3. huhtikuuta 2014

Sitruunaneliöt

Kirpeänmakea sitruunatäyte ja rapea kauramuru. Näistä syntyy raikkaat sitruunaneliöt, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi Pääsiäisen kahvipöytään. Resepti on huhtikuun Pirkka- lehdestä, tosin sitä ei ilmeisesti ole julkaistu netissä.

Pohja:
120g voita
1,5dl fariinisokeria
2,5dl kaurahiutaleita
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa

Huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdotetaan kevyesti ja lisätään kuivat aineet. Taikinaa vatkataan, kunnes rakenne on tasaisen murumainen. Pohja tehdään reilusta puolesta muruseoksesta painelemalla taikina leivinpaperilla vuoratun noin 20x20- senttisen vuoan pohjalle (tai 20-22cm pyöreä irtopohjavuoka).

Täyte:
1prk (397g) kondensoitua maitoa
0,75dl sitruunamehua
1-3tl raastettua sitruunan kuorta

Täytteen aineet sekoitetaan keskenään, maitotiiviste paksuuntuu sitruunan happamuuden ansioista. Kaadetaan täyte murupohjan päälle, ja levitetään jäljellä oleva muruseos tasaisesti täytteen pinnalle. Paistetaan 175- asteisen uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hieman hyytynyt ja kauramuru saanut väriä. Täyte hyytyy jäähtyessään lisää. Jäähtynyt kakku leikataan neliöiksi tai viipaleiksi, raikas maku toimii parhaiten lähes jääkaappikylmänä sellaisenaan tai vaikka jäätelön kera.Neliöt voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä ja ne maistuvat muutaman päivän ikäisinäkin. Sitruunan kuoren maku voimistuu kuitenkin ajan kanssa, joten tämä kannattaa ottaa huomioon määrää mitoittaessa. Kuoren voi tietysti jättää myös pois tai reseptiin voi testata limeä sitruunan sijaan.
Vietän herkutonta huhtikuuta. Tai no, vähemmän herkullista. Pääsiäinen ja muutamat vieraat ovat hyvä syy pienelle herkuttelulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti