31. joulukuuta 2013

Joulutrifle

Joulun makeat tarjottavat olivat hyvin vahvasti Donna Hayn inspiroimat, tosin huomasin asian vasta jälkeenpäin. Tätä trifle- reseptiä muutin suomalaisittain jouluisempaan suuntaan, sillä ainekset ovat kesäisiä ottaen huomioon Australian vuodenajat. Tässä oma muunnokseni reseptistä joulua varten. Ainesten määrä riippuu jonkin verran siitä, millaiseen astiaan jälkiruoan tekee, joten sovellusvaraa on. Itse käytin jalallista trifle- kulhoa, jonka tilavuus on noin 4 litraa, mutta toki myös muut astiat käyvät. Ideana on kasata jälkiruoka kerroksittain, joten kannattaa valita läpinäkyvä astia. Valmistukseen on hyvä varata pari päivää, koska hyytelön olisi hyvä antaa hyytyä yön yli. Trifle säilyy valmiina 2-3 päivää muovikelmulla peitettynä jääkaapissa.
Kokoamiseen:

puoli pakettia savoiardi- keksejä (n. 20kpl)
1 appelsiinin mehu
3-4rkl cointreauta (maun mukaan)
0,5dl punaherukoita (jäisiä) koristeeksi
1-2 kardemummakeksiä muruina koristeeksi

Hyytelö:

n. 1l punaherukka- tai muuta marjamehua
3-4 rkl liivatejauhetta
n. 200g Siro- sokeria (maun mukaan)
1 pussi glögimaustetta (esim. Meira)
n. 500g jäisiä punaherukoita

Valkosuklaa-ganache:

180g valkosuklaata (esim. Pirkan leivontasuklaa)
2,5dl kuohukermaa (esim. Flora)

Juustovaahto:

180g appelsiinituorejuustoa (esim Pirkka)
n. 3-4rkl tomusokeria (maun mukaan)
n. 2,5dl kuohukermaa


Keitin punaherukkamehun itse, ja lisäsin vettä ja sokeria maun mukaan. Jos mehun ostaa valmiina kaupasta, sokeria ei ehkä tarvita niin paljoa, kannattaa maistella. Liivatejauhe sekoitetaan noin 1,5dl kylmää mehua ja annetaan turvota. Loppuosaa mehusta keitetään glögimausteen kanssa noin 10 minuuttia, ennen kuin mausteet siivilöidään pois. Kuumaan mehuun lisätään turvonnut liivateseos ja sekoitetaan huolellisesti tasaiseksi. Kun mehu on jäähtynyt noin 20min, sen voi kaataa trifle- astiaan ja lisätä jäiset marjat sekaan. Anna hyytyä yön yli jääkaapissa.

Hyytyminen ja liivatteen määrä riippuvat paljon myös mehun happamuudesta. Jos mehu on makeampaa, liivatetta tarvitaan vähemmän kuin tuossa yllä. Jos alkaa näyttää siltä, että mehu ei hyydy, liivateseosta voi lisätä myös kylmään mehuun.

Valkosuklaa sulatetaan mikrossa tai vesihauteessa ja lisätään 0,6dl kermaa joukkoon. Kermaa voi vähän lämmittää, jotta se sekoittuu tasaisemmin suklaaseen. Loput kermasta vaahdotetaan, ja vatkataan vaahdon sekaan valkosuklaa-kermaseos. Vaahdon voi laittaa jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.

Tuorejuusto notkistetaan tomusokerin kanssa, kerma vaahdotetaan ja vatkataan tuorejuusto kerman sekaan. Tämänkin vaahdon voi laittaa hetkeksi jääkappiin.

Valkosuklaaganache levitetään hyytyneen hyytelön päälle. Ganache kannattaa lisätä pienissä erissä ja levittää nuolijan avulla varovasti tasaiseksi, jotta hyytelön pinta ei mene rikki.

Savoiardi- keksit kostutetaan appelsiinimehusta ja cointreausta sekoitetulla liemellä esim pullasudin avulla. Keksit imevät mehua reippaasti, mutta niitä ei kannata kostuttaa läpimäriksi. Kosteutta tulee myös ganachesta ja juustovaahdosta. Kostutetut keksit ladotaan ganachen päälle siten, että ne näyttävät sivusta hyviltä. Keskellä astiaa voi siis hyvin käyttää tarvittaessa pienempiä pätkiäkin, ja laittaa kokonaiset sivuille. Keksien päälle levitetään juustovaahto. Jos trifle tarjotaan vasta vähän myöhemmin, kannattaa se peittää kelmulla ja siirtää jääkaappiin. Juuri ennen tarjoilua voi lisätä koristeeksi jäisiä punaherukoita ja keksimurua.


Tänään on vuoden 2013 viimeinen päivä, mihin tämä aika oikein katoaa... Kuplivaa ja onnellista vuotta 2014 kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti