1. elokuuta 2015

Mansikkapiiras

Galette on siinä(kin) mielessä ihana piiras, että sen ulkonäkö saa ja pitääkin olla rustiikki, vaikka nimi kuulostaakin kovin hienolta. Et tarvitse vuokaa, muoto saa olla vapaa ja valmis piiras leikataan vapaasti sopivan kokoisiksi paloiksi. Tämä resepti on aika suoraan Dessert for Two:sta Tästä tulee siis pieni piiras. Varmasti maistuisi myös luumun kanssa, mutta minulla oli vain pakastettuja mansikoita sillä hetkellä, kun leivontainto iski. Tämänkin vuoksi resepti on mainio, täytteeseen voi käyttää hedelmiä tai marjoja oman maun ja sesongin mukaan.



110g voita
3dl vehnäjauhoja
1tl sokeria
2-3rkl kylmää vettä

Leikkaa jääkaappikylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi se jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan tulee pysyä juuri kasassa, vettä tarvitaan siis vain sen verran. Kaada taikina muovikelmupalalle, aseta toinen pala kelmua päälle ja painele taikina levyksi. Laita kelmutettu taikinalevy jääkaappiin lepäämään vähintään 30 minuutiksi, taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.

1rkl vehnäjauhoja
2rkl manteleita (tai mantelijauhoa)
3rkl ruokokidesokeria
8-10 mansikkaa
1rkl kermaa (voiteluun)
1rkl demerara-sokeria

Sekoita jauhot, mantelit ja ruokokidesokeri monitoimikoneessa, kunnes mantelit ovat hienontuneet. Jos käytät valmista mantelijauhoa, pelkkä sekoitus riittää. Paloittele / viipaloi mansikat (tai vastaava määrä muuta hedelmää tai marjaa). Jos käytät pakastemansikkaa, viipaloi marjat kohmeisina. Ota taikina hetkeksi lämpenemään, poista pohjan kelmu ja aseta leivinpaperille. Pidä vielä päällimmäinen kelmu paikallaan ja kauli ohueksi levyksi. Reunoja kannattaa ohentaa enemmän kuin keskustaa. Tämän voi myös tehdä ilman kelmua, mutta kelmu auttaa pitämään taikinan kasassa ja kaulimen siistuinä.


Ripottele manteli-jauhoseos kaulitulle taikinalevylle, jätä reunoille muutama sentti tilaa. Asettele mansikkaviipaleet jauhoseoksen päälle ja taittele reunat keskustaa kohti. Laita piiras uudelleen jääkaappiin 30 minuutiksi. Voitele piiraan reunat kermalla ja ripottele koko piiraan päälle demerara-sokeri. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 35-40 minuuttia, kunnes piiras on saanut kauniisti väriä ja mansikoista irtoaa mehua. Tarjoa jäähtyneenä sellaisenaan tai jäätelön kanssa.

In English:

Strawberry galette

I love galette, because it doesn't have to be fancy and perfect. Actually, the more rustic the better! I used Dessert for Two's recipe here. Plums would be lovely, I'm sure, but I used frozen strawberries because those were all I had when the inspiration stroke. That's another nice thing about galette, you can make it with any fruit or berry in season.

110g cold butter
3dl all-purpose flour
1 teaspoon sugar
2-3 tablespoons cold water

Cut the butter into small cubes and rub together with the flour and sugar until the texture resembles wet sand. Add the water one tablespoon at a time. The dough should only just hold together. Cut a large piece of cling film and turn the dough onto it. Put another piece of cling film on top and press the dough into a disk. Place in the fridge for at least 30 minutes - overnight.


1 tablespoon all-purpose flour
2 tablespoon almonds (or almond flour)
3rkl fine cane sugar
8-10 strawberries
1 tablespoon cream (for brushing)
1 tablespoon demerara sugar

Pulse the flour, cane sugar and almonds in a food processor until the almonds are fine crumb. If you use almond flour, just mix it all together. Slice the strawberries. If you use frozen ones slice them before completely thawed. Take the dough from the fridge and let warm up a bit. Take the other piece of cling film off and place the disk onto a piece of baking paper. Keep the other piece of cling film on and press / roll out the disk to 3-5mm thick. You could roll the rims of the dough slightly thinner. You can, of course, do this without the cling film, but it helps to keep the dough together and your rolling pin stays clean. Sprikle the flour-almond-mixture on the rolled dough, keep the edges clear (about 2-3cm). Place the sliced strawberries on top, fold the edges of the dough over and refrigerate for 30 minutes. 

Preheat oven to 175*C. Brush the edges of the galette with cream and sprinkle the demerara sugar on top of the whole pie. Bake in the middle of the oven for 35-40 minutes until the crust is golden and the fruit is juicy and bubbling. Let cool and serve.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti