24. heinäkuuta 2014

Raakasuklaa

Raakasuklaa on ollut jo pitkään trendikästä, ja ihan jo yleissivistyksen nimissä sen valmistus on ollut to do -listallani. En ole todella tumman suklaan ystävä, enkä ensimaistiaisen myötä välittänyt raakasuklaastakaan. Koska kuitenkin ajatus suklaasta, josta en pidä, on lähes käsittämätön, kokeilin terveysherkkua uudelleen. Perusresepti on poimittu Karita Tykän blogista SuperLemon- sivustolta.


100g kaakaomassaa
50g kaakaovoita
1 maustemitta kanelia
1-2tl vaniljauutetta
2rkl agave-siirappia tai hunajaa
(meri- tai Himalajansuolaa maun mukaan)

Kaakaomassa rouhitaan ja sulatetaan kaakaovoin kanssa vesihauteessa esim. teräs- tai lasikulhossa. Seoksen lämpötila ei saisi nousta yli 42 asteen. Sulaan suklaaseen sekoitetaan mausteet, yllä olevat määrät ovat ohjeellisia, oman makuni mukaisia. Maistelemalla löydät itselle parhaan yhdistelmän, mm. kardemummaa, chiliä ja piparkakkumaustetta kannattaa testata. Suklaan voi maustamisen jälkeen temperoida paremman rakenteen ja ulkonäön vuoksi, tämä ei kuitenkaan ole maun kannalta välttämätöntä. Temperoinnissa suklaamassan lämpötila lasketaan 27-28 asteeseen ja nostetaan uudelleen vesihauteessa 31-32 asteeseen. Suklaa tulee pitää koko temperoinnin ajan liikkeessä.


Suklaan voi maustamisen ja temperoinnin jälkeen kaataa silikonisiin konvehtimuotteihin tai esim pakasterasiaan, jos haluaa tehdä kokonaisen levyn. Itse käytin konvehtien täytteenä seuraavia:

Pakastekuivatut mansikat
Hasselpähkinärouhe
Taatelisose

Huom! Jos taatelisose tehdään kuivatuista taateleista, kannattaa niitä liottaa 1-2 tuntia / yön yli ja soseuttaa liotusveden kanssa. Vettä kannattaa laittaa vain sen verran, että taatelit juuri peittyvät.

Täytteenä voi käyttää myös tuoreita marjoja tai kuivattuja hedelmiä, käytännössä mitä vain, mikä makuyhdistelmänä miellyttää.

Ennen täytteen lisäystä suklaata kannattaa levittää konvehtivuokien / rasian pohjalle ja antaa massan jähmettyä hetki jääkaapissa tai pakastimessa. Täytteen lisäämisen jälkeen loput suklaasta levitetään muotteihin tai rasiaan ja annetaan jähmettyä pakastimessa n. 30min, jääkaapissa pidempään. Varsinkin näillä helteillä (etenkin jos suklaata ei ole temperoitu) kannattaa säilyttää herkku pakastimessa tai jääkaapissa. Ennen tarjoilua suklaan on hyvä antaa lämmetä hetki huoneenlämmössä. Täytteen määrästä riippuen tällä reseptillä saa noin 15-20 konvehtia.

Raakasuklaa on sen verran tuhtia, että pari palaa riittää. Parhaimmillaan tummansävyinen, voimakasarominen suklaa on espresson, kahvin tai portviinin kanssa, mutta toimii varsin hyvin myös sellaisenaan. Ehkä minustakin tulee vielä raakasuklaan suurkuluttaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti