Espressojäätelö:
2,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
190g kondensoitua maitoa
2rkl pikaespressojauhetta
2rkl kaakaolikööriä
3-4 rkl Nutellaa
Vaniljakastike ja kondensoitu maito vaahdotetaan paksuksi, lisätään espressojauhe ja kaakaolikööri. Nutellaa voi lämmittää hetken mikrossa, jotta rakenne muuttuu vähän juoksevammaksi. Puolet jäätelömassasta kaadetaan pakasterasiaan ja valutetaan puolet Nutellasta raidoiksi ja sattumiksi päälle. Toistetaan loppuosalla, pakastetaan vähintään 8 tuntia ja syödään hyvässä seurassa. (Joskus hyväksi seuraksi riittää iso lusikka.)
Bataattimuffinsit:
Resepti Pirkan sivuilta, mutta fariinisokerista korvataan maun mukaan osa (esim. puolet) tummalla muscovadosokerilla ja lisätään taikinaan 50g rouhittua pekaani- tai saksanpähkinää. Kardemumman määrän voi vähentään yhteen lusikalliseen tai jättää kokonaan pois. Hyviä sellaisinaan, eivät kaipaa kuorrutusta.
Sitrusposset:
2dl kuohukermaa (Flora)
0,75dl sokeria (Siro)
0,75dl sitrusmehua (lime, sitruuna, verigreippi, appelsiini)
Kerma ja sokeri sekoitetaan, kuumennetaan ja keitetään 3-4 minuuttia koko ajan sekoittaen. Otetaan kattila pois liedeltä ja sekoitetaan (tuorepuristettu) sitrusmehu sekaan. Annostellaan esim. laseihin ja siirretään jääkaappiin hyytymään. Astiat voi peittää muovikelmulla kun vanukas on jäähtynyt. Tästä määrästä tulee kolme pientä tai kaksi suurempaa annosta. Suosittelen Floran kuohukermaa, koska se on rakenteeltaan huomattavasti paksumpaa kuin monet muut kuohukermat. Tuorepuristettu, siivilöity mehu myös voittaa mennen tullen valmistiivisteet. Vanukas on hyvää sellaisenaan tai keksien ja marjojen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti