Tässä vielä resepti:
4 dl kuohukermaa
1 1/2 dl sokeria
reilu 1 dl sitruunan mehua
Sekoita kerma ja sokeri kattilassa, kuumenna ja keitä noin kolme minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita sitruunamehu kerman joukkoon. Lisää mehua tai sokeria maun mukaan. Kaada seos laseihin, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi tai yön yli. Vanukas säilyy syömäkelpoisena muutaman päivän, riippuen kerman parasta ennen- päiväyksestäkin.
(Kuva: Glorian ruoka & viini) |
In English:
This recipe is from a Finnish magazine called Glorian ruoka & viini (Gloria's food & wine).
Lemon Posset
4dl double cream
1,5 dl caster sugar
1-1,5dl lemon juice (fresh)
Mix the cream and sugar in a kettle with thick bottom, bring to the boil and cook for 3-4 minutes stirring the whole time. Take off the heat and add the lemon juice. Add sugar or juice to taste, I like this quite tart. Divide the mixture between 4-6 glasses, cover with cling film and place in the fridge for at least three hours - preferably overnight. Try the recipe with other citrus fruit as well, e.g. pink grapefruit and lime work nicely with the softness of cream and sugar.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti