehdoton!), New York Times tuodaan huoneeseen ja naapurissa sijatsee hyvä The Red Flame Diner, jossa kävimme kahtena aamuna aamiaisella.

(kuva: www.mta.info)

New Yorkin metrokartta on äärimmäisen kätevä, turistikarttoihin se onkin painettu valmiiksi. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa, meneekö kyseinen sisäänkäynti Downtownin vai Uptownin suuntaan, ennen kuin leimaa kortin. Tuossa meidän viikon kortissa se nyt ei sinällään merkitse, mutta jos kortille on ladannut rahaa, ei sitä saa enää takaisin. Rakennustöiden vuoksi jotkin pysäkit saattavat myös jäädä välistä, niin arkena kuin viikonloppuna. Asiasta infotaan kyllä kuulutuksissa ja myös paikallisissa aamun tv-ohjelmissa, mutta kuulutuksiin täytyy keskittyä (ja toivoa, ettei kukaan puhu kovin kovaan ääneen metrossa).

Koska alkuperäisistä ennusteista huolimatta sää suosi meitä joka päivä, kuljimme todella paljon kävellen. Hitaampaa toki kuin metrolla, mutta näimme paljon enemmän ja kaupungista sai mielestäni paljon kattavamman kuvan. Taksia emme käyttäneet Manhattanin sisällä, mutta ihmiset todella nappaavat niitä "lennosta", aivan kuten elokuvissa.

Nähtävyydet:

Hankimme turisteille suunnitellun CityPASS- paketin, joka sisältää kuusi eri kohdetta, osa on valinnaisia. Paketilla säästää lippukuluissa kohteista riippuen useamman kympin ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Kannattaa lukea "fine print" parissa kohtaa, 9/11 Memorial & Museum -kohteeseen pääsee passilla vasta klo 14 jälkeen ja Empire State Buildingin iltavierailun voi tehdä vasta klo 22 jälkeen. Ei mielestäni kuitenkan kovinkaan rajaavaa, muut menot voi hyvin suunnitella noiden aikojen ympärille. Vihkon lipukkeissa on myös muuta tärkeää tietoa muun muassa siitä, mille tiskille pitää mennä. Nopeuttaa kun katsoo ne valmiiksi, aika harvaan paikkaan jouduimme oikeasti jonottamaan pidempään kuin vartin verran.


Omia suosikkejani olivat nähtävyysristeily, jolla kävimme heti ensimmäisenä päivänä sekä Empire State Building. Risteilylaiva lähti Hudsonin rannasta ja kiersi Vapaudenpatsaan kautta toiselle puolelle Manhattania ja tuli sitten samaa reittiä takaisin. Kaupungin hahmottaa kivasti mereltä käsin ja kuvausmahdollisuudet ovat hyvät. Pidin myös risteilyn "selostajasta", joka kertoi kohteiden ja New Yorkin historiasta. Empire State Buildingiin pääsee saman päivän aikana kahdesti, kävimme heti aamusta ja illalla yhdentoista jälkeen. Näkymät ovat hienot jo päiväsaikaan, mutta illalla valomeri on upea. Eihän sellaista muualla näe.


Turistikarttoihin on merkattu myös paljon eri nähtävyyksiä, eikä kaikesta tarvitse maksaa. Keskuspuiston kohteet jäivät meiltä osin näkemättä ajan rajallisuuden ja puistossa olleen tapahtuman vuoksi, mutta pitää sitä jotain olla ensi kerraksikin. Nähtävyyksiä on myös monenlaisia, toisille Palace, METin portaat ja Empire State ovat ihan toisesta syystä tuttuja, samoin eräätkin West Villagessa sijaitsevan talon portaat sekä suhteellisen lähellä olevan talon julkisivu. Pienellä taustatyöllä löytää helposti tv:stä tuttujen paikkojen osoitteita, jos ne oikeasti ovat olemassa. Tämänkin vuoksi hotellin ilmainen wifi on mielestäni aivan ehdoton. Ja ne osoitteet kannattaa kirjoittaa itselleen ylös, niin ei sitten tarvitse miettiä paikan päällä, että mikähän se oli. Ei sillä, että niin olisi meille käynyt. Kovinkaan monesti.


Ostokset:

Muistan kaverini kertoneen jo vuosia sitten alekylästä, joka sijaitsee noin tunnin bussimatkan päässä Manhattanilta. Kyseinen kylä on Woodbury Common Outlet, jossa vierailimme toisena päivänä. Paikka on siisti ja viihtyisä, kaupat sijaitsevat pienissä puutaloissa jalkakäytävien varrella. Oikeasti siis kylä, ei mikään alennuslaarihelvetti. Monisakarainen rakenne oli aluksia vähän hankala hahmottaa, mutta kaikki kiinnostavat kaupat tuli käytyä läpi. Tähän reissuun kannattaa varata koko päivä ja reilusti luottorajaa. Teimme itse täällä isoimmat hankinnat, suurin osa liikkeistä myy tuotteita 40-60% alennuksella. Tavara saattaa olla ehkä edellisen kauden, mutta minulle on ainakin aivan sama, onko DKNY:n musta, juuri sopivan kokoinen nahkalaukku tämän vai edellisen seasonin, itse käytän sitä useamman vuoden joka tapauksessa. Vaatteita katselin, mutta en ostanut mitään. En kuitenkaan huomannut, että myynnissä olisi ollut mitenkään rikkinäisiä tai muuten viallisia tuotteita, mistä nuo alennukset johtuisivat.


Woodburyyn kannattaa hankkia bussiliput etukäteen (voit ostaa ne täältä) ja hakea ne viimeistään edellisenä päivänä. Bussi lähtee Port Authorityn bussiasemalta, mutta liput haetaan eri paikasta parin korttelin päästä. Matkustimme heti ensimmäisellä 7.15 lähtevällä bussilla Woodburyyn. Olimme asemalla noin puolta tuntia ennen lähtöä, portille oli ehtinyt kertyä jo jonkin verran jonoa, mutta taaksemme tuli vielä muutama kymmenen ihmistä. Kannattaa siis olla ajoissa paikalla. Woodburyn päästä bussi lähti ennen aikataulun aikaa. Meille ei selvinnyt, oliko se myöhässä vai ajoissa, mutta sielläkin kannattaa siis hakeutua hyvissä ajoin pysäkille, jotta pääsee kyytiin.

Manhattanilla on kaksi Century 21 -alemyymälää, toinen WTC:n lähellä ja toinen Lincoln Squarella. Kävimme vain tuolla WTC:n lähellä olevassa. Myymälä on todella suuri, ja sen läpikäymiseen menisi varmaan vähintäänkin päivä. Katutason laukkuosasto oli kuitenkin melko hyvä, ja liike on piipahtamisen arvoinen. Mitään kovin mahtavaa ei kuitenkaan paikalta löytynyt.

Macy's sijaitsee Herald Squarella ja on ehdottomasti myös käymisen arvoinen. Itsenäisyyspäivän jälkeiset alennusmyynnit olivat juuri sopivasti käynnissä, ja jo alennetuista tuotteista sai vielä 40% lisäalen. Täältä mukaan lähti yksi Guessin käsilaukku $53 hintaan, koska eihän sitä voinut kauppaankaan jättää tuolla hinnalla (ovh $118). Myös useamman kerroksen kattava naistenvaateosasto on aikamoinen kokonaisuus, tosin hinnat designer- vaatteissa ovat paikoitellen melko kovia, aleista huolimatta.

Fifth Avenue on täynnä eri merkkiliikkeiden lippulaivamyymälöitä, joten jo pelkästään senkin kulkeminen tarjoaa shoppailumahdollisuuksia Zarasta ja Aldosta Louis Vuittoniiin ja Tiffanyyn. Kaikki eivät siis ole mitään superkalliita putiikkeja, toki niitäkin löytyy. Myös Madison, Park ja Lexington Avenuet ovat hyviä merkkiliikeiden bongauspaikkoja. Hyviä vinkkejä saa myös vastaantulijoiden paperikasseista, jokainen liike kun pakkaa kovin mielellään ostokset omaan pussiin. Täällä jos missä osataan markkinoida.


Herkuttelu:

Manhattan on täynnä pieniä ja vähän isompiakin kahviloita ja delejä, joiden ikkunat pursuavat erilaisia keksejä, kuppikakkuja ja muita leivonnaisia. Lähes joka korttelista tuntui löytyvän Starbucks, mutta myös Le Pain Quotidien näkyy monessa paikassa (mm. Bryant Park ja Central Park) sekä omalla to do- listallani olleet Magnolia Bakery ja Sprinkles löytyvät. Magnolia sijaitsi hotellimme lähellä 6th Avenuella sekä Grand Central Terminalissa, Sprinkles kuppikakkuautomaatteineen löytyi ylempää Keskuspuiston läheltä Lexington Avenuelta. Pidin enemmän Sprinklesin kuppikakuista, mutta Magnolian Banana Pudding oli maineensa arvoista. Suosittelen! Pullovesi ei sinällään lukeudu herkkuihin, mutta en ainakaan itse uskaltanut juoda hanavettä. Pulloveden hinnat vaihtelevat todella paljon, joten kannattaa vähän silmäillä, mistä sitä ostaa. Edullisimmat taisi löytyä yllättäen Empire State Buildingin lähellä olevista myymälöistä.


Viikonloppuisin kaupungista löytyy monta brunssipaikkaa. Kallein (ja samalla kaunein), johon itse törmäsin, oli Rockefeller Centerissä sijaitseva Rainbow Room, jonka sunnuntaibrunssi maksaa $95. Jos oma lompakko ei ihan tuohon taivu, mutta haluaa herkutella samassa hengessä, ravintolan vierestä löytyy Sixtyfive- baari. Juhlimme synttäreitäni täällä, lasilliset shampanjaa ja kolme jälkiruokaa eivät olleet ihan halvat, mutta meidän kahden kokonaislasku jäi kuitenkin 70 dollarin tienoille. Sixtyfiven suklaamousse on muuten paras, jota olen koskaan syönyt, joten sen kohdalla hinta-laatusuhde ($9) on enemmän kuin kohdallaan! Juomalistalta löytyy myös muuta kuin shampanjaa, ja auringonlaskun aikaan maisemat ovat kerrassaan mahtavat.




Viimeisenä aamuna kävimme brunssilla 230 Fifthissä. Paikka ei tullut meidän parin tunnin vierailun aikana täyteen, mutta meidät istutettiin ikävästi terassin laitamille, puoliksi puskiin ja aivan kiinni kahteen muuhun kahden hengen seurueeseen. Tästä iso miinus, joskin ruoka itsessään oli mielestäni $29 hintaan nähden varsin hyvää. Tarjolla oli mm. Eggs Benedict, omeletit haluttujen täytteiden kanssa, pannukakkuja ja useita salaatteja. Tänne kannattaa ilmeisesti suunnata joko isomman seurueen kanssa, jotta saa oman pöydän tai sitten puolen päivän tienoilla, kun kaikki laitapaikat on jo täytetty.

Kokonaisuudessaan matka oli onnistunut ja ikimuistoinen. Tänne on päästävä uudelleen, ja suunittelimmekin jo seuraavaa reissua talviaikaan, sopivasti jouluostoksia ajatellen. Kunhan Visa saa ensin omat rahansa, voikin alkaa vilkuilla seuraavia lentoja...

New York, I love you.