23. joulukuuta 2014

Piparminttuvaahtokarkit

Joulun alla iskee välillä vähän liiankin kova into kokeilla kaikkia uusia herkkuja, varsinkin itse tehtyjä karkkeja. Tällä kertaa hetken mielijohteesta päädyin tekemään ensimmäistä kertaa itse vaahtokarkkeja. En edes suuremmin välitä vaahtokarkeista, mutta ajatus niiden tekemisestä tuntui kovin hauskalta. Niin hauskalta, etten tajunnut tarkistaa kaikkien ainesten riittävyyttä, kuten aina pitäisi. Tämän seurauksena käytin yhden siirapin sijaan kahta erilaista ja vaakakin sammui kaiken säätämisen keskellä. No, joko tapahtui joulun ihme tai sitten tämä resepti sietää jonkin verran kikkailua, sillä karkit onnistuvat mielestäni oikein hyvin.

65ml lämmintä vettä
20ml liivatejauhetta
165g Siro-sokeria
30g glukoosisiirappia
85g vaaleaa siirappia
65ml vettä
1tl vaniljauutetta
50-60g karkkikeppejä tai Polka-karkkeja rouhittuna
(pari tippaa punaista elintarvike- tai pastaväriä)
2-3tl rypsiöljyä leivinpapereiden voiteluun

50-60g tomusokeria
1rkl maissitärkkelystä

Mittaa lämmin vesi suureen kulhoon, ripottele päälle liivatejauhe ja vispaa sekaisin. Jätä turpoamaan. Massa valmistetaan tähän kulhoon, joten varaa riittävän suuri astia. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan hieno sokeri, siirapit ja vesi. Tähän voi käyttää myös pelkkää glukoosisiirappia (115g), jolloin karkkimassasta tulee aivan valkoista. Vaalean siirapin kanssa massa on luonnonvalkoista ja hieman eri makuista. Sekoita seosta miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Nosta lämpöä ja keitä sekoittamatta, kunnes seos on 115-asteista. Suosittelen käyttämään lämpömittaria, tätä on vaikea arvioida silmämääräisesti.

Valuta kuuma sokerisiirappi ohuena nauhana turvonneen liivatteen joukkoon koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Ole varovainen, sokeri on todella kuumaa ja se jähmettyy heti, jos osuu kulhon reunoille. Kannattaa vatkata hitaammalla teholla hetki, jotta liivate alkaa liueta ja lisätä nopeutta sitten. Kun siirappi on valutettu kokonaan liivatteen sekaan, lisää vanilja ja vatkaa massaa isolla nopeudella vielä 5-7 minuuttia, jotta se jäähtyy ja koko kasvaa noin kolminkertaiseksi. Lisää karkkirouhe ja pari tippaa väriä vatkaamisen loppuvaiheessa. Karkkimassan kanssa tulee olla nopea, se alkaa jähmettyä jäähtyessään ja tahmaa helposti joka paikan. Kaada massa noin 20x20cm vuokaan, joka on vuorattu voidellulla leivinpaperilla. Tasoita pinta ja aseta toinen voideltu leivinpaperi päälle. Laita jääkaappiin 1-2 tunniksi jähmettymään. (Tiskausvinkki: anna astioiden ja työvälineiden liota rauhassa kuumassa vedessä. Vaahtokarkkimassa liukenee nopeasti, mutta sitä on mahdotonta harjata heti astioista irti.)

Kun karkkilevy on jähmettynyt, sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys pienessä kulhossa ja sihtaa seosta reilusti leivinpaperin päälle. Poista karkkilevyn päällä oleva leivinpaperi, kumoa levy sokeroidulle paperille ja poista toinen leivinpaperi. Sihtaa sokeriseosta runsaasti myös tälle pinnalle.



Karkkilevyn voi leikata veitsellä erimuotoisiksi paloiksi tai ottaa piparimuotilla esimerkiksi tähden tai sydämen mallisia paloja. Jauhota veitsen terä tai muottien reunat joka leikkauksen välissä tomusokeriseoksessa, jotta terät eivät tartu karkkimassaan. Ylimääräisen sokeriseoksen saa pyyhittyä / taputeltua pinnalta käsin pois, joten suosittelen käyttämään seosta mieluummin reilusti kuin liian vähän. Itse sokeroin kaikki leikkuupinnat ja taputtelin liiat pois ennen karkkipalojen purkittamista. Nämä herkut ovat hyviä sellaisenaan, mainioita ruokalahjoja ja minttuisilla vaahtokarkeilla saa tavallisesta kaakaokupista aikamoista luksusherkkua nopeasti vaikka aattoaamun kunniaksi.



In English:

Candy cane marshmallows

I get this overpowering feeling of wanting to make something new and different every Christmas. Especially when it comes to homemade candy. This year it was marshmallows. I don't even care for them very much, but the thought of making them seemed fun. So much fun, actually, that I didn't check all the ingredients before starting (as one always should), resulting in using two different syrups instead of one and having the scale shut down in the middle of all this. It was either a Christmas miracle or this recipe can take a bit stretching since the marshmallows turned out quite nice.

65ml warm water
20ml gelatin powder
165g caster sugar (superfine)
30g liquid glucose
85g light syrup
60ml water
1 teaspoon vanilla extract
50-60g candy canes, crushed
(1-2 drops of red food colour)
2-3 teaspoons canola oil for greasing the baking papers

50-60g powdered sugar
1 tablespoon corn starch

Pour the warm water into a large bowl, sprinkle the gelatin powder on top and whisk until mixed well. Set aside. The marshmallows are made in this bowl so pick one that is big enough. In a thick-bottomed pan combine the superfine sugar, syrups and water. You can make the candy with just liquid glucose (115g) which results in completely white candy. The light syrup makes the candy a bit more ivorish and it tastes a bit different. On a low heat whisk the mixture lightly until the sugar is dissolved. Turn the heat high and boil the mixture without whisking until it reaches 115* Celsius. I recommend using a candy thermometer, it is very difficult to know the right temperature just by looking.

Add the hot sugar syrup in a thin ribbon into the gelatin. Be careful, the sugar is very hot and will harden immediately if it hits the sides of the bowl. Use a low speed and once the gelatin starts to melt add speed. Once all the sugar syrup is in the bowl add the vanilla and whisk on high speed for 5-7 minutes until the mixture is cooled and tripled in size. Add the candy canes and the food colour and whisk until combined. Working quickly, pour the candy to a 20x20cm tin lined with greased baking paper. Smooth the top, place another greased baking paper on top and place in the fridge for 1-2 hours. (Tip for doing the dishes: let the bowl and equipment soak a while in warm water before washing the dishes. The marshmallow mixture dissolves quite fast into warm water but there's no way you get rid of it by scrubbing.)

Once the marshmallow is set, mix the powdered sugar and corn starch in a small bowl. Sprinkle the mixture through a sieve on to a sheet of baking paper. Use a generous amount to prevent the candy from sticking. Remove the paper on top of marshmallow and turn it over to the prepared baking paper. Remove the other paper from the bottom of the candy and sprinkle generously with the sugar mixture.

You can cut the candy with a knife or make shapes (e.g. stars and hearts) with a cookie cutter. Just make sure to dip the blade or edges in the sugar mixture after every cut. Otherwise the marshmallow will stick and you don't need that kind of trouble. The extra sugar can be removed easily by just tapping the surface a little, so use rather too much than too little. All the cut edges should be covered with sugar so that the candy won't stick to each other when placed in a jar or other air-tight container. These marshmallows make wonderful gifts and a regular cup of hot chocolate gets a bit of a makeover with few pieces of minty marshmallow floating on top. What would be a better way to start Christmas morning?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti