31. joulukuuta 2013

Piparminttu-suklaakeksit

Minttu ja suklaa ovat yksi takuuvarmoista makuyhdistelmistä. Näiden keksien reseptin löysin sattumalta Donna Hayn sivuilta, tosin sovelsin sitä jonkin verran. Mainioita joulukeksejä, mutta sopivat myös muulloin tarjottaviksi.

110g pehmeää voita
175g fariinisokeria
1 iso kananmuna
1tl vaniljaesanssia                                    
150g vehnäjauhoja
25g kaakaota (leivontaan tarkoitettu)
0,5tl soodaa
120g taloussuklaata sulatettuna
280g tummaa suklaata paloiteltuna (n. puolet 70%, puolet taloussuklaata)
120g kevyesti murskattuja Polka-karkkeja

Voi ja sokeri vaahdotetaan hyvin vaaleaksi (n. 8-10min), lisätään muna ja vanilja ja vatkataan seos sileäksi ja tasaiseksi. Munan voi myös lisätä esim lasin kautta samaan aikaan vatkaten, jolloin seos pysyy varmasti hyvänä eikä ala näyttää juoksettuneelta.

Lisätään keskenään sekoitetut jauhot, kaakao ja sooda sekä sulatettu suklaa ja vatkataan juuri ja juuri sekaisin. Lopuksi taikinaan käännellään rouhittu suklaa.

Jätin suklaanpalat tarkoituksella melko suuriksi, jotta ne eivät sula täysin taikinan joukkoon. Taikina ei ole varsinaisesti muotoiltavaa, vaan kannattaa nostella esim kahdella ruokalusikalla "palloja" leivinpaperille. Karkkirouhe painellaan keksien päälle, ja samalla kekoja voi vähän litistää, jotta keksit leviävät nätimmin uunissa. Leviämistilaa kannattaa jättää reilusti. Keksit paistetaan 160- asteisen uunin keskitasossa n. 15-20 minuuttia, kunnes reunat ovat kiinteät. Keksejä ei kannata juurikaan siirrellä ennen kuin ne ovat vähän jäähtyneet.




Sokerina käytin fariinisokeria, koska ei sattunut löytymään muuta ruskeaa sokeria kaapeista. Toimi hyvin, tietysti voisi käyttää myös vaaleaa tai tummaa muscovadoa. Nämä tuovat hieman erilaista makuvivahdetta kekseihin. Karkkikepit olivat loppuneet kaupasta (jos niitä ylipäänsä oli siellä ollutkaan), mutta irtokarkkivalikoiman Polka-karkit ajoivat saman asian morttelissa kevyesti murskattuina. Paloitellut karkkikepit tuovat jouluisempaa näköä, koska niissä on enemmän punaista. Parhaimmillaan nämä ovat hieman lämpiminä kylmän maidon kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti