27. kesäkuuta 2016

Murupaistos

Marjapiirakoiden paras osa on pinnalla oleva muru, joka paistuu ihanan rapeaksi uunissa. Miksi siis edes tehdä pohjaa, kun voi kuorruttaa marjat tai hedelmät murutaikinalla ja herkutella paistoksella sellaisenaan tai jäätelön kera? Taikinaa voi käyttää melkeinpä minkä täytteen kanssa vain, mutta erityisen herkullista se on raparperin ta mustikoiden parina. Tästä reseptistä tulee yksi iso paistos tai useampi pieni, riippuen astioiden koosta. Muruseoksen voi myös pakastaa ja käyttää suoraan pakkasesta, sulatusta ei tarvita (mainio vierasvara siis!).


4dl vehnäjauhoja
1,5dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
125g voita sulatettuna

Sekoita kuivat aineet hyvin keskenään ja lisää sulanut, hieman jäähtynyt voi. Sekoita hyvin, jotta voi leviää koko taikinaan. Ripottele taikina vuokaan hedelmien / marjojen päälle ja paista 175-asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Sokeria vaihtelemalla taikinaan saa erilaista makua, esimerkiksi fariinisokeri ja raparperi tai omenat ovat toimiva makupari. Jos täytteestä irtoaa paljon nestettä (esim. pakastemarjat) kannattaa paistoaikaa pidentää hieman ja sekoittaa maissitärkkelystä tai perunajauhoja hieman täytteen sekaan ennen paistoa.In English:

Basic crumble

My favourite part of berry pies is the crispy crumble on top. So why bother baking the base at all, since you can just cook berries or fruit with that lovely topping and eat it like that or with ice cream? This basic crumble can be used with pretty much anything but it's especially tasty with rhubarb or blueberries. This recipe yields one big pie or several individual ones depending on the size of the dish. You could also keep the dough in the freezer and use it when acute need for crumble strikes (or surprise guests show up at your door), no need to thaw.


4dl all-purpose flour
1,5dl sugar
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon vanilla sugar
125g butter, melted and slightly cooled

Preheat oven to 175*C. Mix all the dry ingredients together and add the melted butter. Mix well so that the butter is incorporated evenly and the dough starts to form crumbs. Sprinkle the dough on top of the prepared fruit / berries and bake in the middle of the oven for 30-40minutes until golden on top.

You could add flavour by substituting part of the regular sugar with brown one or demerara. If the filling contains lot of liquid (e.g. frozen berries), mix them with bit of corn starch before baking and bake for a while longer if needed.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti