16. kesäkuuta 2015

Nutella-juustokakku browniepohjalla

Lunni leipoo-blogissa oli jokin aika sitten tämä Nutella-juustokakku. Todellinen somehitti, ja syystä! No, koska enemmän on AINA enemmän, tuunasin tätä vielä vähän browniepohjalla. Cheesecake + brownie = cheenie? Miksei! Pohja on lähes sama kuin tässä annosbrowniessa ja täyte puolikas alkuperäisestä ohjeesta, määrät riittävät 18- senttiseen kakkuun.

45g voita
60 vaaleaa muscovadoa
35g ruokokidesokeria
30g leivontakaakaota
(ripaus suolaa, jos käytät suolatonta voita)
0,5tl vaniljauutetta
1 iso kananmuna
30g vehnäjauhoja

Voi, sokerit ja kaakao sulatetaan yhteen mikrossa. Tehosta riippuen pari puolen minuutin pätkää täydellä teholla riittävät, tosin välissä on hyvä sekoittaa. Jos seos on kovin kuumaa, anna sen jäähtyä hetken, jotta kananmuna ei ala hyytyä ja lisää sitten joukkoon vaniljauute (ja suola). Riko kananmunan rakenne esim. haarukalla ja sekoita hyvin voi-kaakaoseokseen, kunnes taikina on tasaista. Kääntele jauhot taikinaan, taikinan tulisi olla sileää. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja tasoita pinta.

Juustokakun silkkinen rakenne onnistuu paremmin, kun juusto, ranskankerma ja kananmuna ovat huoneenlämpöisiä. Ainekset sekoittuvat tällöin paremmin. Kannattaa siis nostaa nämä jääkaapista hyvissä ajoin pöydälle lämpenemään.

200g maustamatonta tuorejuustoa
1 kananmuna
75g ranskankermaa
75g valkosuklaata sulatettuna
50-60g Nutellaa

Tuorejuusto sekoitetaan sileäksi ja lisätään kananmuna. Sekoittaminen on helpompaa, jos munan rakenteen rikkoon ensin esim. haarukalla. Kun seos on sileää, sekoitetaan joukkoon vielä ranskankerma ja sulatettu valkosuklaa. Sekoittamiseen kannattaa käyttää silikonista lastaa, vispilästä tulee massaan ilmakuplia, joiden myötä kakku ei ole tiivis ja silkkinen. Juustomassa kaadetaan brownietaikinan päälle ja pinnalle lusikoidaan Nutellaa. Itse pidän isommista sattumista, joten en lämmittänyt Nutellaa ensin, koristelin pinnan vain veitsen avulla. Hieman juoksevammasta Nutellasta saa tasaisemman kuvion. Kakkua paistetaan 150-asteisen uunin alatasolla 30-35 minuuttia, uunista riippuen. Kun seos on hyytynyt reunoilta mutta keskusta vielä "hytkyy", avaa uunin luukku hetkeksi, ota lämpö pois ja anna kakun olla jälkilämmössä 45-50 minuuttia. Jäähdytä vielä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin laittamista. Kakku kannattaa tarjota vasta seuraavana päivänä (tai illalla, jos teet tämän jo aamusta), mutta kannattaa antaa sen lämmetä hetki, jotta maut pääsevät paremmin esille ja kakun tahmean silkkinen rakenne on parhaimmillaan.

Isompi versio kakusta keksipohjalla /
Bigger version of the cake with cookie base


In English:

Cheesecake + brownie = cheenie? Well, why not! Brownie layer makes a rich, dense pair for a silky Nutella-flavoured cheesecake. The cheesecake mixture is from a Finnish baking blog Lunni leipoo, I only split it in half and translated it here. This recipe makes one 18cm round cake and a little piece goes a long way.

45g butter
60g light muscovado
35g fine cane sugar (or brown sugar)
30g cocoa
(pinch of salt)
0,5 teaspoon vanilla
1 large egg, lightly whisked
30g plain flour

Preheat oven to 150*C. Mix the butter, sugars and cocoa in a bowl and melt in a mircowave on high heat for 2 x 30 secs, mixing in between. If you use unsalted butter, add the salt and vanilla. Let cool down a little and add the egg into the mixture. Mix until smooth, no need to whisk. Finally, fold the flour into the batter and pour it nto a lined lose-bottomed cake tin.

To make the cheesecake silky smooth, the cheese, crème fraîche and egg should be at room temperature. It's a good idea to take the ingredients out of the fridge in good time before baking.

200g cream cheese
1 egg, lightly whisked
75g crème fraîche
75g white chocolate, melted
50-60g Nutella

Mix the cream cheese with a spatula until the consistency is even and smooth. Add the egg and mix until well combined. Add the crème fraîche and white chocolate and mix until even. Spatula is good for the mixing, since whisking only gets air bubbles into the batter and you don't want that. Silky and dense is what you're going for in this! Pour the cheesecake mixture on top of the brownie batter, smooth the top and drop little (or big, I don't judge) spoonfuls of Nutella on top of the cake. Marble the surface with a knife and bake in the lower part of the oven for 30-35 minutes. When the surface is dry and firm but the center still a bit wobbly, open the oven for a little while, turn off the temperature and let the cake sit in the oven for 45-55 minutes more. Let the cake cool down to room temperature and then place it in the fridge. As usual, cheesecake is best the next day (or in the evening, if baked in the morning). However, let the cake warm up to room temperature before serving to get most out of the flavour and texture.


2 kommenttia:

  1. Moikka. Mulla olis pari kysymystä:D Jos ohjeeseen tekee keksipohjan niin pitääkö keksipohjan antaa jähmettyä jääkaapissa brownien teon aikana? Entä kun tekee brownie pohjan niin pitääkö se esipaistaa tms ennen juustokakkuseoksen laittamista?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Keksipohjan on hyvä antaa vähän jämähtää jääkaapissa. Brownieta ei tarvitse esipaistaa, muuten siitä tulee liian kypsä. Eihän se toki huonoa silloinkaan ole, mutta pohja muistuttaa täysin kypsänä enemmänkin tiivistä suklaakakkua kuin mehevän kosteaa brownieta :)

      Poista