2. joulukuuta 2014

Pehmeät kakkukeksit

Ensimmäiset suklaakalenterin luukut on viimein avattu, mutta samalla päivät alkavat olla naurettavan lyhyitä ja luntakaan ei ole vielä lupauksista huolimatta näkynyt. Ehkä siksi(kin) tämän postauksen otsikko ontuu - tiedän. Mutta kun Dessert for Two- blogista löytyvän reseptin nimi on Gooey Butter Cake Cookies, niin en tätä oikein paremminkaan osaa kääntää. Nämä eivät varsinaisesti ole keksejä, enemmänkin pehmeähköjä kakkusia, jotka näyttävät kekseiltä. Ennen kaikkea, ne maistuvat hyvältä ja olivat täysin uudenlainen tuttavuus minulle. Pinnassa oleva tomusokeri saa aikaan hieman pitsisen, ohuen ja rapean kerroksen, ja tuorejuuston ansiosta keksit ovat sisältä cookiemaisen pehmeitä, mutta eivät rasvaisia.

Resepti on siis suora käännös, siksi määrät ovat vähän hassuja. Omat cup- mittani ovat amerikkalaisen mittauksen mukaisesti 236ml, Australiassa käytetään cup-mittana 250ml. Koska kyseessä on Yhdysvalloissa asuvan kirjoittajan resepti, mittasin tuon 236ml mukaan ja määrätkin ovat siis poikkeuksellisesti millilitroissa, eivät deseissä. Mutta maailma tuskin kaatuu, jos jokin mitta heittää parilla millilitralla.

110-115g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
4rkl voita (huoneenlämpöisenä)
177ml sokeria (0,75 cup)
0,5tl vaniljauutetta
1 iso kananmuna
1 iso keltuainen
266ml vehnäjauhoja (1cup + 2rkl)
1tl leivinjauhetta
0,25tl suolaa
  Huom! Jos käytät suolatonta voita, kannattaa suolan määrää vähän lisätä.

78ml tomusokeria (0,33 cup)

Tuorejuusto ja voi vatkataan ilmavaksi vaahdoksi ja lisätään sokeri muutamassa erässä koko ajan vatkaten. Vaahdotetaan, kunnes seos on ilmavaa ja vaaleaa, eli noin 1-2 minuuttia. Lisätään vanilja, kananmuna sekä keltuainen ja vatkataan tasaiseksi. Kuivat aineet (paitsi tomusokeri) sekoitetaan keskenään ja lisätään tuorejuustoseokseen kolmessa erässä, välillä vatkaten. Kun jauhot ovat sekoittuneet ja taikina on tasaista, sen annetaan olla jääkapissa noin puoli tuntia.

Keksit pyöritellään tomusokerissa ennen paistoa, joten sokeri kannattaa laittaa valmiiksi johonkin pieneen, pyöreään kippoon. Sihtaus ei mielestäni ole välttämätöntä, mutta jos viitseliäisyyttä löytyy, sokerin voi toki sihdata. Taikina oli sen verran löysää, että ainakaan itse en saanut pyöriteltyä sitä käsissä. Taikinaan ei kuitenkaan kannata lisätä jauhoja, jotta valmiiden keksien rakenne ei kärsi. Nostinkin parin ruokalusikan avulla nökäreen taikinaa tomusokerikippoon ja pyöritin taikinan palloksi kipossa. Sokeroidun pallon saa asetettua varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille ilman, että taikina tarttuu käsiin. Keksit leviävät uunissa, joten palleroiden väliin kannattaa jättää riittävästi tilaa.

Keksejä paistetaan 160-165- asteisen uunin keskitasolla noin 14 minuuttia. Keksien ei ole tarkoitus saada väriä ja pinnan tulee olla hieman kostea ja kohonnut uunista otettaessa. Kannattaa siis olla tarkkana viimeiset minuutit, paistoaika riippuu uunista! Keksien annetaan täysin jäähtyä pellillä, jotta ne eivät hajoa liikuteltaessa. Vaikeaa, tiedän. Kakkukeksit toimivat ainakin teen, kahvin ja maidon kanssa. Niistä saisi varmasti myös jäätelön kanssa kotitekoisia Puffeteja ja miksei niitä voisi täyttää Whoopie- henkisestikin. Taidan myös testata kakkupohjan tilalla isompia keksejä...


In English:

These "Gooey Butter Cake Cookies" are light and soft and lovely. They taste like cake and look like cookies. The recipe is a complete translation of the original one in Dessert for Two, so I see no point in posting it here. Just check the link.

However, I will point out that I, for one, was not able to roll the dough in my hands. Since I am such a clever girl (*wink*), I placed the powdered sugar in a small round cup, took a spoonful of dough, dropped it into to the sugar cup and rolled it into a ball by swirling the cup around. I would not recommend adding flour to the dough to make it easier to handle, since that will affect the structure of the cooked cookies. They won't be as soft and light.

By now I've tested these cake cookies with tea, coffee and milk, but I'm sure they work wonderfully with ice cream, as well, and probably make nice, more delicate Whoopie pies, too. Maybe I'll use bigger cake cookies in my next cake...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti