3. toukokuuta 2013

Herkkuvappu

Vappu meni tänäkin vuonna rauhallisissa merkeissä, tosin vieraiden ansiosta panostin ruokapuoleen tavallista enemmän. Tarjottavat toimivat (ehkä munkkeja lukuun ottamatta) ympäri vuoden, varsinkin kesän juhlissa.




Suolaiset piirakat ja salaatit ovat yleensä takuuvarmoja "crowd-pleasereita", jokaiselle löytyy jotakin. Kinkkupiirakan tein valmiiseen piirakkataikinaan, täytteenä kantarelli- tuorejuustoa, kinkkukuutioita, purjoa, tomaattia ja mozzarellaraastetta. Nopea ja helppo, ja täytettä voi tietysti vaihdella oman maun ja vuodenajan mukaan. Salaatin ohjeen nappasin uusimmasta Pirkka- lehdestä (resepti täällä), kastikkeena pelkkä balsamico- siirappi.




Makeat tarjottavat ovat aina oma lukunsa. Munkit hankin suosiolla Pyynikin Näkötornilta (Munkkikahvila), koska en edes yritä tehdä itse parempia. Testasin viimeinkin kakkutikkareita, ensimmäisen kerran tuotokseksi lopputulos oli mielestäni ihan onnistunut. Toisissa täytteenä suklaakakkua, valkosuklaata ja vähän vadelmahilloa, toisissa minttusuklaakeksejä ja suklaatuorejuustoa. Molemmat on kuorrutettu valkosuklaalla ja koristeltu nonparelleilla / Marianne Crushilla.

Suklaakakun reseptin löysin sattumalta vanhasta Glorian Ruoka & Viinistä, mutta mikä tahansa hieman kosteaksi jäänyt mutakakku- tyyppinen kakku kelpaa, koska se päätyy kuitenkin muruiksi. Keksit murskasin hienoksi täytteineen, ja juustoa lisäsin sen verran, että massasta sai pyöriteltyä käsin palloja. Sitten vain pallot tikkaritikkujen nokkaan ja jääkappiin jähmettymään. Ennen kuorrutusta kannattaa tikkareita pitää vielä puoli tuntia pakastimessa, jotta suklaa jähmettyy pallojen pintaan nopeammin. Teko ei ole vaikeaa, mutta hieman työlästä. Ja ehkä vähän hermoja raastavaa, jos haluaa täydellisiä palloja. Itse tyydyin taiteellisempaan lopputulokseen, kärsimättömänä perfektionistina tiedostan omat rajani.


Donitsikeksit on tehty myös Glorian Ruoka & Viinin ohjeen mukaan, mutta ideana yksinkertaisesti siis vaaleat, pyöreät murokeksit, jotka on kuorrutettu ja koristeltu, jolloin lopputulos näyttää donitsilta. Vaaleanpunaisten ja ruskeiden kohdalla huijasin vähän, ja käytin valmiita makutomusokereita. Kahvikuorrute syntyi helposti tavallisen tomusokerin ja vahvan espresson yhdistelmästä ja valkoinen kuorrute perinteisesti sitruunamehulla.

Vappupäivän brunssilla ei ollut nakkeja, ei perunasalaattia tai sillejäkään. Sen sijaan söimme tuoreita hedelmiä, jugurttia, croissantteja juustolla ja ilman, munia ja pekonia sekä pieniä pannukakkuja itsetehdyn marjamarmeladin kanssa. Alun perin aioin tehdä myös skonsseja, mutta liika on liikaa. Ehkä ensi kerralla sitten niitä.



Ja niin, koska meillä on hyvät poikaystävät, sekä minä että ystäväni saimme vappupallot torilta. Omani alla, ystävän ihana possupallo matkasi illaksi kotiin.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti