31. tammikuuta 2014

Blondiet

En tiedä kuka on keksinyt nimen blondie, mutta onhan se toisaalta ihan looginen brownien vastakohta. Kyseessä on siis hieman kosteaksi jätettävä kakku, johon ei tule suklaata. Kovin paljoa. Tai ainakaan kovin tummaa.

Tämän reseptin löysin alun perin Rachel Allenin tv-ohjelmasta, mutta unohdin sen muutamaksi vuodeksi. Tänään se tuli mieleen, kun perjantain kunniaksi teki mieli jotain varmasti onnistuvaa, mutta vähän erilaista. Tässä hieman muokattu versio alkuperäisestä reseptistä:

100g voita (huoneenlämpöistä, hyvin pehmeää)
150g maapähkinävoita
75g vaaleaa muscovadosokeria
100g kidesokeria
1 kananmuna kevyesti vispattuna (rakenne rikki esim haarukalla)
1 tl vanilja-aromia tai 2tl vaniljasokeria
125g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
80-100g valkoista suklaata

Vatkataan voit hyvin vaaleaksi vaahdoksi. Sileä maapähkinävoi vatkaantuu paremmin, mutta rakenteella ei sinänsä ole väliä. Crunchy- mallinen voi sopii aivan yhtä hyvin. Lisätään sokerit, vanilja ja kevyesti vispattu muna ja vatkataan tasaiseksi. Lopuksi joukkoon käännellään keskenään sekoitetut jauhot ja paloiteltu suklaa.

Suklaan voi rouhia, mutta itse tykkään isommista sattumista, joten paloittelin suklaan käsin. Suklaalevyn palojen koosta ja paksuudesta riippuen yhden palan saa helposti 2-4 osaan ilman sen suurempia voimanponnistuksia.


Taikinasta tulee hyvin paksua, ja sen tasoittelu vuokaan on helpointa silikonilastalla. Pinnan ei ole tarkoituskaan olla sileä. Blondiet (ja browniet) paistetaan perinteisesti neliövuoassa, mutta pieni irtopohjavuoka (20-22cm) käy yhtä hyvin. Blondiet valmistuvat uunista riippuen 25-30 minuutissa 175 asteessa keskitasolla.

Hieman jäähtyneenä kakun saa leikattua neliöiksi, tai mihin muotoon haluaakaan esim. piparimuotilla. Parhaimmillaan blondiet ovat lämpiminä joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.


Huomenna on jo helmikuu. Edessä on siis parhaat päivät herkutella Runebergin tortuilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti