3. marraskuuta 2014

Bataattipiiras

Halloweenin hengessä tein viimein kauan testilistalla ollutta bataattipiirasta. Alkuperäinen resepti on Leila Lindholmin (ruotsiksi). Ohjeessa on myös perusresepti piiraspohjaan. En ole leiponut pohjaa muilla resepteillä, koska olen ollut erityisen tyytyväinen tähän muropohjaan. Määrästä tulee kahden piiraan pohjat tai yksi piiras (oma vuokani noin 13x37cm) ja 12 yksittäistä leivosta. Myös täytettä riitti sekä piirakkaan että leivoksiin. Kuvat eivät ole ruokakuvauksen parhaimmistoa, keittiöni on auttamatta liian pieni ja leivontainto lähti lievästi sanottuna käsistä sunnuntai-iltapäivänä, joten tilanpuute pakotti vähemmän kauniisiin ratkaisuihin.

Piiraspohja:

150g kylmää voita kuutioina
275g vehnäjauhoja
30g tomusokeria
1 kananmuna, rakenne rikottu
0,5rkl vettä

Yhdistä jauhot ja tomusokeri ja nypi voi niiden joukkoon. Kun seos on murumaista, lisää kevyesti vatkattu kananmuna ja vesi ja sekoita taikinaa sen verran, että se pysyy juuri ja juuri koossa. Taikinaa ei siis ole tarkoitus vaivata, jotta ei pääse syntymään sitkoa. Kääri taikina muovikelmuun ja painele levyksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia tai yön yli. Pehmitä taikinaa tarvittaessa vähän käsissä ja kauli kahden muovikelmun välissä ohueksi levyksi. Kumoa taikinalevy muovikelmun avulla piirasvuokaan tai pieniin annosvuokiin ja painele kevyesti vuokaan. Reunat saa siistittyä helposti vuoan reunaa vasten. Ainakaan metallivuokia ei ole tarvinnut voidella erikseen, vaan piiras irtoaa reunoista jäähdyttyään. Taikina säilyy pakastimessa noin kuukauden, jos puolet haluaa säästää seuraavaan kertaan.


Bataattitäyte:

3dl bataattisosetta (Pirkka)
100g maustamatonta tuorejuustoa
50g vaaleaa muscovado-sokeria
100g sokeria
1tl vaniljasokeria
0,5tl inkivääriä tai 1tl kanelia
1-2 maustemittaa muskottipähkinää
0,5tl suolaa
2rkl maissitärkkelystä
3 kananmunaa
2rkl kuohukermaa

Vatkaa tuorejuusto ja sokerit sileäksi seokseksi. Lisää bataattisose, inkivääri / kaneli, muskottipähkinä, suola sekä maissitärkkelys ja vatkaa kunnes seos on tasaista. Lisää yksi kananmuna kerrallaan samalla vatkaten ja lisää lopuksi kerma. Kaada täyte piirakkapohjan / -pohjien päälle ja paista 180-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia (iso piiras) / noin 20 minuuttia (yksittäiset leivokset). Anna jäähtyä ja tarjoile huoneenlämpöisenä esimerkiksi kanelilla maustetun kermavaahdon tai rahkan kanssa.

Bataattisoseen voi tehdä myös itse noin 500g bataatista. Jotta soseesta saa riittävän sileää, kannattaa se painella siivilän läpi tai ainakin soseuttaa huolellisesti, tarkoituksena ei ole törmätä isoihin bataattipaloihin piirasta syödessä. Bataatin sijaan voi käyttää myös kurpitsaa, mutta silloin kurpitsapyreestä on hyvä valuttaa ylimääräinen neste esimerkiksi suodatinpaperin avulla.


In English:

Sweet potato pie

In the spirit of Halloween I decided to finally bake this sweet potato pie that has been on my to do-list for ages. The original recipe is Leila Lindholm's (link in Swedish). The pie has a very nice basic shortcrust pastry bottom and quite velvety not-too-sweet filling. Both the shortcrust pastry and the filling recipes make for two pies or one pie (mine was about 13x37cm) and 12 individual pastries.

Shortcrust pastry:

150g cold butter, cut into cubes
275g flour
30g icing sugar
1 egg, slightly beaten
0,5rkl water

Combine the flour and icing sugar and rub the cubed butter into them. Add the egg and water and work the dough until it just sticks together. Do not knead. Cover the dough with cling film, press into a disk and let set in a fridge for at least 30 minutes or overnight. If needed, warm up the dough a bit in your hands before rolling it out between two pieces of cling film. Remove the topmost cling film and with the help of the other cling film turn the dough into a pie tin. Press gently into the tin and cut the extra dough by pressing it against the rim of the pie tin. The dough will also keep in the freezer for about a month, if you wish to save half of it till later.

Sweet potato filling:

3dl sweet potato purée
100g cream cheese
50g light muscovado sugar
100g granulated sugar
1 teaspoon vanilla sugar
0,5 teaspoon ground ginger / 1 teaspoon cinnamon
pinch of ground nutmeg
0,5 teaspoon salt
2 tablespoons corn flour
3 eggs
2 tablespoons double cream

Preheat oven to 180*C. Whip the cream cheese and sugars until creamy. Add the sweet potato purée, ginger / cinnamon, nutmeg, salt and corn flour. Whip until the mixture is completely smooth. Add the eggs one at a time and finally add the cream. Pour the filling mixture over the pie dough and bake in the lower part of the oven for about 30 minutes (large pie dish) / 20 minutes (individual pastry dishes). Let cool and serve with cinnamon-flavored whipped cream or quark.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti