MPV eli maapähkinävoi on tehnyt läpimurtonsa suomalaisissakin keittiöissä, pari vuotta sitten sitä sai tosissaan etsiä, ja silloinkin vain isoimmista marketeista. Nyt lähes joka kaupasta löytyy ainakin jonkinsortin pähkinävoita. Tein ensimmäistä kertaa itse mpv:tä (huomaa laiskuuteni, kirjainyhdistelmä on niin paljon nopeampaa kirjoittaa kuin koko sana) nykyään Maku.fistä löytyvän Terveen hyvää- blogin ohjeen mukaan. Jotain meni vähän vikaan, en tiedä oliko ongelma pähkinöissä vai keittiökoneessa, mutta lopputuloksesta ei millään tullut voita vaan tahnaa. Hyvää kyllä sellaisenaankin, mutta aion yrittää reseptiä uudelleen, kunnes rakenne vastaa haluamaani.
Vaahterasiirapin ja kanelin yhdistelmään tykästyin kuitenkin välittömästi! Pähkinätahnaa käytin tässä tiikerikakkuun, koska mpv ja kaakao kakussa ei vaan voi epäonnistua. Reseptiin voi hyvin käyttää myös tavallista, kaupasta ostettu maapähkinävoita, miksei myös muita pähkinävoin versioita.
100g voita huoneenlämpöisenä
100g maapähkinävoita
1dl tummaa muscovadoa
1dl hienoa sokeria
3 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
3rkl leivontakaakaota
3rkl (manteli)maitoa
Huoneenlämpöinen voi, mpv ja sokerit vaahdotetaan vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Kananmunat lisätään yksitellen ja vatkataan takina hyvin jokaisen jälkeen. Jos takina näyttää juoksettuvan, jokaisen munan jälkeen voi lisätä vähän jauhoja. Vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri sekoitetaan keskenään, sihdataan taikinaan ja käännellään taikina tasaiseksi. Noin puoleen taikinasta lisätään kaakao ja (manteli)maito. Taikinat levitetään kerroksittain torvivuokaan, halutessa taikinoita voi vielä sekoitella "pistelemällä" haarukalla. Kakkua paistetaan 175- asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia, uunista ja vuoasta riippuen.
In English:
PB-tiger
Peanut butter has finally made its breakthrough in Finnish kitchens and food stores. I tried homemade version of it for the first time with Terveen hyvää- blog's recipe (in Finnish), but something went wrong for one reason or the other. However, I ended up with quite a nice peanut paste with cinnamon and maple syrup flavour and used it for this tiger-striped cake. Store-bought regular pb would work just as well and you can use a bit of maple syrup and cinnamon in the batter, if you want.
100g butter, at room temperature
100g peanut butter
1dl dark muscovado
1dl caster sugar
3 eggs
3dl all-purpose flour
2 teaspoons vanilla sugar
2 teaspoons baking powder
3 tablespoons dark cocoa
3 tablespoons (almond) milk
Preheat oven to 175*C. Beat the butter, peanut butter and sugars until light and fluffy. Add the eggs one at a time and mix well in between. Mix the flour, vanilla sugar and baking powder together and add to the batter through a sieve and fold together until smooth. Divide the batter and add the cocoa and (almond) milk to the other half. Layer the batters in a prepared cake tin and bake at the bottom level of the oven for about 50 minutes.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti