18. helmikuuta 2014

American pancakes

Tunnustus heille, jotka uskovat, että osaan leipoa ihan mitä tahansa: minä en osaa tehdä pannukakkua. Siis sitä perinteistä, uunissa paistettavaa joka kodin välipalaa, johon käytetään päiväyksen ylittänyt maito. Olen yrittänyt muutaman kerran, ja luovutin koska lopputulos ei ilahduttanut missään määrin.

Amerikkalaisia pannukakkuja sen sijaan osaan tehdä, ja luottoreseptini onnistuu aina. Taikinasta riittää 16 pieneen pannukakkuun ja 5-8 suurempaan, riippuen halutusta koosta.

2,5dl maitoa
2rkl öljyä (rypsi)
1 muna
1rkl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

Maito, öljy ja muna sekoitetaan keskenään, lisätään loput ainekset ja vatkataan taikina tasaiseksi.  Leivinjauhetta tulee paljon (kyllä, ruokalusikallinen), koska pannukakkujen on tarkoitus olla paksuja ja ilmavia. Sokerin tarkoituksena on antaa kauniin ruskea paistopinta. Jos taikinasta haluaa makeampaa, voi lisätä hieman vaniljasokeria. Valmiin taikinan annetaan turvota sen aikaa, että paistinpannu lämpenee. Pannu ei saa olla kovin kuuma, muuten pinta paistuu liian nopeasti ja kakkuset jäävät sisältä raaoiksi. Pannua kannattaa kevyesti pyyhkäistä öljyyn kostutellu talouspaperilla ennen taikinan annostelua. Parhaan lopputuloksen takaa kunnollinen pannu, matala lämpö ja kärsivällisyys paistoajan suhteen.

Taikinaa kannattaa annostella ensin varovasti, leivinjauheen vuoksi se kohoaa reippaasti ja varsinkin pienellä lettupannulla se tulee nopeasti laitojen yli. Pannukakut paistetaan samoin kuin blinit, eli kun pinnalle alkaa nousta kuplia ja taikina on kevyesti kuivahtanut, on aika kääntää. Pienemmät kakut on helppo kääntää ja ne pysyvät varmemmin ehjinä. Ohut silikoninuolija on paras työkalu kääntämiseen ja valurautainen lettu- tai blinipannu takaavat parhaan paistotuloksen myös matalammalla lämmöllä.


Pannukakut ovat parhaimmillaan aivan tuoreina, mutta ne kestävät jääkaappisäilytystäkin. Taikinaa voi maustaa vaniljan lisäksi kanelilla tai kardemummalla, ja joukkoon voi sekoittaa esim mustikoita tai suklaarouhetta. Pannukakkujen kanssa voi tarjota oikeastaan mitä tahansa, omia suosikkejani ovat mustikat, persikka, banaani ja vaahterasiirappi tai hunaja sekä Nutella. Myös rahka, erilaiset hillot ja marmeladit, pähkinät sekä perinteinen kermavaahto sopivat pannukakkujen rinnalle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti