9. toukokuuta 2016

Hyvän omantunnon pähkinätoffee

En ole koskaan pitänyt itseäni erityisen visuaalisena ihmisenä, koulussakin opin parhaiten kirjoittamalla, en katsomalla. Huomaan kuitenkin palaavani kerta toisensa jälkeen sellaisiin blogeihin ja sivustoihin, joiden kuvissa on tietynlaista kaunista tunnelmaa ja joiden ulkonäkö vain yksinkertaisesti hivelee silmää. Näistä esimerkillisin on Virpi Mikkosen Vanelja. Jo pelkästään reseptikuvien selailusta tulee harmoninen olo, ja tunnen olevani täysin sokerikoukusta vieroittunut, puhtaalta puuvillalta ja kesäsateelta tuoksuva pilatesguru, jolla ei ole koskaan kiire mihinkään ja jossa sisäinen rauha asuu. Noh, tämä maalailu loppuu yleensä aika nopeasti kun todellisuus iskee vasten kasvoja, mutta aina voi haaveilla.



Näin tämän reseptin ja siitä tehdyn videonkin aikoja sitten, mutta jostain syystä en heti ryhtynyt tuumasta toimeen. Maanantai kuitenkin vaatii jotain erityisen hyvää ja kaapissa oli kaikki tarvittava. Mantelivoita tosin en ole löytänyt lähikaupoista kertaakaan, joten maapähkinävoi korvasi sen nyt. Jätin myös kookoksen pois, tässä siis minun versio:

0,8dl manteleita
0,2dl cashew-pähkinöitä
1,5dl (reilu 200g) kotimaista luomuhunajaa
2dl makeuttamatonta maapähkinävoita
sormisuolaa

Rouhi pähkinät hienoksi sauvasekoittimella.  Mittaa hunaja paistipannuun tai paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen. Kun hunaja alkaa vaahdota, sekoittele vielä noin viisi minuuttia. Laske lämpö miedolle ja lisää maapähkinävoi, sekoita hyvin kunnes seos alkaa paksuuntua. Lisää lopuksi rouhitut pähkinät ja levitä massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Tasoita pinta, ripottele päälle hieman suolaa ja anna toffeen jäähtyä jääkaapissa jonkin aikaa. Leikkaa kovettunut toffee paloiksi, ripottele pinnalle vielä hieman lisää suolaa ja nauti hyvällä omallatunnolla.

Hunaja-pähkinävoiseos /
The honey and nut butter mixture


In English:

Feelgood nut toffee

I've never been a very visual person, at school I learned much better when writing things down rather than just watching. However, I go back to blogs and web pages that are filled with beautiful photos full of certain calming feeling. Case in point, I give you Vanelja by Virpi Mikkonen. If you haven't seen this before, go check it out. So beautiful and so many great recipes! The pictures alone make me feel in balance, like never again will I be addicted to sugar or in a hurry to anywhere, and my life will be organized and everything will smell like fresh laundry and summer rain. Of course the harsh reality creeps up pretty fast every time but hey, a girl can dream, right?

I saw this recipe a long time ago but for some reason it kept waiting it's turn. But Mondays need something extra special. I haven't found almond butter in any local stores and I skipped the coconut, so here's my version:

0,8dl almonds
0,2dl cashews
1,5dl (bit over 200g) local organic honey
2dl unsweetened, natural peanut butter
pinch of salt


Chop the almonds and cashews into fine crumb, for example with a blender, and set aside. Pour the honey into a thick-bottomed (frying) pan and heat on stove over medium heat, stirring constantly, until the honey starts to foam. Keep stirring for about 5 minutes, then turn the heat low and add the peanut butter. Stir the mixture until it begins to thicken slightly. Remove from the heat and add the chopped almonds and cashews. Stir until well combined and pour the mixture into a tin lined with baking paper. Smooth the surface and sprinkle sea salt lightly on top. Place the toffee in the fridge to cool and set before slicing into small pieces with a knife. Add a bit more salt and indulge, completely guilt-free.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti