26. elokuuta 2014

Kaurasämpylät ja kasvissosekeitto

Syksy on täällä, halusin tai en. Sen kunniaksi poikkeuksellisesti suolaisia reseptejä. Viilenevien iltojen parhaita ruokia ovat kasvissosekeitot ja pataruoat. Koska keitto valmistuu nopeammin kuin pata, suosin sitä. Esimerkiksi perunasta, bataatista, purjosta, sipulista, porkkanasta ja kurpitsasta saa erilaisilla yhdistelmillä ihania sosekeittoja. Valmistaminenkaan ei vaadi kovin paljoa aikaa tai vaivaa. Tämä on hyvin suurpiirteinen ohje, mutta siinäpä näiden keittojen ihanuus. Näitä saa harvemmin mokattua.

2-3 jauhoista perunaa
1 bataatti tai 1 kurpitsa
1-2 sipulia (tavallinen tai salotti)
0,5-1 keskikokoinen purjo
3-4 porkkanaa
2dl ruokakermaa (maustettu tai maustamaton)
mausteita maun mukaan (suola, aromisuola, muskottipähkinä, kaneli, pippuri)

Kasvikset kuoritaan ja pilkotaan suunnilleen saman kokoisiksi kuutioiksi. Määriä voi soveltaa syöjämäärän ja omien makumieltymysten mukaan. Lisätään vettä sen verran, että kasvikset juuri peittyvät ja keitetään kypsäksi. Halutessa sipulin voi kuullottaa voissa, mutta sen voi lisätä keittoon myös raakana. Kun kasvikset ovat kypsiä, keitto soseutetaan ja maustetaan. Itse pidän paahdetun sipulin makuisesta ruokakermasta, mutta maustamatonkin pyöristää maut mukavasti. Varsinkin kurpitsan ja porkkanan kanssa muskottipähkinä ja kaneli toimivat mainiosti, maku on lämmin ja syvä. Näiden mausteiden määrät kannattaa kuitenkin pitää pieninä, jotta lopputulos ei tuo mieleen piparitaikinaa. Jos keiton joukkoon kaipaa proteiinia, raejuusto on mukava ja kevyt lisä pitämään nälän pidempään loitolla. Jos rakenne jää turhan paksuksi, voi joukkoon lisätä kasvislientä tai maitoa.


Nämä sämpylät maistuvat niin keiton kanssa kuin aamu- tai iltapalallakin. Alkuperäinen resepti taitaa olla Pirkasta, mutta muokkailen sitä erilaisten jauhojen ja hiutaleiden avulla. Tästä määrästä tulee noin 18 sämpylää.


5dl maitoa
1pss kuivahiivaa
2-3 rkl tummaa siirappia tai hunajaa
1tl suolaa
n. 11dl jauhoja (vehnä-, täysjyvä-, hiivaleipä-, grahamjauhoja tai esim. kaurahiutaleita)
0,5dl rypsiöljyä

Maito lämmitetään noin 42-asteiseksi ja sekoitetaan joukkoon kuivahiiva. Maidon tulee olla riittävän lämmintä hiivan aktivoimiseen, mutta huomioi, että liian kuuma neste tuhoaa hiivan. Lisätään siirappi/hunaja ja suola ja sekoitetaan. Lisätään jauhoja hiljalleen ja vaivataan lopulta taikina tasaiseksi. Jauhojen määrä riippuu siitä, mitä jauhoja ja hiutaleita käytät. Sopivan taikinan oppii tunnistamaan näppituntumalta, mutta suosittelen jättämään taikinan mieluummin vähän liian pehmeäksi kuin liian tiiviiksi ja kuivaksi. Taikinan annetaan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa liinan alla noin puoli tuntia. Leivotaan sämpylöiksi ja kohotetaan uudelleen liinan alla vielä noin 15-20 minuuttia. Kohonneet sämpylät paistetaan 200-225- asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Leivän kypsyyden voi tarkistaa koputtamalla pohjaan, äänen pitäisi olla kumea.


Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina ja lämpiminä, mutta ne säilyvät pakastimessa pari kuukautta. Kun sulaneen sämpylän paahtaa, saa tuoreen maun aikaiseksi myöhemminkin. Jos taikinaan käyttää hylamaitoa, voi siirapin/ hunajan määrää hieman vähentää maidon makeuden vuoksi. Lämpimät sämpylät voi halutessaan "voidella" maidolla. En oikeastaan tiedä miksi, mutta äiti on niin opettanut. Hyvää tulee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti