Muutaman joulun ajan meillä on ollut ei lahjoja- politiikka perhepiirissä, mikä on vähentänyt joulustressiä huomattavasti! Parille ystävälle olen kuitenkin tehnyt pieniä ruokalahjoja, koska sehän on täysin eri juttu. Tänäkin vuonna listalle pääsi - täysin oikeutetusti - suklaa-pistaasifudge, se on minun luottoherkku. Halusin tehdä kuitenkin myös jotain uutta, ja Donna Hay Magazinen Celebrate- joulunumerosta löytyi näiden ihanien minttusuklaatryffeleiden ohje. Seokseen tulee keksejä, joten massan käsittely on paljon helpompaa kuin perinteisen suklaa-kermaseoksen. Minttuisuutta voi myös helposti säädellä käytettävien keksien ja karkkien määrän mukaan. Jos haluaa oikein reippaasti minttua, voi kuorrutteeseen lisätä vielä tipan tai pari piparminttu-uutetta. Karkit ja keksit voi murskata myös morttelissa, jos keittiöstä ei löydy yleiskonetta. Aikaa kuluu vähän enemmän, mutta korvatkin kiittävät.
10 karkkikeppiä (tai 10-15 Polka-karkkia tai Marianne Crushia maun mukaan)
300g suklaatäytekeksejä (esim Marianne)
200g tummaa suklaata sulatettuna (45-55%)
2tl vaniljauutetta
80ml kahvikermaa
200-250g tummaa suklaata sulatettuna, kuorruttamista varten (45-55%)
(1-2 tippaa piparminttu-uutetta)
Murskaa karkkikepit / Polka-karkit yleiskoneessa tai morttelissa ja ota 2rkl murskaa erilleen koristelua varten. Lisää keksit ja anna koneen pyöriä, kunnes seos muistuttaa kosteaa hiekkaa. Lisää sulatettu suklaa ja vanilja ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kerma ja sekoita seos juuri ja juuri tasaiseksi. Jos käytät Marianne Crushia, voi suklaan määrää vähentää hieman. Laita seos kulhoon, peitä kelmulla tai foliolla ja anna jähmettyä puolisen tuntia jääkaapissa. Kun seos on jähmettynyt, pyörittele massasta tryffelipalloja. Itse tein noin ruokalusikallisen kokoisia, mutta koonhan voi toki päättää itse. Jotta kuorruttaminen on helpompaa, voi valmiit pallerot laittaa hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin kovettumaan.
Sulata kuorrutukseen tuleva suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Halutessasi suklaan voi myös temperoida, jolloin se kestää paremmin huoneenlämpöä ja sormin syömistä. Tryffelimassaa kannattaa maistaa ennen piparmintun lisäämistä. Jos kuitenkin kaipaat lisää minttuisuutta, mausta kuorrutteen suklaa piparmintulla. Pyörittele tryffelipalloja suklaasulassa ja aseta leivinpaperin päälle jähmettymään. Lisää koristeeksi karkkikeppimurskaa ennen kuin suklaa on kovettunut kokonaan. Itse laitoin tryffelit pieniin karkkivuokiin ja lahjarasiaan, mutta näitähän voi tarjoilla vaikka joulupöydässä kahvin kaverina ihan sellaisenaankin. Myös jääkaapin ylähyllyltä voi hyvin käydä napsimassa näitä silloin tällöin ohi kulkiessa. Toimii tosi kivasti, testattu on.
In English:
Chocolate and candy cane truffles
Chocolate and peppermint - a wonderful combination especially at this time of year! We've had a No gifts- policy in our family for a few years now and let me tell you, my stress-level has been a lot lower thanks to that. However, I've made a few treats to my friends, since giving edible gifts is a whole different thing than running around the town trying to find that perfect something only to realize every store has run out or there's forty people in the queue before you. The chocolate fudge is an old faithful for me, but I wanted to make something new this year, as well. Donna Hay Magazine's Celebrate- issue had the recipe of these lovely chocolate and candy cane truffles. Since they contain cream-filled biscuits, they are easier to handle than a traditional chocolate and cream truffle mixture. If you want super minty truffles, you can use a drop or two of peppermint extract in the coating chocolate. If you don't have a food processor, crush the candy canes and biscuits by hand in a bowl or a mortar. It's a bit slower method but your ears will be thankful.
10 candy canes (or 10-15 Polka-candies or Marianne Crush by Fazer)
300g cream-filled chocolate biscuits (with peppermint flavour)
200g dark chocolate, melted (45-55%)
2 teaspoons vanilla extract
1/3 cup (80ml) single (pouring) cream
200-250g dark chocolate, melted, to coat (45-55%)
(1-2 drops peppermint extract)
Process the candy canes in a food processor (or crush them in a mortar) until ground. Remove 2 tablespoons of the crush and set aside. Add the biscuits and process until fine. The consistency should look like wet sand. Add the melted chocolate and vanilla and process until well combined. Add the cream and process until just combined. Transfer the mixture to a bowl, cover with foil or cling film and place in the fridge to set for 30 minutes or so. Roll tablespoons of the mixture into balls. You can make smaller ones too, of course. Set the truffle balls in a freezer or a fridge for a few minutes. That way they will be easier to coat. Taste the truffle mixture to test whether you want more of the peppermint flavour. Melt the chocolate and temper it, if you want. Add the peppermint extract, if wanted, and dip the truffle balls to coat them all over. Set on a baking tray covered with baking paper and sprinkle with the extra candy cane crush. Let the chocolate set in the fridge.
I placed the truffles in paper candy molds in a gift box. You could also serve them with coffee after Christmas dinner and well, they're quite nice straight from the fridge every now and then when passing by the kitchen...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti