9. marraskuuta 2014

Twix-palat

Maku- lehden Kaneli & Sokeri -leivontalehti ilmestyi tällä viikolla. Runsaudenpula iski välittömästi, mutta nämä Twix-palat päätyivät ensimmäisenä testiin. Keksipohja, suolalla maustettu toffee ja maitosuklaa yhdessä ei nyt tietenkään voi olla mitään muuta kuin valtavan hyvää! Tein muutaman muutoksen lehden alkuperäiseen reseptiin, tässä oma versioni.

Keksipohja:

100g voita kuutioina
1,25dl sokeria
n. 3,5dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
1tl leivinjauhetta
1 kananmuna, rakenne rikottu

Vatkaa voi ja sokeri. Massaa ei tarvitse vaahdottaa, mutta se tulisi saada tasaisesti sekaisin, eli n. 1-2 minuuttia riittää. Yhdistä kuivat aineet ja lisää rasva-sokeriseokseen. Lisää kevyesti esim. haarukalla rikottu kananmuna ja vatkaa hetki. Yhdistä käsin taikinaksi, mutta älä vaivaa. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun 20x20 kakkuvuoan pohjalle ja anna levätä jääkaapissa noin tunnin. Jos teet taikinan jo edellisenä päivänä, peitä vuoka kelmulla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Toffee:

150g voita
2dl ruokokidesokeria
1dl glukoosisiirappia
1 prk (397g) kondensoitua maitoa
0,5tl (meri)suolahiutaleita

200g maitosuklaata

Valmista toffee paksupohjaisessa kattilassa. Sulata voi ja lisää sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on liuennut. Lisää glukoosisiirappi, kondensoitu maito ja suolahiutaleet. Keitä koko ajan sekoittaen 10-15 minuuttia, kunnes seos selkeästi sakenee. Rakennetta voi hyvin testata lusikan kuperalla puolella. Toffeeseos on todella kuumaa, ja palaa helposti pohjaan. Suosittelen esim silikoninuolijaa sekoitteluun. Se kestää kuumuutta ja pohjaan ei jää sekoittumattomia kohtia niin helposti kuin vispilällä. Kaada valmis toffee paistetun keksipohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.

Sulata maitosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kaada suklaasula jähmettyneen toffeekerroksen päälle ja tee pintaan kuvioita lastalla, veitsellä tai vaikka haarukalla. Laita Twix-kakku jääkaappiin jähmettymään ja leikkaa koko komeus tangoiksi (tai paloiksi), kun pinta on jähmettynyt. Tarjoa sellaisenaan tai vaikka kahvin kaverina petit fourin tapaan. Jos on erityisesti suolan ystävä, pinnan voi vielä koristella ripauksella suolaa.

Jos aikaa ja viitseliäisyyttä löytyy, suklaa kannattaa temperoida, jotta sen kiilto ja rakenne säilyy parempana. Itse en tällä kertaa temperoinut, ja totesin että suklaa sulaa helposti käsiin. Makuunhan tämä ei sinällään vaikuta, ja tuleepa syötyä herkut nopeammin! Twix-tangot ovat todella tuhtia ja makeaa syötävää. Melkein kuulen kaikkien hammalääkärien hiljaisen paheksunnan...


In English:

Homemade Twix bars

This recipe is from a Finnish baking magazine called Kaneli & Sokeri (Cinnamon & Sugar). Biscuit base, salted caramel filling and chocolate topping can't, of course, be anything but simply perfect. I modified the original recipe a bit, here's my version.

Biscuit base:

100g butter
1,25dl sugar
approx. 3,5dl flour
1 teaspoon vanilla sugar
1 teaspoon baking powder
1 egg, lightly whisked

Whisk the butter and sugar. There's no need to cream it, just to get the mixture smooth and even, so 1-2 minutes is enough. Mix the dry ingredients together and add to butter and sugar- mixture. Add the egg (you can whisk it with e.g. a fork), whisk a little and then combine the dough by hand. Do not knead. Press the dough to the bottom of a 20x20cm square cake tin and place in the fridge for an hour or so. If you make the dough the day before, cover the tin with cling film. Preheat oven to 200*C and cook the biscuit base in the lower part of the oven for 10-12 minutes until golden.

Salted caramel:

150g butter
2dl cane sugar (demerara)
1dl liquid glucose
1 jar (397g) condensed milk
0,5 teaspoon (sea)salt flakes

200g milk chocolate

Cook the caramel in a thick bottomed kettle. Melt the butter and add the demerara sugar. Heat until the sugar is melted, whisking the whole time. Add the glucose, condensed milk and salt flakes, bring to the boil and cook for 10-15 minutes until the caramel thickens. You can test the consistency with the back of a spoon. Notice that the caramel is seriously hot and gets easily burned. I recommend using a silicone spatula for mixing, since the silicone can take the heat and it's easier to cover the whole bottom of the kettle with spatula than with a whisk. Pour the caramel on top of the biscuit base and let set in the fridge for two hours or so.

Melt the chocolate carefully in the microwave or in a bain-marie. Pour the chocolate on top of the caramel and, if you want, make wavy pattern with a spatula, knife or a fork. Let set in the fridge and cut to bars or squares. Serve like that or with coffee as petit fours. If you like salt with chocolate, sprinkle a bit of crushed salt flakes on top of the chocolate.

It's not a bad idea to temper the chocolate if you have time and extra energy. Tempering will keep the shine and texture in the chocolate when it sets again after melting. I didn't temper and the chocolate on top melts quite easily. This doesn't affect the taste and hey, if it melts, you just need to eat it faster!

These Twix bars are delicious but also very sweet and heavy. I can hear the silent resentment of dentists worldwide...

6 kommenttia:

 1. Hei, yritin tehdä tätä ja toffeeseos ei luultavasti onnistunut. Viiden minuutin jälkeen rasva nousi pinnalle ja en saanut sitä enää sekoittumaan seokseen. Keititkö seosta miedolla lämmöllä vai melko kuumalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Voi ei, harmillista, ettei toffee onnistunut! Keitin sitä melko miedolla lämmöllä, jotta seos kiehui koko ajan mutta ei palanut. Toivottavasti toffee onnistuu!

   Poista
 2. Aivan huippuja tuli tällä ohjeella, kiitos että laitoit tän tänne! Todella makeita tämmösellekin sokerin ystävälle. Epäonnistuin toffeen keittämisessä pari kertaa, koska keitin seosta liian kovalla lämpötilalla. Suosittelen siis keittämään hyvin matalalla lämmöllä, teflon-kattilassa ja vaikka vähän pitemmän aikaa, niin ei käy kuten mulle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja! Kiva kuulla, että herkut onnistui. Toffee on tosiaan vähän kinkkinen keiteltävä, paksupohjainen ja esimerkiksi juuri teflonilla päällystetty kattila auttavat paljon.

   Poista
 3. Twix-patukat ovat kyllä mahtavia! Tein itse taatelitäytteellä ja voi kun olivat hyviä :)

  VastaaPoista