9. elokuuta 2014

Tiramisu

Tiramisu löytyy monen suomalaisenkin ravintolan listalta, mutta valitettavasti harvoin se on sykähdyttänyt. Olen maistanut tiramisua Italiassakin, ja silti olen sitä mieltä, että tämä oli parempaa. Ehkä olen sitten hölmö turisti, joka ei arvosta aitoa alkuperäistä, mutta aion jatkossakin tehdä herkun tällä reseptillä, makuasioista ei kai voi kiistellä...?

Tiramisu on siitä hyvä jälkiruoka, että sen voi valmistaa nopeasti isommallekin seurueelle ja vaikka jo edellisenä iltana. Jos tekeytymisaikaa jää vain tunti tai pari, kannattaa keksit kostuttaa todella huolellisesti, jotta ne eivät jää osittain kuiviksi. Huomioithan, että resepti sisältää raakaa keltuaista, joten käytä mahdollisimman tuoreita munia. Tiramisun voi tehdä myös ilman keltuaista, mutta maku ja rakenne eivät ole aivan samanlaiset.

2,5dl vahvaa kahvia tai espressoa
1rkl sokeria
18-20 Savoiardi-keksiä
2 keltuaista (L-koon kananmunien)
1dl Siro-sokeria
500g mascarponea
1tl vaniljauutetta
2rkl vahvaa kahvia tai kahvilikööriä
2rkl kaakaolikööriä (tai maun mukaan)
2-3rkl leivontakaakaota

Sokeri sekoitetaan kahvin joukkoon ja annetaan jäähtyä. Savoiardi- keksit asetellaan tarjoiluastian pohjalle ja kostutetaan huolellisesti esim. pullasudilla. Pehmentyessään keksejä kannattaa tiivistää, ja lisätä niin että koko pohja peittyy. Jos tiramisu tehdään korkeaan astiaan, laitetaan pohjalle vain puolet kekseistä.

Keltuaiset ja sokeri vaahdotetaan kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon lisätään vaniljauute ja mascarpone ja vatkataan tasaiseksi. Seos maustetaan liköörillä ja kahvilla. Nämä määrät ovat ohjeellisia, joten kannattaa maistella, ja maustamiseen voi käyttää myös manteli- tai hasselpähkinälikööriä. Kun mascarponeseos on maustettu, se levitetään kostutettujen keksien päälle. Jos kerroksia tulee kaksi, käytetään täytteestä vain puolet, sihdataan päälle kaakaota ja lisätään toinen kerros päälle. Lopuksi päälle sihdataan reilusti tummaa kaakaojauhetta ja siirretään tiramisu jääkaappiin vetäytymään ja odottamaan tarjoilua.


In English

Tiramisu is a classic dessert, though seldom have I found a better version from a restaurant than the recipe in here. Even the ones I ate in Italy were a bit disappointing. Well, to each their own, here's my version.

Please note that the recipe includes raw egg yolk so use the freshest eggs you can find. You can make the tiramisu without yolks, but the taste and texture aren't quite the same. If you make the tiramisu only a few hours before serving (as opposed to the day before), make sure the bisquits get thoroughly moist with the coffee.

2,5dl strong coffee or espresso
1 tablespoon caster sugar
18-20 Savoiardi biscuits (Ladyfingers)
2 yolks (from large eggs)
1dl caster sugar (superfine)
500g mascarpone
1 teaspoon vanilla
2 tablespoons strong coffee or coffee liqueur
2 tablespoons cocoa liqueur (or to taste)
2-3 tablespoons dark cocoa powder

Mix the sugar with coffee/espresso and let it cool down a bit. Place the biscuits at the bottom of the serving dish and moisten with coffee. As the biscuits get softer, squeeze them together and add more so that the whole bottom is covered with Savoiardi. If the dish is high and you're making two layers, use only half of the bisquits and save the rest for another layer.

Whisk the yolks and the superfine sugar together until pale and fluffy. Add the vanilla and mascarpone and whisk until texture is smooth. Add the coffee (liqueur) and cocoa liqueur. These amounts are suggestions, find the ones you like most by tasting. You can also use almond or hazelnut liqueurs if you like. Once you're happy with the mascarpone mixture, pour it on top of the coffee-soaked biscuits. Add a generous amount of dark cocoa through a sieve and place in the fridge. If you make two layers use only half, add another layer of biscuits and soak them with coffee, then cover with mascarpone and cocoa. Tiramisu is best served cold, so keep it in the fridge until serving.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti