15. joulukuuta 2014

Operaatio taatelikakku, osa 1

Taatelikakku on perinteinen joululeivonnainen; reseptit kulkevat suvussa ja sisältävät salaisia ainesosia. Kakku ei kuitenkaan ole kuulunut omiin jouluperinteisiini ja taisin maistaa taatelikakkua ensimmäisen kerran vasta pari vuotta sitten. Nyt on sitten haussa hyvä resepti jouluksi. Tässähän ehtii hyvin, reilu viikko jäljellä, heh heh.. (MITEN jouluun voi olla enää reilu viikko?!)

Sen verran olen jo ehtinyt reseptejä tutkia, että ostin pari pakettia niitä tiiliskivitaateleita. En tiedä, oliko järkevä valinta, se jää nähtäväksi. Kaupasta löysin kuitenkin nyt tuoreita medjool-taateleita, joten ensimmäisenä testiin lähti Terveen hyvää -blogin jauhoton, voiton ja sokeriton taatelikakku. Kuivakakkujen ystävänä yhtälö kuulostaa sen verran absurdilta, että pakkohan kakkua oli kokeilla. Resepti löytyy täältä. En itse välitä sattumista, ellei kyseessä ole suklaa, joten soseutin kaikki taatelit kahvin kanssa ja lisäsin seokseen ruokalusikallisen vettä. Mausteita käytin vähän vähemmän ja suklaana taloussuklaata todella tumman suklaan sijaan.

Tämä kakku todellakin on kaikkea muuta kuin kuiva. Sen mehevyyden paitsi maistaa, myös kuulee. Haukkaa pala, niin tiedät, mitä tarkoitan. Miten tästä nyt sitten voisi laittaa vielä paremmaksi..?



In English:

Operation date cake, part one

Date cake is a traditional Christmas treat, the recipes are inhereted and they include secret incredients. However, dates haven't been part of my seasonal flavours and I had my first taste of date cake only a couple of years ago. Now I've decided to find a good recipe for Christmas. Such an easy task, since there's a bit over a week left, eh... (HOW can it be only a week?!)

I've managed to go through a few recipes and bought two packs of pitted dates (look like little bricks). Whether it was a smart move is yet to be seen. The nearest supermarket had fresh(ish) medjool dates on sale, so I just had to test this recipe. Flourless, butterless, no added sugar- sort of cake sounded so absurd to me. I made a few little tweaks on the original recipe. Here is a translated version of that, the original one can be found here (in Finnish).

250g fresh medjool dates
0,5dl strong coffee
100g almond meal
1,5 teaspoon baking powder
1 teaspoon Ceylon cinnamon
1 teaspoon cardamom
0,5 teaspoon ground nutmeg
0,25 teaspoon gound ginger
3 eggs
50g dark chocolate (45-55%), roughly chopped

Remove the pits and chop the dates. Mash the chopped dates with the coffee until completely smooth. Mix together the dry ingredients (chocolate as well) and set aside. In a separate bowl whisk the eggs until light and fluffy, about three minutes. Add a bit of whisked egg into the date puree to make the texture lighter. Then carefully mix the dates into the eggs either by hand or electric mixer. You don't want to lose the airiness of the eggs. Fould the dry ingredients gently into the egg and date mixture. Bake in the lower part of the oven for about 30-40 minutes, depending on the shape and size of your cake tin. I used a silicone cake mould but if you don't, grease the tin and flour it lightly with almond meal. Let the cake cool down and turn out carefully to a serving plate.

This cake is soft and juicy. So juicy that you can actually hear it! Just take a bite and you'll know what I'm talking about. So how could I top this..?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti