1. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen herkkuja sitruunasta

Rakastan sitruunaa - sellaisenaan, juoman seassa, jälkiruoissa muodossa missä hyvänsä. Erityisen hyvin sitruuna sopii mielestäni pääsiäisen herkkupöytään - kaikki ne suklaamunat tarvitsevat jotakin kirpeää rinnalleen. En ole vielä täysin päättänyt, mitä itse tarjoan tänä vuonna aterian makean kirpeäksi lopuksi. Jääkaapissa odottaa lemon curd, jonka onnistumisesta en ole vielä täysin vakuuttunut. Mutta tässä muutamia jo aiemmin postattuja herkkuja, joita suosittelen kokeilemaan:

Sitruunapiiras - Kevyen kakkumaisen pohjan kruunaa raikas, paksu sitruunakiisseli. Piiras on nopea tehdä ja maistuu sekä huoneenlämpöisenä että kylmänä. Kiisselin suhteen kannattaa olla skarppina keltuaisten erottelussa. Valkuainen kypsyy ikäväksi kokkareeksi, ja voin kertoa, että kiisselin sihtaaminen on melko, noh, hermoja raastavaa. Been there, done that. (Jos keltuaisten erottelu "perinteisin keinoin" ei innosta, suosittelen kokeilemaan tätä tapaa. Testattu on ja toimii, kunhan vaan pulloa puristaa oikeaan aikaan ja keltuainen ei hajoa kananmunaa rikkoessa.) Koristeluun voi käyttää sitruunankuorta, nonparelleja tai vaikka kermasta ja rahkasta tehtyä vaahtoa. Koristelu kannattaa kuitenkin tehdä vasta juuri ennen tarjoilua.

 


Sitruuna-valkosuklaakakku - Hyydytettyjen juustokakkujen ystäville sopiva, rahkalla kevennetty versio. Kaksi kerrosta syntyy melko pienellä vaivalla, ja makuina voi toki käyttää muutakin kuin sitruunaa ja valkosuklaata. Tämä kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä tai aamulla, jos kakku on tarkoitus syödä illalla, jotta se ehtii hyytyä kunnolla.Paistettu juustokakku - Donna Hayn resepti sitruunalla maustettuun klassikkoon. Kivan säväyksen tuo tyypillisen keksipohjan sijaan mantelijauhoista tehty pohja. Älä turhaan vieroksu, tähän menee pitkälti sama aika kuin niiden keksien murskaamiseen. Makujen tasaantumisen ja oikean rakenteen vuoksi kakun on annettava viettää rauhassa yö jääkaapissa.Sitruunaneliöt - Rapealla kauramurulla päällystetty herkku ei ole ehkä juhlavimmasta päästä, mutta kahvileipänä tai väliherkkuna (eli siis makea välipala) tämä on kerrassaan mainio. Sitruunan makua voi helposti säätää, joten muista maistella täytettä ennen paistoa. Tiedostan, että kaikki eivät välitä ihan niin kirpeästä täytteestä kuin minä.Sitruunaposset - Brunssille ja lounaalle sopiva pikkuherkku. Tähän voi käyttää muitakin sitrushedelmiä oman maun mukaan, kerma pyöristää kirpeimmän terän ja vanukas on aterian raikas lopetus. Helppo ja nopea valmistaa, mutta nämä tarvitsevat hyytymisaikaa, joten tee posset tarjoiluastioihin jo hyvissä ajoin edellisenä päivänä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti