3. lokakuuta 2015

Punaherukkaskonssit

Pakastimeni on jokseenkin täynnä marjoja, lähinnä punaherukkaa ja mansikkaa. Herukoista tehtiin mehua ja loput pakastin kokonaisina, mutta kun mietin, mitä niistä leipoisin, ei mieleen tullut kovinkaan montaa ennestään tuttua reseptiä. Skonssit olivat leivontalistallani jo muutenkin, joten punaherukat päätyivät ensimmäisenä niihin.

Tämä on pieni resepti, määrästä tulee neljä reilun kokoista skonssia tai kuusi pienempää. Marjat kannattaa käyttää aivan jäisenä, jotta ne saa sekoitettua taikinaan mahdollisimman siististi. Skonssit ovat parhaimmillaan aivan tuoreina, joten jos aamiais-/ brunssivieraita ei ole, määrä on varsin sopiva, mutta taikinan voi myös tuplata. Tämän reseptin pohjana on jenkkiohje, ja mitat ovat kupeissa. Vieressä ml- mitta, joka on karkea pyöristys.

1 cup / 240ml vehnäjauhoja
1/4 cup / 60ml ruokokidesokeria
1tl leivinjauhetta
1,5mm soodaa (mm = maustemitta)
1,5mm kanelia
55g kylmää voita
1/4 cup / 60ml (täys)maitoa
1/4cup / 60ml ruokakermaa
3/4 cup / 180ml punaherukoita, jäisenä
voisulaa skonssien voiteluun
demerara- tai raesokeria

Jauhot, kidesokeri, leivinjauhe, sooda ja kaneli sekoitetaan keskenään. Kylmä voi kuutioidaan ja nypitään kuiviin aineisiin. Maito ja ruokakerma sekoitetaan keskenään ja lisätään neste jauho-voiseokseen. Kun taikina on lähes sekoittunut, lisätään jäiset punaherukat. Mitä vähemmän taikinaa työstää, sen parempi ja murenevampi lopputulos on. Heti kun taikina pysyy kasassa, se kannattaa kumota leivinpaperille ja painella kevyesti pyöreäksi levyksi. Apuna voi käyttää hieman jauhoja, jos taikina tarttuu. Skonssit voi leikata veitsellä tai vaikka pizzaleikkurilla kolmioiksi tai ottaa taikinasta muotilla paloja. Skonssit voidellaan voisulalla ennen paistoa ja päälle voi ripotella demerara- tai raesokeria. Paistetaan 200- asteisen uunin keskitasolla, koosta riippuen, noin 16-20 minuuttia. Parhaimmillaan nämä ovat aivan tuoreena ja vähän lämpiminä. Tarvittaessa pientä tekohengitystä voi antaa leivänpaahtimessa, jolloin pinnasta tulee uudelleen rapea.In English:

My freezer is full of berries, mainly redcurrants and strawberries. I cooked most of the redcurrants into cordial, but the rest is frozen whole. I didn't have that many recipes tested that use redcurrants, but scones were on my to do- list anyway, so in they went.

This is a small recipe, it yields for big scones or six smaller ones. I recommend you use the berries frozen so that it's easy to mix them into the dough and they won't bleed and make the dough red all over. Scones are best fresh from the oven so if you don't have any breakfast or brunch guests, this amount is perfect. However, you could double the amounts.

1 cup flour
1/4 cup fine cane sugar
1 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon baking soda
1/8 teaspoon cinnamon
55g cold butter
1/4 cup (full-fat) milk
1/4 cup cream
3/4 cup redcurrants, frozen
melted butter for brushing
demerara / other coarse sugar for sprinkling

Preheat oven to 200*C. Mix the flour, fine cane sugar, baking powder, soda and cinnamon in a bowl. Cut the cold butter into small cubes and pinch / rub it with the dry ingredients until the texture resembles wet sand. Mix together the milk and cream and add to the flour-butter-mixture. Once the dough almost holds together, fold in the frozen redcurrants and mix as little as possible.  Dump the dough out onto a baking sheet lined with parchment and press lightly to form a round disk. Sprinkle a bit of flour on the dough and parchment, if the dough feels sticky. Cut the disk in quarters or six pieces using knife or a pizza cutter. Brush with melted butter and sprinkle demerara or other coarse sugar on top. Bake in the middle of the oven, depending on the size, for 16-20 minutes. Scones are best fresh and warm, but if you eat these a bit later, give a little mouth-to-mouth in a toaster. That'll make them fresh again.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti