20. heinäkuuta 2013

Synttärikakkuja

Vietin alkukuusta syntymäpäiviäni, ja koska en osannut päättää, minkä kakun tekisin, leivoin kaksi. Toinen, alla oleva pavlova, syötiin varsinaisena juhlapäivänä ja toisen tein viikkoa myöhemmin, kun äitini tuli meille.

Pavlovan pohjan ohjeen löysin Donna Hayn sivuilta, täytteen suhteen otin omavapauksia. Pohjana siis maustamaton marenki, kaakaolla saisi suklaaversion. Täytteeksi sekoitin mascarponea ja lime-valkosuklaarahkaa, ja päälle mansikoita ja kiiviä. Sudin marengin pintaan sulatettua valkosuklaata, jotta juusto-rahkaseoksen kosteus ei pilaa marengin rapeutta. Samaa suklaata valutin koko komeuden päälle koristeeksikin. Jopa J, joka ei erityisemmin pidä makeasta, tykästyi kakkuun. Toisaalta, ehkä hän vain sanoi niin, jotta hiipivää kolmenkympin kriisiä poteva avovaimo olisi tyytyväinen...
Toisen kakun ohjeen löysin Glorian Ruoka & Viinistä. Nimensä mukaisesti vadelma- suklaakakussa pitäisi olla kuusi kerrosta, mutta lehden kuvassakin niitä oli vain viisi. Ehkä kuorrutus oli sitten se kuudes kerros. Tein kakun puolikkaalla ohjeella ja vähän pienemmillä irtopohjavuoilla, mutta silti kerroksia tuli viisi ja täyte riitti hyvin. Koska täytteessä oli paljon kermaa (alkuperäisessä ohjeessa 8dl vispikermaa), oli se mielestäni turhan löysää ja kakun kokoaminen tämän vuoksi hieman haastavaa. Seuraavalla kerralla korvaan vielä isomman osan rahkalla, tai sekoitan joukkoon hieman vaniljakreemijauhetta. Täytteeseen käytin pakastevadelmia, jotka keitin ennen soseutusta, alkuperäinen ohje on tehty tuoreilla vadelmilla. Kostutin kakkua hieman vadelmamehulla tumman rommin sijaan.

Paistoin pohjia ehkä pari minuuttia liian kauan, mielestäni kakusta tuli aika kuivaa. Sitä oli tietysti pakko maistaa jo 4 tunnin jääkaapissaolon jälkeen, mutta en halunnut että kakku vettyy vadelmamehusta. Täytteen kosteus kannattikin huomioida, seuraavana päivänä pohja oli jo parempaa, kun kakku oli ollut yön yli jääkaapissa.

Vadelma ja tumma suklaa ovat loistava ja klassinen yhdistelmä, kakku on makea, mutta raikas, ja siitä riittää helposti useammallekin syöjälle. Suklaakuorrutuksenkaan kanssa ei tarvitse suuremmin säätää, kun tarkoituksena on peittää vain osa kakusta. Gloria ei ole julkaissut reseptiä verkkoversiona, mutta se löytyy numerosta 04/2013, sivulta 93.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti