19. tammikuuta 2017

Kuorrutettu suklaakakku (vegaanit ohoi!)

Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmästä saa mainioita ideoita, oletteko tutustuneet? Suosittelen! Koska tammikuu on perinteisesti uuden, terveellisemmän elämän aikaa, mutta enhän minä nyt ihmeisiin pysty, kokeilin melkein terveellistä suklaakakkua. Se onnistui paremmin kuin odotinkaan! Lisäksi kakku on vegaaninen, jos käyttää esim. Oatlyn fraichea, eli todellinen hyvän mielen herkku! Ilman kuorrutusta kakku menee vaikka herkkuaamupalasta, mutta raakasuklaakuorrutus kruunaa kokonaisuuden.


2,4dl täysjyvävehnäjauhoja
6rkl leivontakaakaota (voi käyttää myös raakakaakaota)
0,5tl soodaa
0,5tl suolaa
0,5tl pikaespressoa
50g kookossokeria
90g ruokokidesokeria
60g soseutettua avokadoa (n. 1 pieni avokado)
60g fraichea (Oatly) tai crème fraîchea
180g vettä
2tl vaniljauutetta

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään hyvin, käsivispilä sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Soseuta toisessa astiassa avokado käsin tai koneella, lisää joukkoon (crème) fraîche, vesi sekä vanilja ja sekoita. Tee kuivien aineiden keskelle pieni kolo ja kaada avokadoseos siihen. Sekoita vispilällä varovasti taikinaksi, mutta älä vatkaa. Kuivien ja märkien aineiden tarvitsee olla vain juuri sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (9x25cm) tai 20cm irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisen uunin keskitasossa noin 30-35min. Paistoaika riippuu vuoan koosta (eli kakun korkeudesta). Tarkista kypsyys jo 25 minuutin kohdalla. Kakku saa jäädä kosteaksi, mutta ei raa'aksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi.

2rkl kookosöljyä sulatettuna
0,5dl raakakaakaota
1-2rkl agave-siirappia
suolaa maun mukaan
pistaasipähkinöitä rouhittuna

Sulata kookosöljy vesihauteessa, sekoita joukkoon raakakaakao ja agavesiirappi. Mausta maun mukaan suolalla, ja jäähdytä hetki jääkaapissa. Valuta kuorrutus kylmän kakun päälle ja koristele pistaasirouheella.


In English:

Glazed Chocolate Cake (vegans ahoy!)

Facebook has this Finnish group called Sipsikaljavegaanit (literal translation chips-and-beer-vegans. It sounds better in Finnish, trust me.) Anyway, people post all sorts of vegan junk food. One can get quite a lot of good ideas from there!

Since January is always the beginning of new and improved life but since I really can't kid anyone, I made this chocolate cake. Partly inspired by the Facebook group, yes. Partly by the need to be a better person while eating chocolate. It's almost healthy, at least on the healthy-ish side. The cake turned out even better than I thought AND it's vegan, so go me! If you don't glaze the cake, it's pretty much breakfast-worthy, but the raw cocoa goodness makes it soooo much better!

1 cup whole wheat flour
6 tablespoons (raw) cocoa powder
0,5 teaspoon baking soda
0,5 teaspoon fine salt
0,5 teaspoon instant espresso
50g coconut sugar
90g cane sugar
60g mashed avocado (1 small)
60g (vegan) crème fraîche
180g water
2 teaspoons vanilla extract

Preheat oven to 175*C. In one bowl, mix all the dry ingredients well together. Small hand held whisk serves the purpose nicely. In another bowl, mash the avocado (e.g.with fork), add the (vegan) crème fraîche, water and vanilla and mix together. Make a small hole in the dry ingredients and pour the avocado mixture into it. Carefully mix the dry and wet ingredients until just together, don't whisk. Pour the batter into a lined loaf tin (about 9x25cm) or 20cm round cake tin. Bake in the middle of the oven for 30-35 minutes. Baking time depends on the size of the tin (the height of the cake), so check after 25 minutes. Cake should stay moist but not raw. Let cool to room temperature and place in the fridge for at least an hour.

2 tablespoons coconut oil, melted
0,5dl raw cocoa powder
1-2 tablespoons agave syrup
fine salt to taste
pistachios

Mix the melted coconut oil, cocoa powder and agave syrup. Add a pinch of salt to taste, and place the glaze in the fridge so it thickens just a bit. Pour the glaze on top of the cold cake and garnish with pistachios.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti