17. marraskuuta 2013

Pikkuhyvät

Joulun tienoilla iskee aina erityisen kova into tehdä karkkeja itse. Olen yrittänyt monestikin toffeeta siinä onnistumatta ja riisimurosuklaat ovat aika tylsiä. Näiden pähkinä-suklaanamien resepti on Nigellan Christmas- kirjasta, nimi kaverin antama. Toimii takuuvarmasti, ajankohdasta riippumatta.

50g pehmeää voita
50g fariini- tai muscovadosokeria
200g maapähkinävoita (sileää / creamy)
200g tomusokeria

Vatkaa ainekset kulhossa sekaisin, kunnes koostumus on märän hiekan oloista. Sähkövatkain tai yleiskone sopii tähän parhaiten. Pyörittele massasta käsien välissä palloja ja paina pallot kevyesti pienten paperisten karkkivuokien pohjalle. Reseptin mukaan tästä riittäisi 48 namiin, mutta olen itse saanut aikaiseksi lähes 100kpl, määrä riippuu toki vuokien koosta. Yleensä teen vain puolet ohjeesta, jos syöjiä ei ole kovin montaa. Tai yritän pitää oman herkuttelun edes jonkinlaisissa rajoissa.

200g maitosuklaata
100g tummaa suklaata

Paloittele ja sekoita suklaat ja sulata miedolla lämmöllä vesihauteessa, kattilassa tai mikrossa. Valuta suklaata jokaisen karkkipallon päälle ja koristele esim. nonparelleilla. Nosta namit kylmään kovettumaan ennen tarjoilua. Palleroita voi pitää jääkaapissa hetken ennen kuorruttamistakin, jolloin suklaa jähmettyy nopeammin.
Pikkuhyvät ovat lähtökohtaisesti gluteenittomia ja laktoosittomiksi ne saa käyttämällä laktoositonta voita ja suklaata (esim. Brunberg). Gluteenin osalta kannattaa tarkistaa maapähkinävoi ja suklaa (ja koristeet), varsinkin suklaassa saattaa joskus olla varoitus vehnäjauhosta.

Varoituksen sana - näihin tulee himo ja pieni koko hämää. Joka kerta huomaan ajattelevani, että otan vielä yhden, vain yhden. Mutta jos sitten kuitenkin vielä toisen. Ja ehkä vielä...

2 kommenttia: