22. elokuuta 2015

Brownie-banoffee

Tämän banoffeen inspiraatio tuli Valion reseptistä samoin kuin hieman epätavallisen, Koskenlaskijasta tehdyn kinuskin. Muutoin ohje on yhdistelmä muita hyväksi havaittuja komponentteja. Koskenlaskija-kinuski onnistui hyvin ja oli kyllä kätevä valmistaa, mutta jatkossa taidan silti käyttää sitä perinteisempää banoffee-kinuskia eli kondensoitua maitoa. Tätäkin kannattaa kuitenkin kokeilla vähintään kerran, varsinkin jos pidät erityisesti sulatejuustosta.


Tämä on tuota Valio reseptiä pienempi kakku, ja tein pohjan 18-senttiseen irtopohjavuokaan. Ohje on alun perin Dessert for Twon ja yhtä sen muunnelmaa on käytetty myös tässä brownie-ohjeessa.

45g voita paloiteltuna
110g vaaleaa muscovadosokeria
35g leivontakaakaota
0,5tl vaniljauutetta
1 kananmuna
25g (kakku)vehnäjauhoja

Voi, sokeri ja kaakao sulatetaan yhteen mikrossa. Mikrosta riippuen pari puolen minuutin pätkää täydellä teholla ovat riittävät, tosin välissä on hyvä sekoittaa. Jos seos on kovin kuumaa, anna sen jäähtyä hetken, jotta kananmuna ei ala hyytyä. Lisää sitten joukkoon vaniljauute sekä kananmuna ja sekoita hyvin, kunnes taikina on tasaista. Sekoita mukaan jauhot, taikinan tulisi olla sileää. Itse käytän käsivispilää, jauhoja on sen verran vähän ettei sitkoa juurikaan synny. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun 18-senttiseen irtopohjavuokaan ja tasoita pinta. Paista 160-asteisen uunin keskitasossa noin 18-20 minuuttia. Brownie saa jäädä hieman kosteaksi sisältä.

2dl fariinisokeria
250g (1prk) Valio Koskelaskija Ruoka, maustamaton
(ripaus suolaa)

Sekoita sokeri ja Koskenlaskija ja keitä seosta välillä sekoitellen 6-7 minuuttia, kunnes seos on selvästi sakeaa ja maku kinuskinen. Mausta halutessasi suolalla. Tein itse kinuskin isolla keraamisella paistinpannulla, jolloin lyhyempi keittoaika riitti, kinuski paksuuntuu vielä jäähtyessään. Levitä kinuski brownie-pohjan päälle ja jäähdytä kakku jääkaapissa. (Kinuskia saattaa jäädä jonkin verran yli, se on erityisen hyvää esimerkiksi digestive-keksien päälle levitettynä.) Tähän asti kakun voi tehdä jo edellisenä päivänä. ja lisätä loput vasta juuri ennen tarjoilua.

2 pientä banaania
1,5dl kookoskermaa jääkaappikylmänä
1dl paksua kreikkalaista jogurttia
1tl vaniljasokeria
1tl leivontakaakaota

Nosta kakku jääkaapista huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta brownie ja kinuski pehmenevät sopivasti. Vatkaa kylmä kookoskerma vaahdoksi ja lisää paksu kreikkalainen jogurtti, vatkaa tasaiseksi. Mausta vaniljasokerilla. Viipaloi banaanit ja asettele viipaleet kinuskin päälle. Lusikoi kookos-jogurttivaahto banaanien päälle ja sihtaa lopuksi kaakaota koristeeksi. Koska banaanit tummuvat nopeasti, kannattaa tämä herkku syödä saman päivän aikana. Jos pieni visuaalinen värivirhe ei haittaa, maistuu kakku hyvin vielä seuraavanakin päivänä. Tahmean suklainen pohja, suolainen kinuski ja raikas vaahto toimivat kivasti makean banaanin kanssa. Vaikka kakku on pieni, siitä riittää useammalle syöjälle tai ainakin useampaan annokseen.

In English:

Brownie banoffee

I got the inspiration for this recipe from Valio as well as the actual recipe for the caramel. It's made of this cream-like butter cheese called "Koskenlaskija". Unfortunately I don't know if there's anything like it abroad but you could substitute it with a thick salted caramel made of condensed milk.


The brownie bottom is a modified version of Dessert for Two's recipe:

45g butter, diced
110g light muscovado
35g cocoa powder, unsweetened
0,5 teaspoon vanilla extract
1 egg
25g all-purpose flour

Preheat the oven to 160*C. Combine the butter, sugar and cocoa in a microwave-safe bowl. Microwave on high for 30 seconds, stir and microwave another 30 seconds. Stir again and let the mixture cool down a bit. Add the vanilla and egg and whisk until the consistency is smooth. Sprinkle in the flour and whisk again for smooth consistency. Pour the batter into a lined 18cm lose-bottomed cake tin and bake in the middle of the oven for 18-20 minutes. Brownie should stay a bit sticky and moist.

2dl brown sugar
250g (1 tub) Koskenlaskija butter cheese
(salt to taste)

or

1 jar (397g) condensed milk
salt to taste

Mix the sugar and butter cheese in a frying pan or thick-bottomed saucepan. Cook for 6-7 minutes, stirring every now and then, until the consistency is thick and flavour caramelized. Season with salt. I cooked the caramel on a ceramic frying pan so the cooking time was shorter. The caramel will get thicker as it cools down. You could also make the caramel out of condensed milk and season it with salt.

Spread the caramel on top of the brownie and place the cake in the fridge for a few hours - overnight. There will probably be some caramel left over, it's nice with digestive biscuits or ice cream.

2 small bananas
1,5dl coconut cream, cold
1dl thick Greek yoghurt
1 teaspoon vanilla sugar
1 teaspoon cocoa powder, unsweetened

Take the cake out of the fridge for about 30 minutes before serving so that the brownie and caramel soften a bit. Slice the bananas and arrange them neatly on top of the caramel. Whisk the cold coconut cream and add the yoghurt, whisk until smooth. Add the vanilla sugar and spread on top of the banana slices. Sprinkle the cocoa on top and serve quickly as the bananas will turn brown. If you won't mind the brownish colour, this cake is very nice the next day, too. Sticky, intense chocolate brownie, salted caramel and fresh, not-too-sweet yoghurt-cream make a nice combo with the bananas. Even though the cake isn't very big it serves quite a few. Or at least you get quite a few servings if there aren't that many eating the cake.

100 seuraajaa Instagramissa, aikamoista! /
100 followers on Instagram, wow!

1 kommentti: