2. kesäkuuta 2015

Annosbrownie pb-kierteellä

Tumman suklainen, keskeltä hieman raaka brownie ja maapähkinävoi - eipä sitä muuta aina tarvitse. Testailin tätä reseptiä erilaisilla sokereilla, itse pidän eniten tästä tumman muscovadon ja ruokosokerin yhdistelmästä. Kokeile vapaasti mikä on oma suosikkisi. Brownien kuuluu olla kostea ja mehevä sisältä, juuri ja juuri kypsä. Nämä ovat makuasioita ja paistoaika on oma tieteenalansa, todellista minuuttipeliä. Oman uunini olen kellottanut noin 21 minuuttiin. Määrät ovat hieman liukuvia, riippuen siitä, kuinka suklaista ja tuhtia browniesta haluat. Näitä joutuu siis ehkä tekemään useamminkin, mikä kohtalo!


 Taikina valmistuu nopeasti eikä se vaadi kovinkaan kummoista vatkaamista. Taikina on tarkoituksella pieni, tästä tulee pari isoa palaa tai neljä pientä (suosittelen noin 12x20cm kokoista vuokaa). Jos herkuttelet yksin, tämä on nopea tehdä akuuttiin makeannälkään, ja riittää vielä seuraavaksikin päiväksi aamiaiselle!

45g voita
60-70g tummaa muscovadoa
50-40g ruokokidesokeria
35-40g leivontakaakaota
(ripaus suolaa, jos käytät suolatonta voita)
0,5tl vaniljauutetta
1 L-koon kananmuna
30g (kakku)vehnäjauhoja
25-30g (maa)pähkinävoita
1rkl tomusokeria

Voi, sokerit ja kaakao sulatetaan yhteen mikrossa. Tehosta riippuen pari puolen minuutin pätkää täydellä teholla ovat riittävät, tosin välissä on hyvä sekoittaa. Jos seos on kovin kuumaa, anna sen jäähtyä hetken, jotta kananmuna ei ala hyytyä. Lisää sitten joukkoon vaniljauute (ja suola) sekä kananmuna ja sekoita hyvin, kunnes taikina on tasaista. Kääntele jauhot taikinaan, taikinan tulisi olla sileää. Itse käytän käsivispilää, jauhoja on sen verran vähän ettei sitkoa juurikaan synny. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta. Lämmitä maapähkinävoita (tai muuta pähkinävoita) mikrossa hetki, jotta koostumus on ohuempaa. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Tiputtele pähkinävoi brownietaikinan päälle ja vedä veitsellä pintaan marmoroitu kuvio. Mitä ohuempaa pähkinävoi on, sitä tasaisempi lopputulos on. Jos siis haluat kunnon sattumia, ei pähkinävoita kannata lämmittää kovin paljoa.

Paista brownieta 160-asteisen uunin keskitasossa noin 21-23 minuuttia riippuen siitä, kuinka kosteaksi haluat kakun jättää ja onko se tarkoitus tarjoilla lämpimänä vai seuraavana päivänä jääkaapin jäljiltä (rakenne tiivistyy jäähtyessä). Jos tämä herkku ei vielä tällaisenaan riitä, pyöräytä kaveriksi pallo vaniljajäätelöä, -rahkaa tai kermavaahtoa. Tämä parantaa ihan jokaisen sateisen maanantain, typerän tuuliset kesäkuun ensimmäiset päivät ja kevätväsymyksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti