29. toukokuuta 2014

Muscovado-suklaakakku

Itse tehty kuivakakku on mielestäni paras kahvipulla. Kuivakakku on myös aliarvostettu leivonnainen. Sen makuvariaatiot ovat lähes rajattomat, mutta perinteinen sokerikakkukin on aina yhtä toimiva. Kaikkien juusto- ja moussekakkujen rinnalla kuivakakku vaikuttaa ehkä tylsältä, mutta suosittelen testaamaan, ellet ole jo testannut!

Kuivakakun onnistuminen ei ole ainakaan minulle itsestäänselvyys. Kakun pitäisi olla mehevä, mutta ei liian rasvainen ja kuohkea, mutta ei liian mureneva. Vuoka ja erilaiset makuaineet (esim. suklaa, sitruuna, banaani, kahvi) vaikuttavat rakenteesen ja paistoaikaan.


Pienenä rakastin tiikerikakkua, rakastan vieläkin, tosin suurin syy taisi olla "ylimääräisen" taikinan syönti. No, täytyy myöntää, että se on kyllä edelleen se leivonnan paras osuus. Tässä kuitenkin Helatorstain kunniaksi tehty ex tempore- kakkuresepti. Kaapista löytyi tummaa muscovadoa ja suklaata, mainio yhdistelmä synkkään sadepäivään.

170g voita
1dl tummaa muscovadosokeria
1dl sokeria (Siro)
3 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
120g tummaa suklaata (55%) rouhittuna

Voi sulatetaan ja kuivat aineet sekoitetaan suklaarouheen kanssa keskenään. Munat ja sokerit vaahdotetaan hyvin kuohkeaksi (vatkaa väh. 5-6min.). Voisula ja jauhot lisätään muna-sokerivaahtoon vuorotellen parissa erässä ja sekoitetaan taikina varovasti tasaiseksi. Kakkua paistetaan torvivuoassa noin 180-asteisen uunin alatasolla 30-40 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista ja vuoasta, joten vain kokeilemalla löytää itse parhaan lämpötilan ja paistoajan.



Kakun kannattaa antaa hetki jäähtyä ennen kumoamista, ja jättää vuoka kumotun kakun päälle, jotta kakku säilyy mehevänä eikä kuivu jäähtyessään. Halutessaan kakun voi koristella vaikka suklaasulalla tai tomusokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti