20. maaliskuuta 2014

Sitruunapiiras

Tämä resepti on leikattu vuosia sitten Helsingin Sanomien Ruokatorstaista. Vuosia on kulunut enemmän kuin haluan myöntää, mutta ihanan pirteä sitruunapiiras toimii edelleen.

Pohja:
2 munaa
0,75dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1dl vehnäjauhoja
75g voita sulatettuna

Munat ja sokeri vaahdotetaan vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Siivilöidään keskenään sekoitetut jauhot taikinaan, lisätään voisula ja käännellään varovasti tasaiseksi. Pohjaa paistetaan 175-asteisessa uunissa 15-20min. Taikinasta riittää 22-24cm piirakkavuokaan. Vuoka kannattaa voidella, jauhottaminen ei ole välttämätöntä, tosin sekin riippuu hieman vuoasta. Lasiin taikina tarttuun hanakammin kuin keramiikkaan.



Täyte:
2dl kylmää vettä
1,25dl sokeria
2 keltuaista
2rkl maissitärkkelystä
4rkl- 5rkl sitruunanmehua
1-2tl raastettua sitruunankuorta
50g voita

Sekoitetaan kylmä vesi, sokeri, keltuaiset, sitruunanmehu ja maissatärkkelys keskenään kattilassa ja kuumennetaan koko ajan sekoittaen. Maissitärkkelys suurustaa kiisselin hieman yhtäkkiä, joten suosittelen mieluummin matalampaa lämpöä ja pidempää keittoaikaa kuin täysillä paahtavaa levyä. Kiisselin voi suurustaa kuumana myös esim laimennettuun sitruunamehutilkkaan liuotetulla perunajauholla, mutta tarvittava määrä on pienempi, ehkä noin 1rkl. Kun kiisseli on suurustunut, otetaan kattila pois liedeltä ja lisätään sitruunankuori sekä voi. Kiisseli sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan pohjan päälle. Pohjaan voi halutessaan pistellä hammastikulla reikiä, jolloin kiisseli imeytyy jonkin verran kakkupohjaan. Jäähtyessään täyte paksuuntuu.

Olen tehnyt piirasta ilman sitruunankuorta, mutta maku on silloin hieman valjumpi. Tietysti jos kuoren voimakas aromi ei kuulu suosikkeihin, kiisseli onnistuu hyvin ilmankin. En myöskään suosittele pullomehua, siitä tulee muovinen maku näin suuressa määrässä.



Sitruunapiiras on sekä maun että värin puolesta mainoa herkku pääsiäiseen, mutta maistuu myös näin takatalven iskiessä. Ja sen verran koukuttavaa se on, että yksi piirakka on aikanaan syöty ystävän kanssa kahdestaan - kerralla.

15. maaliskuuta 2014

Espressojäätelö

Maaliskuun alku on mennyt blogihiljaisuudessa, mutta tänään tulee herkkuja oikein tuplana!

Jäätelöreseptit, jotka lupaavat valmistua ilman sen suurempaa vaivaa, houkuttelevat aina. Ylen näyttämä Makumatka Italiaan (Nigellissima) tarjosi tämän Nigella Lawsonin reseptin testiin:

3dl kuohukermaa
175g kondensoitua maitoa
2rkl pikaespressojauhetta
2rkl kahvilikööriä

Kaikki aineet vatkataan keskenään kuohkeaksi vaahdoksi ja vaahto laitetaan parissa pakasterasiassa yöksi / vähintään kuudeksi tunniksi pakastimeen. Espressojauhetta tulee reilusti, mutta jäätelön maku saakin olla vahva. Suklaaversion saa käyttämällä leivontakaakaota ja kaakaolikööriä. Espresson ja kaakaoliköörin yhdistelmästä tuli myös hyvää.



Jäätelö sulaa nopeasti, joten se kannattaa tarjota samantien. Kondensoitu maito ja likööri pitävät rakenteen pehmeänä, ja jäätelöstä saa helposti palloja. Espressojäätelö on hyvää sellaisenaan, mutta halutessaan herkkuun voi lisätä esim. tummaa suklaarouhetta tai pähkinää joko koristeeksi tai jo valmistusvaiheessa. Näppärä jälkiruoka fiinimmällekin aterialle, mutta toimii myös semi-akuutissa jäätelönhimossa!



S'mores- kuppikakut

S'mores on jenkkiherkku, joka koostuu kekseistä, suklaasta ja vaahtokarkeista. Variaatioita on monia, mutta ideana on sula suklaa ja paahdettu vaahtokarkki keksien välissä. Bakerellan blogissa oli näiden S'mores- kuppikakkujen ohje. Tein reseptin puolikkaana ja käänsin amerikkalaiset mitat deseiksi, 1 cup = 2,5dl. Tuo kaava vaihtelee jonkin verran, mutta ainakin näiden kakkujen koostumus onnistui hyvin. Määrät ovat tosin tuon muunnoksen vuoksi hieman omituisia. Tästä reseptistä tulee vuokien koosta riippuen 12-14 kuppikakkua.

1,9dl keksejä (digestive)
2,5rkl voisulaa
0,3dl sokeria
80g tummaa suklaata rouhittuna

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon sokeri ja voisula. Levitä muffinssivuokien pohjalle n. rkl muruseosta ja paina esim. pienen lasin pohjalla seos tasaisesti vuoan pohjalle. Jätä keksiseosta hieman taikinan päälle laitettavaksi. Lisää keksimurun päälle suklaarouhetta. Mukana voi olla myös vähän isompia paloja. Paista pohjia n. 160- asteisessa uunissa 8 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään 5min ennen taikinan lisäämistä.




2,5dl vehnäjauhoja
1dl leivontakaakaota
0,75tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
0,25tl suolaa
1 muna
1,25dl maitoa
0,6dl öljyä (rypsi)
1tl vanilja-aromia
0,8dl kiehuvaa vettä
40-50g tummaa suklaata rouhittuna

Yhdistä kuivat aineet keskenään, jauhot kannattaa siivilöidä. Vatkaa muna, maito, öljy ja vanilja sekaisin pienellä teholla ja lisää sokeri. Kun aineet ovat sekoittuneet, lisää jauhot ja vatkaa keskinopeudella n. 2min. Lisää lopuksi kiehuva vesi ja kääntele taikina varovasti tasaiseksi. Anna seistä 15min ja kääntele uudelleen tasaiseksi. Täytä vuoat taikinalla (n. 3/4, ei aivan täyteen) ja ripottele pinnalle suklaarouhetta ja keksimurua. Paista 175- asteisessa uunissa n. 20min.

Muffinsit ovat oikein hyviä jo näinkin. Bakerellan blogista löytyy kuitenkin resepti myös s'moresille ominaiseen vaahtokarkkikuorrutukseen. Itse olin laiska ja ostin kaupasta valmista Marshmallow fluff- levitettä. Hyvää, mutta ei kovin helppoa työstettävää kakkujen kuorruttamisen kannalta. Levitettäkin voi kuitenkin paahtaa keittiöpolttimella, mutta pursotettava kuorrute takaisi paremman lopputuloksen. Polttimen kanssa kannattaa olla varovainen, ideana on vain kevyesti paahtaa kuorrutteen sokeri, ei polttaa.





S'moresiin käytetään Graham Crackers- keksejä, mutta niitä ei löydy kotimaisista kaupoista. Digestive ajaa saman asian ainakin tässä tapauksessa, mutta maku ei ole täysin autenttinen. Itse en ole koskaan aitoa s'moresia maistanut, joten tämä supermakea herkku maistui mainiosti näinkin!



2. maaliskuuta 2014

Suklaamousse

Tämä on alun perin Nigellan resepti, jonka olen puolittanut. Moussen rakenne on ihanan paksu, ja voisi kuvitella valmistuksen vaativan paljon aikaa ja vaivaa. Tämä on kuitenkin huijarin versio, eli esimerkiksi kananmunia reseptiin ei tarvita. Toki aikaa kuluu vähän enemmän kuin kermavaahdon ja suklaan sekoittamiseen, mutta se on sen arvoista. Jos et ole todella tumman suklaan ystävä, voi tähän käyttää myös taloussuklaata ja vähentää voin määrää jonkin verran.

75g vaahtokarkkeja
125g tummaan suklaata (70%)
25g voita
30ml kuumaa vettä (keitettyä)
1,5dl-2dl vispikermaa
0,5tl vanilja-aromia

Vaahdota kerma ja vanilja paksuksi vaahdoksi. Vaahtokarkit, paloiteltu suklaa ja voi sulatetaan kattilassa miedolla lämmöllä kuuman veden kanssa. Seosta kannattaa sekoitella usein, jotta suklaa ei pala ja vaahtokarkit sulavat. Minikokoiset karkit ovat parhaita, mutta jos käyttää isoja, niitä kannattaa paloitella esim. saksilla ennen sulattamista. Anna suklaaseoksen jäähtyä hetki. Jotta suklaan saa sekoitettua paremmin kerman joukkoon, kannattaa sekoittaa osa kermavaahdosta ensin suklaan sekaan ja vasta sitten vatkata suklaa lopun kermavaahdon sekaan. Kun seos on tasaista, kaada tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin jähmettymään.


Moussesta tulee kaksi isoa annosta tai 3-4 pienempää. Moussen voi kaataa myös pakasterasiaan ja pyörittää esim. lämmitetyllä lusikalla palloiksi. Jäähtyessään moussen rakenne tiivistyy, ja tätä herkkua riittää oikeasti pienenpikin annos. Kerman määrällä voi säätää rakennetta jonkin verran. Mousse maistuu sellaisenaan tai marjojen ja hedelmien kanssa.