11. helmikuuta 2014

Kanelisuklaamarengit

Reseptit, joihin tulee vain keltuisia tai valkuaisia, aiheuttavat aina pientä päänvaivaa. Mitä sille toiselle osalle sitten tekisi? Keltuaisten suhteen en ole löytänyt vielä mitään vakiokäyttöä pasta carbonaraa lukuun ottamatta, koska itsetehty vaniljakastike on vain täysin oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Valkuisista teen yleensä marenkia eri muodoissa. Tähän reseptiin voi käyttää esimerkiksi Limepiiraan kreemistä ylijäävät valkuaiset. Lämmitetyn sokerin vuoksi resepti on vähän työläämpi kuin tavallinen marenki, mutta pehmeäntahmea sisus rapealla kuorella ovat kyllä vaivan arvoiset. Kaneli ja kaakao toimivat todella hyvin yhdessä!

3,5dl sokeria (Siro)
4-5 valkuaista (paino yht noin 150g)
ripaus suolaa
2rkl leivontakaakaota
1tl kanelia

Mittaa sokeri pieneen uunivuokaan tai muuhun uuninkestävään astiaan, ja laita 200- asteiseen uuniin noin 7 minuutiksi, kunnes sokeri tuntuu koskettaessa kuumalta. Yhdistä pienessä kulhossa kaakojauhe ja kaneli, ja jätä odottamaan. Sokerin kuumentuessa vatkaa valkuaiset suolan kanssa vaahdoksi. Suolan ideana on auttaa valkuaisia vaahtoutumaan ja parantaa vaahdon rakennetta. Sitä tosiaan tarvitaan siis vain ripaus, eikä se maistu lopputuloksessa.

Kun sokeri on kuumaa, alenna uuni 110 asteeseen ja kaada kuuma sokeri yhdellä kertaa valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 8-10 minuuttia, kunnes seos on jäykkää, kiiltävää ja jäähtynyt. Valkuaisia tulee vatkata hyvin voimakkaasti, joten sähkövatkain tai monitoimikoneen vispilä on ehdoton apuväline, jollei välttämättä halua jännetupintulehdusta. Kuuman sokerin kanssa kannattaa olla myös hyvin varovainen. Se on kuumaa. Oikeasti. Olen testannut.
Kääntele isolla metallilusikalla marengin joukkoon kaakao-kaneliseos. Tarkoituksena ei ole sekoittaa sitä tasaiseksi vaan siten, että syntyy marmorikuvio. Nostele marenki lusikan/lusikoiden avulla tasakokoisiksi kasoiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 1,5- 1,75h uunin keskitasolla, kunnes marengit ovat päältä kuivia ja rapeita. Paistoaika riippuu tietysti marenkien koosta, joten kannattaa viimeistään reilun tunnin jälkeen tarkistaa, miltä kypsyys näyttää. Jos marenki ei irtoa leivinpaperista, se ei ole vielä valmista. Näistä ei kuitenkaan tule läpikuivia ja -rapeita marenkeja. Nosta valmiit marengit uunista ja anna jäähtyä pellillä.

Reseptistä tulee 4-6 isoa marenkia tai 6-10 keskikokoista. Marengit säilyvät ilmatiivissä rasiassa huoneenlämmössä 4-5 päivää.
PS. Valkuaisia voi käyttää myös esimerkiksi pavlovaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti