22. joulukuuta 2015

Helpot joulukarkit

Joulu on aivan pian, mutta vielä ehtii tehdä helppoja herkkuja! Facebookin Leivotaan!- ryhmässä on jaettu kuvia ihanista fudgeista, sellaisista oikeista, jotka vaativat keittämistä ja lämpötilan tarkkailua. Varmasti hyvää! Koska omat hermoni menivät suklaatalon kasaamiseen, säästän itseäni ja tein vain helppoja ja nopeita karkkeja itselle ja muille. Nämä piparminttusuklaat ovat periaatteessa candy cane bark -herkkua miniatyyrikoossa. En tiedä, voiko tätä varsinaisesti kutsua reseptiksi, niin helppoa näiden valmistus on. Tarvittavat määrät riippuvat siitä, kuinka isoihin vuokiin teet ja kuinka paljon nameja haluat. Suklaan voi myös levittää yhdeksi levyksi ja murtaa sen paloihin jähmettymisen jälkeen, kuten oikeasti tehdäänkin.Tästä määrästä saa noin 12 minimuffinsivuokaan tehtyä karkkia.


120g taloussuklaata rouhittuna
120g valkosuklaata rouhittuna
2tl rypsi- tai kookosöljyä
2-3 maustemittaa piparminttuaromia
2-3 karkkikeppiä murskattuna

Sulata taloussuklaa, sekoita joukkoon 1tl rypsiöljyä tai sulatettua kookosöljyä. Mausta suklaa maustemitallisella piparminttuaromia, maistele ja lisää määrää tarvittaessa. Kaada taloussuklaa annosvuokien tai vuoan pohjalle ja tasoita pinta kopauttelemalla vuokia työtasoa vasten. Aseta kylmään valkosuklaan valmistelun ajaksi. Sulata valkosuklaa, lisää joukkoon 1tl öljyä ja mausta piparminttuaromilla. Valkosuklaan sekaan voi laittaa aromia hieman vähemmän, jotta maku ei ala muistuttaa hammastahnaa. Kaada valkosuklaa vähän jähmettyneen taloussuklaan päälle, tasoita pinta ja ripottele pinnalle karkkikeppimurskaa. Anna jähmettyä kylmässä kokonaan.


Nämä fudget ovat hyvin samankaltaisia kuin tämä herkku, tosin resepti on vieläkin riisutumpi. Mausteena voi käyttää vaikka mitä, esim. pähkinöitä, kuivattuja marjoja ja hedelmiä tai likööriä. Dessert for Twon inspiroimana kokeilen ensimmäistä kertaa appelsiinikuorta ja tykästyin kovasti raikkaaseen mutta hyvin aromaattiseen makuun. Yhdestä purkista kondensoitua maitoa saa kaksi erilaista fudgea, toki voi tehdä myös tuplamäärän yhtä, varsinkin jos syöjiä on paljon. Säilytä näitä pakastimessa tai ainakin jääkaapissa, sillä massa ei jähmety samalla tavoin kuin keitetty fudge. Vuoan koko riippuu siitä, kuinka paksua fudgesta haluat. Itse ole käyttänyt noin 15x20cm vuokaa näihin, mutta massan voi kaataa myös vaikka pyöreään irtopohjavuokaan, jolloin paloista saa hieman erimuotoisia.

n. 200g / 0,5prk kondensoitua maitoa
250g valkosuklaata rouhittuna
2 (luomu)appelsiinin raastettu kuori

Kaada kondensoitu maito paksupohjaiseen kattilaan, lisää valkosuklaarouhe ja lämmitä seosta hyvin miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja massa on yhtenäistä ja sileää. Sekoita joukkoon appelsiinin kuoriraaste ja kaada massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Tasoita pinta ja laita jääkaappiin/pakastimeen jähmettymään, vähintään noin neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli. Leikkaa paloiksi ja säilytä rasiassa tai kääri voi- tai leivinpaperiin.

Jos et käytä luomuappelsiinia, pese kuori erityisen hyvin. Raasta vain oranssi osa, valkoinen maistuu kitkerälle. Valkosuklaa on todella herkkää ja palaa helposti. Mieto lämpö on tässä siis todellakin mieto lämpö, itse käytän levyn lämpötilaa 2.


n. 200g / 0,5prk kondensoitua maitoa
250g maitosuklaata rouhittuna
2rkl Baileys Chocolat Luxea tai muuta kermalikööriä
(sormisuolaa / fleur de sel)

Kaada kondensoitu maito paksupohjaiseen kattilaan, lisää maitosuklaarouhe ja likööri ja lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut ja massa on yhtenäistä ja sileää. Kaada massa laivinpaperilla vuorattuun pieneen vuokaan ja tasoita pinta. Ripottele koristeeksi hieman suolaa ja painele sitä varovasti paremmin pintaan kiinni. Anna fudgen jähmettyä kylmässä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli. Leikkaa paloiksi ja säilytä rasiassa tai kääri voi- tai leivinpaperiin.


Ja sitten se suklaatalo. Noh, ideahan on varsin ihana ja Fazerin ohjeet kyllä hyvät, mutta ei minusta arkkitehtia tule. Eikä taiteilijaa. Vähemmän tästä on silti työtä kuin piparkakkutalosta ja lähikaupan suklaalevy- ja ranskanpastillivajauksen perusteella en ole ainoa, joka tällaisen väkersi. Ensi vuonna sitten paremmalla tekniikalla ja vähemmän lämpimillä käsillä...

Herkullista joulua kaikille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti