21. joulukuuta 2014

Operaatio taatelikakku, osa 2

Toisena taatelikakkutestiini pääsi perinteisempi, niin voita, sokeria kuin jauhojakin sisältävä resepti. Valkkasin Valion sivuilla olleen version ja muutin sitä vähän, mutta samankaltaisiahan suurin osa resepteistä on. Turha sitä on keksiä pyörää täysin uudestaan. Kakkutaikinan voi tehdä suoraan samaan kattilaan, jossa keität taatelisoseen. Puuhaarukka tai -lasta riittävät hyvin, taikinaa ei tarvitse vispata tai vatkata. Kannattaa kuitenkin valita hieman suurempi kattila kuin litran vetoinen (ei sillä, kyllä sen taikinan sai siinäkin sekoitettua...)

250g kivettömiä taateleita (tiiliskivi-paketti)
2dl vahvaa kahvia (tai glögiä)
1dl sokeria
120g voita huoneenlämpöisenä
2 kananmunaa
120g paksua kreikkalaista jogurttia (Lindahls)
2tl vaniljasokeria
1tl soodaa
4dl vehnäjauhoja

Taateleita keitetään kahvin (tai glögin) kanssa, kunnes ne ovat pehmenneet soseeksi. Sekoita sillä aikaa kuivat aineet keskenään. Taatelisoseeseen lisätään sokeri ja seoksen vähän jäähdyttyä pehmeä voi. Kananmunat lisätään yksitellen ja sekoitetaan hyvin. Jogurttia kannattaa notkistaa ennen taikinaan lisäystä, jotta se sekoittuu paremmin.  Viimeisenä lisätään kuivat aineet. Jauhot kannattaa sihdata, jotta taikinaan ei tule paakkuja. Kun jauhot ovat sekoittuneet, kaada taikina voideltuun (ja jauhotettuun) kakkuvuokaan. Taikinaa ei kannata sekoittaa liikaa, jotta siihen ei synny sitkoa. Kakkua paistetaan 175-asteisen uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Kakun voi peittää leivinpaperilla noin 40 minuutin paiston jälkeen, jotta pinta ei tummu liikaa. Anna jäähtyä hetken ja kumoa tarjoilulautaselle. Jäähtyneen kakun voi koristella esimerkiksi tomusokerilla.

Tämä kakku ei ole yhtä mehevä kuin edellinen, mutta toisaalta harva kakku on. Hyvää tämä silti on, ehdottomasti. Kakkuun sopisi hyvin myös tumma muscovado tai fariinisokeri makua syventämään tai itsetehty kinuskikastike kuorrutteeksi. Variaatioita testaamaan, siis...


In English:

Operation date cake, part two

The second recipe I tested is a more traditional one with sugar, butter and flour. I chose a recipe from Valio, but the Internet is full of similar kind of cakes. If it works, don't fix it, I guess. You can make the batter in the same pan you cook the dates. Wooden spoon or spatula will do just fine, there's no need to whisk or mix the batter. However, I recommend a bigger pan than just one litre (though I managed with it pretty well...)

250g pitted dates, packed (brick-looking)
2dl strong coffee (or mulled wine)
1dl sugar
120g butter at room temperature
2 eggs
120g thick Greek youghurt (Lindahls)
2 teaspoons vanilla sugar
1 teaspoon bicarbonate
4dl flour

Prehear oven to 175*C. Cook the dates and coffee (or mulled wine) until they turn into smooth purée. Meanwhile mix together the dry ingredients and set aside. Add the sugar into the dates and once the mixture has cooled a bit, add the soft butter. Stir until smooth. Add the eggs one at a time stirring in between. Whisk the youghurt a bit before adding it into the batter. Finally, add the dry ingredients through a sieve to prevent any lumps. Fold the flour into the batter and once mixed and smooth, pour the batter into a greased bundt tin. Bake on the lower part of the oven for 50-60 minutes. Cover the cake with baking paper after 40 minutes, so that the surface won't get too dark. Let the cake cool down a bit and turn it out to a plate. Once cooled, sprinkle with powdered sugar.

This cake isn't as moist and juicy as the first one but then again, few cakes are. Nonetheless it's very nice and tasty. You could use dark or light muscovado instead of regular sugar and drizzle the cake with caramel sauce. So many variations to be tested...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti