23. joulukuuta 2013

Jäädytetty suklaamoussekakku

Kiireisinä aikoina on kiva löytää kakkuja ja jälkiruokia, jotka voi tehdä etukäteen. Tämä jäädytetty suklaamoussekakku on alun perin Pirkan resepti, mutta muutin sitä jonkin verran. Kakku on gluteeniton marenkipohjan ansiosta, näitä reseptejä ei ole koskaan liikaa ainakaan minulla. Alla oma muunnokseni reseptistä:

65g hasselpähkinärouhetta
60g mantelijauhetta
3 valkuaista (isoa)
1,5dl sokeria (Siro)

Pähkinärouheen voi jauhaa monitoimikoneessa hienoksi, mutta itse käytin morttelia, koska halusin jättää rakennetta. Valkuaiset vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi ja sokeri lisätään pienissä erissä koko ajan vatkaten. Marenki on valmista, kun sokerikiteitä ei enää tunnu silloin, kun massaa hieroo sormenpäiden välissä.
Pähkinärouhe ja mantelijauhe käännellään varovasti marengin joukkoon ja levitetään vuorattuun 24- senttiseen irtopohjavuokaan. Paistoaika 175- asteisen uunin alatasolla on noin 35 minuuttia. Pohjan kannattaa antaa jäähtyä hetken, ennen kuin vuoan avaa. Reunat on hyvä käydä esim hammastikulla läpi ennen irrottamista, jotta pohja ei jää kiinni reunoihin ja halkea. Anna pohjan jäähtyä hyvin. Pese ja kuivaa irtopohjavuoka ja vuoraa se uudelleen leivinpaperilla. Irrota leivinpaperi varovasti marenkipohjasta, ja siirrä pohja uudelleen vuokaan.

3 kananmunaa (isoa)
150g tummaa suklaata (45-55%)
1rkl vahvaa kahvia (esim. 1rkl pikakahvia ja 1rkl vettä)
1rkl kaakaolikööriä
1prk Tiramisu- rahkaa (tai muuta makurahkaa)
n. 1dl kuohukermaa
n 1tl hunajaa

Sulata suklaa ja erottele munat huolellisesti. Valkuainen ei niinkään haittaa keltuaisten joukossa, mutta valkuaiset eivät vaahtoudu, jos joukossa on yhtään keltuaista. Ei siis kannata liiaksi kikkailla (olen testannut, vielä vähän ei koskaan ole sitten vielä vähän). Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Vaahdota keltuaisia toisessa kulhossa hetki, lisää sitten suklaasula, kahvi ja likööri. Vaahdota kerma omassa kulhossa ja sekoita mukaan rahka. Sekoita keskenään keltuais-suklaavaahto sekä kerma-rahkaseos. Mausta hunajalla. Kääntele joukkoon noin kolmasosa valkuaisvaahdosta. Lisää tämän jälkeen suklaaseos loppuun valkuaisvaahtoon ja kääntele varovasti tasaiseksi, pyri säilyttämään joukossa mahdollisimman paljon ilmaa. Kaada massa vuokaan pohjan päälle, peitä kakku foliolla ja laita pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi, mutta mieluummin yön yli. Nosta huoneenlämpöön noin 20min ennen tarjoilua. Reunoja voi lämmittää käsin tai lämpimään veteen kastetulla keittiöpyyhkeellä, jolloin vuoan reunat irtoavat paremmin. Vuoan reunat voi myös vuorata leivinpaperisuikaleilla ennen kuin pohjan laittaa uudelleen paikalleen. Suikaleet pysyvät paremmin paikoillaan, jos reunat voitelee pienellä määrällä voita ennen vuorausta.

Koristele kakku esim. suklaalastuilla ja pähkinärouheella juuri ennen tarjoilua.
Valkuaiset kannattaa vaahdottaa ensimmäisenä, vispilöitä ei tarvitse silloin pestä ennen keltuaisten vaahdotusta. Kerman määrä on niin pieni, että se on melkein helpompaa vaahdottaa käsin. Muut aineet on helpompi sekoittaa valkuaisvaahtoon, kun massaa on ensin "keventänyt" pienellä määrällä valkuaisvaahtoa.

Käytin ensimmäistä kertaa Pirkan leivontasuklaata, jonka kaakaopitoisuus on vähintään 55%, eli noin 10% taloussuklaata enemmän. Ainakin tuon tiramisurahkan ja vahvan kahvin kanssa hunaja tasapainotti kokonaisuutta kivasti. Todella tumman suklaan ystävät tykkäävät kakusta varmasti myös ilman hunajaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti