14. syyskuuta 2014

Omena-kaurapaistos

Reilun parin viikon flunssa alkaa hiljalleen väistyä, ja millä muullakaan juhlistaisin makuaistin palautumista kuin herkuilla? No, taisi olla vähän turha kysymys. Olimme eilen kylässä, ja kotiinviemisiksi sain pussillisen puusta vastapoimittuja omenia. Lajiketta en valitettavasti tiedä, mutta maku ja rakenne muistuttavat pitkälti Granny Smith- lajiketta. Kirpeän ihana maku ja valkoinen, kiinteän karhea malto. Mahtavia sellaisenaan, mutta raaka omena ei nykyään enää sovi minulle, mikä harmittaa valtavasti. No, onneksi omenasta voi tehdä monenmoista herkkua myös kypsennettynä. Tässä yksi helpoimmista (ja herkullisimmista), eli kaura-omenapaistos:


4-6 omenaa
1-2tl kanelia
0,5dl + 1-2rkl fariinisokeria
100g voita sulatettuna
3dl kaurahiutaleita

Omenat kuoritaan, pilkotaan ja levitetään kevyesti voidellun uunivuoan pohjalle. Kuoriminen ei toki ole pakollista, mutta itse en erityisemmin välitä kuorista. Joukkoon ripotellaan kanelia ja fariinisokeria maun mukaan (eli reilusti...). Kaurahiutaleisiin sekoitetaan 0,5dl fariinisokeria. Sokeri jää helposti pieniksi paakuiksi, joten se kannattaa hieroa kaurahiutaleiden kanssa tasaiseksi. Lisätään voisula ja sekoitetaan hyvin. Kauraseos levitetään omenoiden päälle ja paistetaan 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä ja kauraseos on saanut kauniisti väriä. Paistos on hyvää jo sellaisenaan, mutta erinomaista hyvän vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.



In English:

Apple and oatmeal crumble

Apples, oatmeal and cinnamon - the holy trinity of autumn goodness. Yesterday I visited a friend and got a bag of freshly picked apples to take home. Unfortunately I don't know the variety, but the flavour and consistency is much like Granny Smith's, a bit tart, very juicy and crispy. So here's one of the easiest (and tastiest) recipe for apple crumble:

4-6 apples
1-2 teaspoons cinnamon
0,5dl + 1-2 tablespoons brown sugar
100g butter, melted
3dl oatmeal

Preheat oven to 200*C. Peel, chop and spread the apples on the bottom of a lightly greased oven dish. Peeling isn't mandatory, though. Sprinkle with cinnamon and sugar to taste (that is to say, lots of...). Mix the sugar with oatmeal, add the melted butter and mix until well combined. Spread the oatmeal mixture on top of the cinnamon-sugared apples and bake in the middle of the oven for 20 minutes until the apples are soft and the oatmeal has a golden colour. This crumble is good as it is, but a scoop of quality vanilla ice cream or custard makes it even better. The end of summer is always a bit sad, but with the darkening nights and sweet spicy treats maybe autumn isn't half bad...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti