21. helmikuuta 2016

Pullapäivä

Kuten olen jo aiemmin kertonut, pullan leipominen ei kuulu missään määrin vahvuuksiini. Sitkeästi silti yritän silloin tällöin, vaihtelevin lopputuloksin. Jo pitkään on pitänyt kokeilla pullataikinaa mantelimaitoon ja viimein sain aikaiseksi pari viikkoa sitten. En tiedä johtuiko taikinan pehmoisuus yksistään mantelimaidosta, käytin myös osittain täysjyväjauhoja ja vaivasin taikinaa vatkaimellakin, mutta yhtä kaikki, tulos miellytti.Tein puolesta taikinasta netistä löydetyn "rullausohjeen" mukaisia sydänpullia ja puolikkaan pinnalle levitin kastanjatahnaa. Hyvää tuli, joskin kastanja vaatii vielä makuna totuttelua.

2,25dl mantelimaitoa
25g hiivaa tai vastaava määrä kuivahiivaa (vajaa pussi)
0,75dl sokeria
1-2tl kardemummaa
120g voita sulatettuna
3dl täysjyvävehnäjauhoja
4-5dl vehnäjauhoja

Maito lämmitetään kädenlämpöiseksi tai hieman lämpimämmäksi, riippuen siitä, käytätkö tuoretta vai kuivahiivaa (kuivahiiva vaatii n. 42-asteisen nesteen toimiakseen). Hiiva sekoitetaan lämpimän mantelimaidon joukkoon, annetaan liueta hetki ja lisätään sokeri sekä kardemumma. Kardemumman voi lisätä myös jo maidon lämmitysvaiheessa, jolloin makua irtoaa taikinaan enemmän. Lisää sulanut voi ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput jauhot koneella tai käsin vaivaten, kunnes taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Jauhojen määrä vaihtelee, käytä mieluummin hieman liian vähän jauhoja kuin liikaa, leivontavaiheessa niitä tulee taikinaan kuitenkin hieman lisää. Anna taikinan kohota peitettynä ja lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Itse laitoin kulhon noin 40-asteisen uunin alatasolle.

Sydänpullat:
40-50g pehmeää voita
1dl fariinisokeria
0,5rkl kanelia
(vajaa 1tl maissitärkkelystä)

Sekoita sokeri, kaneli ja halutessasi maissitärkkelys keskenään sekaisin. Tärkkelys vaikuttaa täytteen rakenteeseen, mutta ilmankin pärjää. Ota kohonneesta taikinasta pieniä paloja ja kauli (tarvittaessa jauhojen kanssa) pyöreiksi levyiksi. Levitä pehmeää voita ohuesti taikinalevyn pintaan ja ripottele päälle sokeri-kaneliseosta. Rullaa levy tiiviisti ja taita kaksinkerroin. Leikkaa viilto taitospuolelle ja käännä taikina sydämen muotoon siten, että päät jäävät peltiä vasten pullan alle (katso kuva). Anna kohota liinalla peitettynä, voitele kananmunalla ja paista n. 175-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia. Jos teet koko taikinasta vain sydänpullia, tuplaa täytteen määrät.Kastanjahyrrät:
1-1,5dl kastanjatahnaa

Kauli (tarvittaessa jauhojen kanssa) taikina ohueksi suorakulmion malliseksi levyksi. Levitä pinnalle reilu määrä kastanjatahnaa ja kääri taikinalevy tiukaksi rullaksi. Leikkaa taikinarulla muutaman sentin paksuisiksi paloiksi ja asettele palat pystyyn muffinsivuokien pohjalle. Anna kohota liinalla peitettynä, voitele kananmunalla ja paista n. 175-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia. Jos teet koko taikinasta vain kastanjapullia, tuplaa tahnan määrä.


Pullat voi paistaa sellaisenaan paperivuoissa, mutta muffinsipellillä pulla kohoaa vielä paremmin muotoonsa. Taikinaa rullatessa kannattaa huomioida kohoamisvara. Taikinalevyn voi tarvittessa jakaa kahteen eri rullaan, liian isoina paloina pullat jäävät helposti raaoiksi keskeltä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti