14. marraskuuta 2014

Espresso panna cotta

Panna cotta on yksinkertainen herkku, josta saa kuitenkin helposti hyvän jälkiruoan vähän fiinimpäänkin tilanteeseen. Nimihän tarkoittaa keitettyä kermaa, mutta tämä on astetta kevyempi versio jogurtin ansiosta. Maustamisvaihtoehtoja on lukuisia, sesongin ja maun mukaan löytyy varmasti jokaiselle mieleinen versio. Itse vanukas on pehmeän kahvinen, mutta kahvisiirappi vahvistaa makua todella paljon. Siirapin voi jättää poiskin, korvata vaikka hedelmillä tai marjoilla, tai tehdä miedomman version, jos siltä tuntuu. Tarjoiluastiasta riippuen tämä resepti riittää 4-5 annokseen.

2 liivatelehteä
2dl paksua kuohukermaa (Flora)
0,8dl sokeria (Siro)
2-3tl espressojauhetta (esim. Nescafé)
2,5dl vaniljajogurttia

Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä. Kerma ja sokeri yhdistetään paksupohjaisessa kattilassa ja annetaan kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisätään espressojauhe ja sekoitetaan tasaiseksi. Nostetaan pois liedeltä ja lisätään kuivaksi puristetut liivatelehdet, sekoitetaan hyvin. Kun seos on hieman jäähtynyt, lisätään jogurtti ja kaadetaan seos tarjoiluastioihin. Panna cotta hyytyy jääkaapissa muutamassa tunnissa, mutta sen voi tehdä jo edellisenäkin päivänä. Astioita ei kannata peittää kelmulla ennen kuin panna cotta on täysin jäähtynyt, jotta kelmu ei kerää kosteutta vanukkaan pinnalle.

Espresson tilalla voi käyttää myös tavallista pikakahvia, mutta tarvittava määrä on tuolloin suurempi, noin 1 ruokalusikallinen. Jogurttina voi hyvin käyttää myös esimerkiksi maustamatonta tai kahvin makuista jogurttia.

2dl espressoa (vahvuus maun mukaan)
0,5dl sokeria
0,5dl muscovado-sokeria tai fariinisokeria
0,5tl vaniljauutetta
1rkl kahvilikööriä

Valmis espresso ja sokerit yhdistetään kattilassa ja keitetään siirappia, kunnes se sakenee. Seosta kannattaa sekoittaa vain silloin tällöin, sillä jos sekoittaa koko ajan, sokeri kiteytyy helposti. Keittoaika (noin 10-15 minuuttia) riippuu käytettävistä sokereista, fariinisokerissa on valmiiksi siirappia mukana, joten se sakeuttaa seosta nopeammin kuin tavallinen sokeri. Mausta siirappi vaniljalla ja liköörillä. Seos sakenee vielä jäähtyessään. Jos siirappi menee liian paksuksi, sitä voi hyvin notkeuttaa vedellä tai liköörillä. Jäähdytä siirappi hyvin ja valuta hyytyneiden panna cottien pinnalle ennen tarjoilua. Koristele halutessasi suklaa-kahvipavuilla tai suklaarouheella.


In English:

Panna cotta is a simple treat but can be turned into quite a fancy dessert, if need be. The name itself means cooked cream, but this recipe is a bit lighter due to youghurt. Flavours can be very varied, here is a coffee lover's perfect match. The pudding itself has a soft, round taste but the trick is the strong espresso syrup on top. It can be left out, replaced with fruit or berries or cooked milder, if the strong taste isn't your thing.

2 regular gelatin sheets (or one large sheet)
2dl thick double cream
0,8dl superfine sugar
2-3 teaspoons instant espresso
2,5dl vanilla yoghurt

Place the gelatin sheets in a bowl of cold water for 5-10 minutes. Mix the cream and sugar in a thick-bottomed saucepan and bring to a boil, stirring the whole time. Add the espresso and stir until well combined. Take off the heat, press the extra water out of the gelatin and add the sheets to the cream mixture. Whisk until smooth. Let the mixture cool down a bit and then add the yoghurt. Pour the panna cotta mixture into the serving dishes and place in the fridge. Panna cotta will set in a couple of hours, but you can make these a day ahead, as well. However, don't cover them with clingfilm until completely cooled, otherwise clingfilm will gather moisture on top of the pudding.

You can use regular instant coffee instead of espresso, but in that case add about a tablespoonful of the coffee. Vanilla yoghurt can also be replaced by Greek yoghurt or coffee yoghurt.

2dl ready-made espresso
0,5dl brown sugar
0,5dl muscovado sugar
0,5 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon coffee liqueur

Mix the espresso and sugar in a thick bottomed saucepan, bring to the boil and let simmer until thickened. The cooking time (approx. 10-15 minutes) depends on the sugars. You can swirl the pan and gently whisk from time to time, but don't whisk constantly or the sugar might crystallize. Once the syrup gets thick add the vanilla and liqueur. The syrup will thicken more when it cools down. If it goes too thick, add a bit of water or liqueur. Place in the fridge until cooled completely. Pour the syrup on top of the panna cottas just before serving. Garnish with chocolate coffee beans or grated chocolate.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti