2. elokuuta 2014

Devil's Food Cake - suklaata, suklaata ja lisää suklaata

Paholaisenkakku on mielestäni suomekielisenä terminä vähän outo, eikä kovin myyvä, Devil's food cake kuulostaa paljon paremmalta! No, todellisuus on joka tapauksessa hyvin suklainen. Kakkupohjaan tulee tosin kaakaota suklaan sijaan, mutta kerrassaan loistava kokonaisuus tämä on, ja pienikin pala riittää. Kakkupohjan tein Nigella Lawsonin reseptin mukaan, mutta kuorrutuksen voimäärää vähensin. Kuorrutus ei kiillä aivan niin paljoa jähmettyneenä, mutta maku ei mielestäni kärsi millään lailla.


Kakkupohja:

50g leivontakaakaota siivilöitynä
100g tummaa muscovadoa
2,5dl kiehuvaa vettä
125g voita huoneenlämpöisenä
150g sokeria
225g vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
2tl vaniljauutetta
2 isoa kananmunaa

Kaakao ja muscovado sekoitetaan keskenään kulhossa, ja kaadetaan kiehuvan kuuma vesi niiden sekaan. Sekoitetaan tasaiseksi ja annetaan jäähtyä. Voi ja sokeri vaahdotetaan vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi ja lisätään vaniljauute joukkoon. Jauhot, leivinjauhe ja sooda sekoitetaan keskenään. Kananmunat lisätään yksitellen voi-sokerivaahtoon. Kummankin munan jälkeen kannattaa lisätä hieman jauhoja, jotta massa ei juoksetu. Lisätään vielä loputkin jauhot ja käännellään joukkoon kaakao-sokeriseos. Kun taikina on valmis, se kannattaa jakaa kahteen 20-senttiseen vuokaan, jotta pohjat kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin, ja niitä ei tarvitse valmiina halkaista. Pohjia paistetaan 180-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia. Kakun tulee olla kypsää, mutta se saa jäädä hieman kosteaksi. Pohjien kannattaa antaa hetken jäähtyä ennen reunojen irroittamista.


Täyte & kuorrutus:

1,25dl vettä
30g tummaa muscovadoa
125g voita
300g tummaa suklaata (55-70%) rouhittuna

Vesi, muscovado ja voi lämmitetään paksupohjaisessa kattilassa kiehumispisteeseen. Kun seos "pulpahtaa", nostetaan kattila pois levyltä ja lisätään rouhittu suklaa. Kattilaa voi hieman käännellä, jotta vesi-sokeriseos osuu kaikkialle suklaaseen. Annetaan olla hetken ja vispataan sitten tasaiseksi.

Kuorrutus jähmettyy jäähtyessään, mutta tämä vaatii aikaa ja välillä pientä sekoittelua. Meillä oli sisällä sen verran lämmin, että sopiva koostumus otti parin tunnin odotuksen ja muutaman lisäminuutin jääkaapissa. Jääkaapissa kuorrutus toki jähmettyy huomattavasti nopeammin, mutta silloin tulisi muistaa sekoittaa myös useammin. Tarkoituksena on saada kuorrutteesta oikeasti levitettävää, ei valuvaa.


Kakku on helpompaa kasata suoraan tarjoilualustalle kuin siirtää vasta valmiina sille. Lautasen reunat saa pidettyä puhtaana, jos suojaa ne pienillä leivinpaperisuikaleilla. Suikaleet saa sitten helposti otettua pois kun kuorrutus on valmis. Kahden kakkupohjan väliin kannattaa laittaa noin kolmasosa koko kuorrutteesta, päälle ja reunoille loput. Itselleni jäi vähän yli kuorrutetta, sillä voisi vaikka päällystää muutaman kuppikakun tai käyttää woopien täytteenä. Tai syödä sellaisenaan.

Kakun voi tarjota heti kuorruttamisen jälkeen tai antaa jähmettyä jääkaapissa vaikka yönkin yli. Viilentyessään rakenteesta tulee melko tiivis, joten parhaiten leikkaamiseen soveltuu veitsi tai ohut kakkulapio. Kakku kannattaa nostaa joksikin aikaan huoneenlämpöön ennen tarjoilua. Yhdestä kakusta riittää 10-12 syöjälle. 

In English:

Devil's Food Cake

This recipe is straight from Nigella Lawson's website. The cakes I made according to the recipe but for the frosting I skipped 50g of butter (so, it's a light version, right?). With less butter the frosting doesn't have quite as much sheen and glossiness, but the taste is as rich and wonderful. So your choice, really. Here is the recipe in full with smaller amount of butter:

For the cake:  

50g dark cocoa powder (sifted) 
100g dark brown muscovado sugar
250ml boiling water 
125g soft butter 
150g caster sugar 
225g plain flour 
0,5 teaspoon baking powder
0,5 teaspoon bicarbonate of soda 
2 teaspoons vanilla extract 
2 large eggs

Put the cocoa and 100g dark muscovado sugar into a bowl and pour in the boiling water. Whisk to mix, then set aside to cool a bit. Cream the butter and caster sugar together until pale and fluffy and add the vanilla. Stir together the flour, baking powder and bicarb in another bowl. Add the eggs to butter-sugar-mixture, one at a time with a bit of flour, and whisk till smooth. Add rest of the flour mixture and lastly fold in the cocoa mixture. Divide the batter between two 20cm round cake tins and bake in  the middle of the oven in 180*C / 350*F for about 30 minutes. Take the tins out and leave them on a wire rack for 5–10 minutes before turning the cakes out to cool. 

For the frosting: 

125ml water 
30g dark brown muscovado sugar 
125g butter (cubed) 
300 grams dark chocolate (finely chopped) 

Put the water, 30g muscovado sugar and 125g butter in a pan over a low heat to melt. When the mixture begins to bubble, take the pan off the heat and add the chopped chocolate, swirling the pan so that all the chocolate is hit with heat, then leave for a minute to melt before whisking till smooth and glossy. The frosting will set and thicken when it cools down. It took two hours while on the kitchen table + a few minutes in the fridge. Probably because the room teperature was +28 (due summer heatwave, not normal). Whisk the frosting a few times, especially if you put it in the frigde. The idea is to get a spreadable, not runny consistency. Once the frosting is set, use 1/3 between the cakes and the rest on top and on the sides. If you put small slices of baking parchment under the cake when you start frosting, the plate is easier to keep clean. You can serve the cake right after frosting or let it set in the fridge overnight. It will get a bit dense, so I recommend to let the cake stand in the room temperature about 30 minutes before serving. This is very rich cake, so it easily serves 10-12. Enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti