Olen hurahtanut täysin chai teehen, ja hainkin Mokkamestareiden tehtaanmyymälästä taas täydennystä omaan teevarastoon samalla kun hain herkkukahveja vappua varten. Siinäpä muistui samalla mieleen muutama vuosi sitten bongattu chai-maustettujen donitsien resepti. Nämä eivät ole perinteisen makuisia donitseja, mutta jos mausteisuus kiinnostaa, suosittelen testaamaan. Menevät nimittäin oikein kivasti iltapäiväteen kaverina tai brunssilla! Dessert for Twon pohjaresepti on cup-mitoissa, mutta suluissa on myös dl-mitat. Taikinasta tulee 12 isoa donitsia.
3/4 cup (1,8dl) vehnäjauhoja
1/4 cup (0,6dl) leivontakaakaota
1/4 cup + 2rkl (0,9dl) sokeria
0,5tl soodaa
0,5tl kanelia
0,25tl kardemummaa
vajaa maustemitta muskottipähkinää
vajaa maustemitta inkivääriä
vajaa maustemitta neilikkaa
1 L-koon kananmuna
0,5tl vaniljauutetta
3rkl kreikkalaista jogurttia
3rkl maitoa
3rkl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Maustemäärät ovat aika joustavia, ja muskottia, inkivääriä ja neilikkaa voi laittaa halutessaan myös hieman enemmän. Huomioi kuitenkin, että kaikki ovat voimakkaita mausteita. Vatkaa kananmunan rakenne rikki, ja sekoita joukkoon vanilja, jogurtti, maito ja öljy. Lisää nesteet kuiviin aineisiin ja kääntele taikina hyvin sekaisin, mutta älä vatkaa. Pursota tai lusikoi taikina hyvin voideltuun donitsipeltiin ja tasoita pinnat. Taikina kohoaa reippaasti, joten koloja ei kannata täyttää puoltaväliä enempää. Paista 190-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia, uunista riippuen. Ylikypsinä donitsit kuivuvat helposti, joten kannattaa ottaa pelti mieluummin vähän liian aikaisin uunista, kypsyminen jatkuu vielä hetken sen jälkeenkin. Kumoa donitsit parin minuutin jälkeen ritilälle tai keittiöpyyhkeen päälle jäähtymään.
4rkl kookosöljyä
1dl raakakaakaojauhetta
tummaa agavesiirappia maun mukaan
ripaus suolaa
Sulata kookosöljy lämpimässä vesihauteessa ja sekoita joukkoon kaakao, siirappi ja suola. Kuorrutukseen voi käyttää myös muuta nestemäistä makeuttajaa, tummat siirapit sopivat mielestäni kuitenkin parhaiten. Tarkista maku ja lisää makeutta tai suolaa tarvittaessa. Vispaa hyvin sileäksi, kuorrutus paksuuntuu kookosöljyn ansiosta viilentyessään. Dippaa jäähtyneet donitsit kuorrutukseen ja koristele esim. pähkinöillä tai pakastekuivatuilla marjoilla.
Ihanaa viikonloppua, alkaa vihdoin näyttää keväältä!
In English:
Chai spiced donuts
Baked donuts have been the thing to talk about here in Finland, mostly because of our Vappu celebration (First of May). Donut pans have been sold out in many stores, but if you're one of the lucky ones to have such a pan, here's nice chai spiced donuts for the weekend to come (and many after that). I've fallen in love with chai tea, and now everything with the word chai has me jumping for joy. Sadly, all things don't deliver but these donuts were a home run for me. Original recipe is from Dessert for Two but I added my own raw chocolate glace and a bit more spice. This yields 12 regular-sized donuts.
3/4 cup (1,8dl) all-purpose flour
1/4 cup (0,6dl) cocoa powder (dark)
1/4 cup + 2rkl (0,9dl) granulated / caster sugar
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
1/4 teaspoon cardamom
1/8 teaspoon nutmeg
1/8 teaspoon ginger
1/8 teaspoon clove
1 large egg
1/2 teaspoon vanilla extract
3 tablespoons Greek yoghurt
3 tablespoons milk
3 tablespoon vegetable oil (canola or sunflower oil)
Preheat oven to 190*C. Mix all the dry ingredients together. Whisk the egg lightly and add the vanilla, yoghurt, milk and oil. Add wet ingredients into the dry ones and fold until just combined. Spoon or pipe the batter into the prepared donut pan and smooth the surface. Donuts will rise very well in the oven, so don't fill the molds more than halfway. Bake in the middle of the oven for about 8 minutes. Donuts will become dry pretty fast, so remove the pan from the oven rather a bit too early than too late. Cooking will continue a little while. Let cool a minute or so and dump the pan onto a cooling rack or a tea towel. Let cool while making the glaze.
4 tablespoons coconut oil, melted
1dl raw cocoa powder
dark agave syrup
fine salt to taste
Mix the melted coconut oil, cocoa powder and agave syrup. Add a pinch of salt to taste, and whisk lightly until glaze thickens up a bit. Dip the donuts into the glaze and sprinkle with pistachios or freeze-dried berries.
Have a sweet weekend!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti