25. tammikuuta 2013

Kevyttä hyvää

Tulevan kevään ja terveellisemmän ruokavalion kunniaksi kaivoin blenderin kaapin perukoilta uudelleen käyttöön. Ehkäpä sitä tulisi käytettyä aktiivisemmin, kun sen pitää keittiön pöydällä. Poissa silmistä, poissa mielestä pätee näemmä myös tässä tapauksessa. Oma suosikkini on banaani-mustikka- smoothie, mutta koska banaania löytyi vain pakastimesta ja mustikoita ei sieltäkään, piti keksiä jotakin muuta.

Smoothiereseptit ovat siitä hyviä, että niissä voi harvoin mennä pieleen. Eri makuvaihtoehtoja on lähes rajattomasti, ja "maun mukaan" on varmastikin paras mitta melkeinpä kaikkeen. Tähän smoothieen tuli kaksi appelsiinia, pari ruokalusikallista kauraleseitä, maustamatonta jugurttia reilu desi ja noin ruokalusikallinen kaakaonibsejä. Koska olen nirso, eniten aikaa meni appelsiinin "kalvojen" poistoon, sillä käytin vain hedelmälihan. Tietysti hedelmistä voisi puristaa vain mehunkin. Mukaan voisi lisätä myös tummaa kaakaojauhetta, jolloin lopputulos olisi suklaisempi. Ehkä ensi kerralla...


Aamupalaksi soseutin mangon, vajaat pari desiä maustamatonta jugurttia, yhden sitruunan mehun ja 2rkl kauraleseitä. Kiireisinä aamuina tekoa voi nopeuttaa käyttämällä säilykemangoa ja valmista sitruunamehua. Tällaisenaan lopputulos oli sen verran paksua, että päätin testata joululahjaksi saatua pientä jäätelökonetta. Jäätelön rakenteen kannalta jugurtti olisi kyllä saanut olla jotain muuta kuin rasvatonta, sillä osa massasta jämähti koneen kulhon laitoihin. Muutoin lopputulos oli mielestäni hyvinkin onnistunut - kuva ei valitettavasti tee oikeutta. Harvoin sitä voi hyvällä omallatunnolla syödä jäätelöä ennen aamukahdeksaa!
Palatakseni vielä tuohon pakastimessa olevaan banaaniin, sekin toimii jäätelönhimon taltuttajana. Banaani kannattaa pakastaa vasta ihan kypsänä (kuori enemmän ruskea kuin keltainen), kuorittuna ja rasiaan pilkottuna. Kun palojen antaa hetken sulaa, saa ne soseutettua kohmeisena sauvasekoittimella, ja rakenne muistuttaa jäätelöä. Kun lisää joukkoon esimerkiksi mustikkaa, mansikkaa tai sitruunanmehua, tulee lopputuloksesta raikkaampi. Tuoreet marjat ja hedelmät ovat luonnollisesti parhaita, mutta toki myös pakasteversiot käyvät, kunhan niitä vähän sulattaa ensin. Kannattaa tehdä vain heti syötävä määrä kerrallaan, banaani kun tummuu ikävästi myös pakastuksen jälkeen. Eihän tämä tietenkään ihan Ben & Jerrysin veroista ole, mutta hyvää kuitenkin, ja ainakin kevyempää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti