2. maaliskuuta 2015

Cookies & cream -juustokakku

Suklaakekseillä maustettu juustokakku - kyllä kiitos! Tämä herkku löytyi Maku-lehden uusimmasta numerosta (1/2015) ja voi miten iloinen olenkaan siitä! Kakku nousi kyllä suoraan oman juustokakkujen top-listani kärkeen, ja taitaa pysyä siellä aika pitkään kaikessa makeudessaan. Täyte on pehmeän silkkistä, mutta samalla täyttä tavaraa. Kekseinä kannattaa ehdottomasti käyttää todella tummia ja suklaisia täytekeksejä. Dominot ovat kyllä hyviä, mutta jäävät tässä herkussa liian pliisuiksi. Koska alkuperäinen resepti on iso (annosmäärä 16kpl), tein vain noin puolikkaan. Siitä olisi riittänyt vähemmän sivistyneen kokoisia annoksia kuudelle. Tai useampi annos kahdelle, kuten tuli testattua.



120g tummia täytekeksejä (Dops Brownie tai Oreo)
25-30g voita, sulatettuna
200g maustamatonta tuorejuustoa (ei light-versioita), huoneenlämpöisenä
200g kondensoitua maitoa (eli puoli tölkkiä)
2 kananmunaa
0,5tl vaniljasokeria tai pari tippaa vaniljauutetta
60g tummia täytekeksejä rouhittuna

Pohjaan tulevat keksit (120g) murskataan keittiökoneella tai käsin. Jos sähköisiä vempaimia ei löydy, apuna toimii mainiosti esim. pakastepussi + kaulin tai muusisurvin. Sulatettu voi yhdistetään keksimuruihin ja painellaan seos leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle ja reunoille. Tästä määrästä riittää 18cm vuoan reunoille hyvin, 20cm vuoan reinoille vähän vähemmän. Keksien täytteestä tulee rasvaisuutta, joten voin määrän ei tarvitse olla kovinkaan suuri. Riittää, kun seos tiivistyy ja pysyy kasassa. Ruokalusikka on hyvä apu seoksen levityksessä ja painelussa. Kun pohja on tiivis, laitetaan vuoka pakastimeen tai jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Huoneenlämpöinen tuorejuusto vatkataan notkeaksi ja sekoitetaan joukkoon kondensoitu maito, kananmunat ja vanilja. Itse vatkasin täytettä pienellä nopeudella jokaisen lisäyksen välissä. Tarkoitus ei ole vaahdottaa massaa, ainoastaan saada se tasaisesti sekaisin. Lopuksi lisätään rouhitut keksinpalat. Rouhe saa olla epätasaista, isommat sattumat ovat toivottuja! Täyte kaadetaan keksipohjan päälle, ja paistetaan kakkua 150-asteisen uunin alatasossa noin 30-35 minuuttia. Tämän jälkeen uuni käännetään pois päältä, ja annetaan kakun paistua jälkilämmössä vielä noin 40 minuuttia. Annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirretään jääkappiin, mieluiten päivän tai yön ajaksi

Täytteen rakenteen taika piilee paistossa. Oman uunin tunteminen ja muutama testikerta saattaa siis olla tarpeen. Oma kakkuni onnistui tällä metodilla: noin 20 minuuttia 150 asteessa, noin 10 minuuttia 100 asteessa ja noin 40 minuuttia jälkilämmössä. Kakku on valmis jälkilämpöön, kun reunat ovat hyytyneet, mutta keskusta on vielä höllyvää. Vuokaa voi varovasti hytkyttää, sillä koska kakku ei juurikaan kohoa, ei myöskään ilmavuus mene pilalle liikuttelusta. Kakun ei tarvitse olla täysin paikallaan pysyvä ja kiinteä uunista pois otettaessa, vaan rakenne tiivistyy vielä jääkaapissa. Ennen tarjoilua kakku kannattaa nostaa hetkeksi huoneenlämpöön, jotta juustotäyte on mahdollisimman silkkinen.

Jos kakkuvuoan reunoja ei vuoraa leivinpaperilla, suosittelen irrottamaan reunat varovasti hammastikun tai palettiveitsen avulla. Muutoin kakku helposti repeää reunaa irrottaessa.

Ylijäävän kondensoidun maidon voi käyttää vaikka näihin juustokakkuihin tai tähän jäätelöön.


 In English:

Cookies & cream cheesecake

Cheesecake with cookies - yes please! This recipe is from a Finnish cooking and baking magazine called Maku (taste) and I'm so happy I found it! The cake made it to the top of my cheesecake list and I have a feeling it'll stay there for quite some time in all its sweetness. The filling is silky smooth but packed with flavour. Oreo cookies are the best for this, but since they're not very common in Finland, I used a bit bigger but similar Dops Brownie- cookies. The original recipe makes 16 portions, so I divided it and made the cake with roughly half of the original amounts. It would have made six not-that-sophisticated- sized portions but since there was only two of us, we got multiple portions, ha!

120g Oreos
25-30g butter, melted
200g cream cheese (no light versions), at room temperature
200g condensed milk
2 eggs
0,5 teaspoons vanilla sugar or few drops of vanilla
60g Oreos, roughly chopped

Preheat oven to 150*C. Crush the cookies (120g) and mix together with the melted butter. The cookie filling will help to keep the mixture together, so you won't need a lot of butter. Press the cookie mixture to the bottom and rims of a lined 18cm or 20cm cake tin. Place the tin in the freezer or fridge while you make the filling.

Whisk the cream cheese for a minute or so. Add the condensed milk, eggs and vanilla (sugar). I recommend you whisk a little at slow speed between every addition to make sure the texture is smooth. Finally, add the chopped cookies and pour the cheese mixture on the cooled cookie crust. Bake the cake on the lowest part of the oven for about 30-35 minutes, turn the heat off and continue baking for about 40 minutes. Let the cake cool down at room temperature and place it in the fridge for the day / overnight.

The consistency of the filling depends on the baking. My cake was baked like this: about 20 minutes at 150*C, about 10 minutes at 100*C and 40 minutes with no heat. You can turn the heat off once the edges of the cake are firm but the center is still wobbly. The consistence doesn't need to be (and shouldn't be) completely firm once the cake goes into the fridge, it will set more when it gets cold. To make sure the filling is nice and silky take the cake out of the fridge for 20-30 minutes before serving. If you don't line the sides of the cake tin with baking paper, use a palette knife, thin spatula or a wooden toothpick to loosen the edges. Otherwise the cake will easily tear when the rim is opened. No effect on taste but such a cruel crime for the pretty little thing.

P.S. Tällä ei ole tekemistä kakkujen kanssa, mutta kuinka mahtava olikaan Marigold IceUnityn suoritus viikonloppuna muodostelmaluistenlun SM-kisoissa! Maailmanennätyspisteet, maailman parasta luistelua, ei voi kuin ihailla!

(kuva Tero Wester / MLSM2015)
(picture by Tero Wester / Finnish Nationals 2015)

This has nothing to do with cakes and baking, but I can't get over the fact of how amazing synchronized skating team Marigold IceUnity was on the nationals this weekend! They got world record -breaking score, such perfection!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti