20. tammikuuta 2016

Maapähkinävoijäätelö

Sattui viikonlopuna sen verran ikävästi, että jääkaapista löytyi parasta ennen- päiväystään lähenevä vaniljakastike, maapähkinävoipurkin pohjat ja kuiva-ainekaapista vielä suklaahippupussin jämät. 1+1+1 = maapähkinävoijäätelö! Jos kerran kuumalla säällä pitäisi juoda lämpimiä juomia, niin kai nyt näissä pakkaskeleissä on vähintäänkin välttämätöntä syödä jäätelöä?!

Suosittelen käyttämään sileää (smooth / creamy) maapähkinävoita tähän. Kauppojen jenkkiversio, jossa on mukana muutakin kuin pähkinää, toimii myös. Koska siinä on sokeria ja muitakin kuin pähkinän omaa öljyä, ei välttämättä tarvita alkoholia pehmentämään rakennetta ja pienentämään jääkiteitä. Suklaapalat olivat nyt vain kiva lisä, tämä on herkkua ihan sellaisenaankin. Tästä määrästä tulee noin litra valmista jäätelöä, riippuen vaahdon kuohkeudesta.


200g kondensoitua maitoa
2,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
150g sileää maapähkinävoita
(1-2rkl kaakaolikööriä)
n 1dl maitosuklaahippuja

Vatkaa kondensoitu maito ja vaniljakastike paksuksi vaahdoksi. Vaahto saa olla melko jämäkkää. Lämmitä maapähkinävoita mikrossa tai vesihauteessa varovasti sen verran, että koostumus muuttuu juoksevaksi. Lisää maapähkinävoi vaahtoon ja vatkaa tasaiseksi. Jos käytät likööriä, lisää se myös vatkauksen yhteydessä. Kääntele lopuksi suklaahiput vaahdon joukkoon ja kaada seos tiiviiseen pakasterasiaan. Anna jäätyä pakastimessa mielellään yön yli.

Ja koska tämä ei nyt vielä riittänyt ja tein yhden lisälöydön pakastimesta, niin....Oma suosikkini kaupan jätskialtaassa oli Ben & Jerry'sin versio buffetista eli 'wich, jossa oli kaksi ihanan pehmeää keksiä ja paljon jäätelöä välissä. Tätä ei ole enää näkynyt, liekö päätynyt B&J:n makujen hautausmaalle (jos et tiedä mistä puhun, käy katsomassa täältä). Muistoa kunnioittaen väkertelin oman vastaavan version lauantai-illan kunniaksi.

Olin pitkään silmäillyt Pirkan paistovalmiita suklaacookieita, ja nyt tuli testattua nekin. Eivät muuten ole mitään ihan pikkukeksejä. Jätskipallo kahden keksin väliin, vähän ehkä vielä kinuskikastiketta kyytipojaksi ja sokerihumala on taattu (joillekin sellainen tila tulee, kuulemma). Jätskikeksit voi tehdä aiemminkin valmiiksi ja laittaa pakkaseen odottamaan. Syöminen on vähän siistimpää, kun jäätelö ei ala heti valua.


In English:

Peanut butter ice cream

What an unfortunate event that one should find a carton of whippable vanilla custard that is about to meet it's best before date and then some penut butter and chocolate chips? Well, not really, just kidding. 1+1+1 = peanut butter ice cream! It is recommended that you should drink warm / hot beverages when it's hot outside, so surely the only logical outcome is that these freezing twenty below temperatures demand ice cream? And you can't fight logic!

I recommend you use smooth / creamy peanut butter for this ice cream. Natural works well, but also the supermarket kind that has sugar and other oils besides the peanut itself. Those will keep the ice cream soft and the ice crystals small and you might not need any alcohol in the mix. The chocolate chips are just extra goodness, cause I'm nice like that. This recipe will yield about 1 liter of ice cream.


200g condensed milk
2,5dl whippable vanilla custard (or double cream + 1-2 teaspoons vanilla sugar)
150g smooth / creamy peanut butter
(1-2 tablespoons chocolate liqueur)
about 1dl milk chocolate chips

Whip the condensed milk and vanilla custard (or vanilla-scented cream) until thick and airy. Warm up the peanut butter carefully just to get it a bit more fluid and whisk it into the milk and custard. If you use liqueur, add it at the same time. Fold the chocolate chips carefully into the ice cream mixture. Pour the mixture into an airtight container and freeze ideally overnight.

And since this all just wasn't enough, I got some ready to bake chocolate chip cookies and caramel sauce and made a nice over-the-top ice cream sandwich. And I was very happy with the sugar rush.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti