4. syyskuuta 2015

Koukuttava cookie butter

Kekseistä tehty voi, eihän se voi olla muuta kuin hyvää! Tiesin cookie butterin olemassaolosta jo aikanaan ennen Ranskaan lähtöä, mutten ollut koskaan maistanut Speculoos-keksejä, joista se "perinteinen" voi on minun mielestäni tehty. Hyviähän ne olivat, kovin piparkakun oloisia. Entistä paremman näistä kekseistä saa tekemällä niistä voimaisen levitteen.

Huomasin, että Pirkka on nyt tuonut omat Speculaas- keksinsä myyntiin, ja myös uusin Ben & Jerry's -maku on rakennettu Speculoosin ympärille. Kuinka siis voisi olla kokeilematta cookie butterin tekoa?

150g Speculaas-keksejä (tai muita maustekeksejä)
0,5dl kookossokeria
3-4rkl kermaa
1rkl (pähkinä)öljyä

Murustele keksit blenderiin tai monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä hienoksi muruksi ja lisää kookosokeri. Sekoita vielä uudelleen, lisää 3rkl kermaa ja öljy. Sekoita taas hyvin, ja lisää kermaa tarvittaessa, jos haluat löysemmän rakenteen. Huomioi, että levite jähmettyy vielä jääkaapissa. Lusikoi / kaada tahna ilmatiiviiseen purkkiin ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Rakenne muistuttaa raa'an keksitaikinan ja maapähkinävoin välimuotoa ja se maistuu hyvin esimerkiksi hedelmien kanssa, leivän tai  pannukakkujen päällä tai vaikka jäätelön lisukkeena. Ja ihan vaan sellaisenaankin. Levite säilyy jääkaapissa noin viikon, muista kuitenkin tarkistaa kerman päiväys.

Eri kekseissä on erilainen rasvapitoisuus ja rakenne, joten nesteiden määrää kannattaa säätää sen mukaisesti. Rapeat ja helposti murenevat keksit ovat tähän herkkuun parhaita. Jos kaipaat vielä lisää mausteisuutta levitteeseen, mausta tahna esim. kanelilla tai vaikka ripauksella mustapippuria. Kookossokeri tuo lisää mausteisuutta, mutta sen tilalla voi käyttää myös hieman vähemmän tomusokeria.

Kauniilla nauhalla koristeltuun söpöön lasipurkkiin pakattuna tämä on myös mainio ruokalahja. Koska jouluun on enää 111 päivää!



In English:

Spectacular Cookie Butter

Butter made of cookies, I'm in! I knew of such a thing even before my trip to France the other year but I had never tasted the real Speculoos- cookies and especially the cookie butter that's made from those spicy little things. Needless to say, they were great, actually very much like Finnish gingerbread cookies.

A Finnish brand called Pirkka has their own Speculaas-cookies in the stores now and the newest Ben & Jerry's flavour in this little corner of the world is the Speculoos Cookie Core. So all the sings definitely lead to homemade cookie butter!

150g Speculoos-cookies (or other spicy cookies)
0,5dl coconut sugar
3-4 tablespoons cream
1 tablespoon (nut)oil

Crumble the cookies into a blender or a food processor. Pulse until the consistency is fine crumb, add the sugar and pulse some more. Add 3 tablespoons of the cream and the oil and process until everything is mixed. If you want the butter to be a bit thinner, add more cream. Spoon / pour the butter into an airtight jar and place in the fridge for at least half an hour. The cookie butter will get thicker in the fridge and the right consistency, I think, is a mix between cookie dough and peanut butter. Pair with fruit, bread, ice cream or pancakes (or with a spoon, I won't judge). The butter will keep for about a week, depending on the expiration date of the cream. So, the fresher the better.

Different cookies need different amounts of liquid. Chewy ones aren't good for this, you should use crumbly and crispy ones. If you want more spice, add some cinnamon or a dash of black pepper. The coconut sugar gives a nice touch but you could use regular powdered sugar as well, just a bit less than 0,5dl.

With a cute little glass jar and a pretty ribbon you have an edible gift. Because Christmas is only 111 days away!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti