13. lokakuuta 2015

Nettihitti: Omenaruusut

Tämän kauniin herkun näin ohimennen Facebookissa, mutten varsinaisesti kiinnittänyt siihen huomiota ennen kuin työkaveri puhui asiasta. Täytyihän tätäkin sitten kokeilla, näytti tulevan helposti nättiä. Tosin, jos olet joskus katsonut Instagramista tai YouTubesta letitys- ja kampausvideoita, kovin helposti sitä nättiä tuntuu silloikin tulevan. Ei vaan ole vielä omasta peilistä samaa lopputulosta näkynyt. Mutta tämä kyllä vakuutti! Tein vain pienen testierän, mutta tämä resepti on näppärä juuri joustavuuden vuoksi. Voit tehdä helposti neljä tai tarvittaessa vaikka parikymmentä näitä omenaruusuja. Silikonisiin tai paperisiin muffinsivuokiin voi nämä tehdä suoraan. Jos käytät muffinsipeltiä, voitele kolot hyvin, vaikka taikina onkin rasvaista.


2 torttutaikinalevyä
2 punaista luomuomenaa
1rkl sitruunamehua
2-3dl vettä (liotukseen ja mikroon)
2rkl omenamarmeladia
1-1,5rkl vettä
0,5tl vaniljauutetta
kanelia maun mukaan

Taikinalevyt sulatetaan, erillään sulavat nopeimmin, mutta peitä esim. kelmulla, jotta pinta ei kuivu ja halkeile. Omenoista poistetaan kota, mutta jätä kuoret (tämänkin vuoksi suosittelen luomuomenaa). Punainen kuori saa aikaan kauniit "terälehdet" omenaruusuun. Omena viipaloidaan todella ohueksi, jotta lopputulos on tasainen ja ruusun kaltainen. Viipaleet kannattaa laittaa heti sitruunalla maustettuun veteen, jotta ne eivät tummu. Kun molemmat omenat on viipaloitu, laitetaan astia mikroon täydelle teholle noin kolmeksi minuutiksi. Omenoita voi myös keittää kattilassa sitruunavedessä, mutta mikro on aika paljon kätevämpi tähän tarkoitukseen. Tarkoituksena on saada omena pehmenemään hieman, jotta ruusujen rullaus onnistuu helpommin. Valuta omenat mikron / keittämisen jälkeen.


Torttutaikinalevy kaulitaan noin 10 x 22cm leyksi ja leikataan pituussuunnassa kahtia. Yhdestä levystä saa siis kaksi ruusuketta. Omenamarmeladi notkistetaan vedellä ja maustetaan vaniljalla ja kanelilla. Marmeladina voi myös tietysti käyttää muuta makua ja muokata mausteita. Marmeladi levitetään taikinasuikaleelle ja ladotaan ohuet omenaviipaleet taikinasuikaleen yläreunaan (katso video). Kun omput ovat kauniisti limittäin jonossa, taitetaan taikinan alaosa puoliksi niiden päälle ja rullataan koko komeus tiiviiksi ruusuksi ja asetellaan varovasti joko muffinsivuokaan tai -pellin koloon. Ruusuja paistetaan 175-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia tai kunnes torttutaikina on kypsää. Jos omenan kuoret alkavat tummua liikaa, kannattaa pelti siirtää alatasolle ja tarvittaessa peittää pinta esim. leivinpaperilla. Jos uunissa on erikseen alalämpö, voi käyttää myös sitä.

Taikinan rapeus katoaa säilytyksen myötä, joten nämä herkut kannattaa tarjoilla tuoreena. Älä kuitenkaan yritä heti irrottaa ruusuja muffinsipellistä, vaan anna jäähtyä hetken. Ruusukaunottaret näyttävät vielä paremmilta saadessaan kevyen tomusokerihunnun. Sillä voi myös kätevästi peittää hieman liikaa tummuneita kohtia... Näitä herkkuja kannattaa kokeilla vaikka joulunajan illanistujaisiin tavallisten joulutorttujen tilalle tai kaveriksi. Ja glögithän saapuivat jo kauppoihin, joten joulunaika alkakoon!



2 kommenttia:

  1. Ja tämä lähtee myös testiin! Miten kauniita oot niistä saanutkaan! 😍 Mun edellinen piirakkakokeilu oli ihan farssi. 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terävä veitsi, tosi ohuet viipaleet ja kypsennys mikrossa auttaa paljon! Muuten omena tosiaan heittäytyy aika hankalaksi...

      Poista