31. tammikuuta 2014

Blondiet

En tiedä kuka on keksinyt nimen blondie, mutta onhan se toisaalta ihan looginen brownien vastakohta. Kyseessä on siis hieman kosteaksi jätettävä kakku, johon ei tule suklaata. Kovin paljoa. Tai ainakaan kovin tummaa.

Tämän reseptin löysin alun perin Rachel Allenin tv-ohjelmasta, mutta unohdin sen muutamaksi vuodeksi. Tänään se tuli mieleen, kun perjantain kunniaksi teki mieli jotain varmasti onnistuvaa, mutta vähän erilaista. Tässä hieman muokattu versio alkuperäisestä reseptistä:

100g voita (huoneenlämpöistä, hyvin pehmeää)
150g maapähkinävoita
75g vaaleaa muscovadosokeria
100g kidesokeria
1 kananmuna kevyesti vispattuna (rakenne rikki esim haarukalla)
1 tl vanilja-aromia tai 2tl vaniljasokeria
125g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
80-100g valkoista suklaata

Vatkataan voit hyvin vaaleaksi vaahdoksi. Sileä maapähkinävoi vatkaantuu paremmin, mutta rakenteella ei sinänsä ole väliä. Crunchy- mallinen voi sopii aivan yhtä hyvin. Lisätään sokerit, vanilja ja kevyesti vispattu muna ja vatkataan tasaiseksi. Lopuksi joukkoon käännellään keskenään sekoitetut jauhot ja paloiteltu suklaa.

Suklaan voi rouhia, mutta itse tykkään isommista sattumista, joten paloittelin suklaan käsin. Suklaalevyn palojen koosta ja paksuudesta riippuen yhden palan saa helposti 2-4 osaan ilman sen suurempia voimanponnistuksia.


Taikinasta tulee hyvin paksua, ja sen tasoittelu vuokaan on helpointa silikonilastalla. Pinnan ei ole tarkoituskaan olla sileä. Blondiet (ja browniet) paistetaan perinteisesti neliövuoassa, mutta pieni irtopohjavuoka (20-22cm) käy yhtä hyvin. Blondiet valmistuvat uunista riippuen 25-30 minuutissa 175 asteessa keskitasolla.

Hieman jäähtyneenä kakun saa leikattua neliöiksi, tai mihin muotoon haluaakaan esim. piparimuotilla. Parhaimmillaan blondiet ovat lämpiminä joko sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.


Huomenna on jo helmikuu. Edessä on siis parhaat päivät herkutella Runebergin tortuilla!

27. tammikuuta 2014

Nutella- fudge

Tämän reseptin löysin Ja vielä ripaus pippuria -blogista, johon se oli otettu vanhasta Hembakat- lehdestä. Kyseessä ei ole oikeaoppinen fudge, mutta rakenne muistuttaa sitä kovasti. Herkku on melko nopea valmistaa, jos ainekset löytyvät valmiina kaapista.

1dl sokeria (Siro)
2dl vaaleaa siirappia
300g Nutellaa
1,5dl suolapähkinöitä
5dl hiutalemuroja (esim Special K, älä käytä sokerihuurrettuja)

Pähkinät rouhitaan pieniksi paloiksi, muroja voi murskata jonkin verran. Sekoita keskenään isossa kulhossa.

Sokeri ja siirappi kiehautetaan paksupohjaisessa kattilassa. Kattilaa voi varovasti liikutella, mutta seosta ei kannata sekoittaa turhaa, ettei se kiteydy. Kun sokeri ja siirappi kiehuvat, voi esim silikoninuolijalla varovasti sekoittaa, jotta sokeri sulaa tasaisesti.

Kattila nostetaan pois levyltä, lisätään Nutella ja sekoitetaan nopeasti tasaiseksi. Kaadetaan fudgemassa pähkinä-muroseoksen päälle ja sekoitetaan hyvin. Massa kaadetaan foliovuokaan ja laitetaan kylmään jähmettymään noin tunniksi. Jähmettymisaika riippuu vuoan koosta ja fudgelevyn paksuudesta.

Jos viitseliäisyyttä riittää, voi fudgesta tehdä valmiita annospaloja esim. paperisiin muffinssivuokiin. Levy on kuitenkin helppo kumota foliovuoasta ja leikata paloiksi, jos ulkonäön ei tarvitse olla ihan konditorialuokkaa.
Reseptin mukaisilla määrillä fudgea tuli 1,5 keskikokoista foliovuoallista. Suolapähkinöiden sijaan voisi käyttää myös esim pistaasipähkinöitä. Fudge pehmenee huoneenlämmössä suhteellisen nopeasti, joten säilytä sitä jääkaapissa. Jos siis mitään säilytettävää jää.


In English:

Nutella fudge

I found this recipe from a blog called Ja vielä ripaus pippuria, but originally it's from a Swedish Hembakat- magazine. This isn't a real fudge (there's no actual cooking and caramelizing the sugar) but the texture is quite similar. This fudge is pretty simple to make especially if you already have all the ingredients in your cupboard. If peanuts aren't your thing, pistachios or hazelnuts would propably work just as well.

1dl caster sugar (super fine)
2dl light syrup
300g Nutella
1,5dl salted peanuts
5dl corn flakes (eg. Special K, but don't use frosted ones)

Chop the nuts and mash the corn flakes a bit, if you want. Mix together in a large bowl. Bring the sugar and syrup to the boil. You can swirl the pan a bit, but avoid whisking so the sugar doesn't crystallize. Once the sugar and syrup are starting to bubble, fold gently so all the sugar melts evenly. Take the pan from the heat, add the Nutella and working fast, mix together. Pour the mixture on top of the nuts and corn flakes ja fold until well combined. Spread the mixture to a foil tin (23cm). This amount makes about 1,5 tins. Let the fudge set in the fridge and cut into pieces. Store in the fridge as the fudge gets soft in room temperature.

23. tammikuuta 2014

Nutella-banaanijäädyke

Tämä "resepti" on bongattu vanhasta Glorian ruoka & viini- lehdestä. Resepti lainausmerkeissä siksi, että nimensä mukaisesti jäädykkeeseen tarvitaan kahta ainesta - banaania ja Nutellaa, puolet ja puolet.

200g kypsää banaania
200g Nutellaa

Survo banaani soseeksi sauvasekoittimella, lisää Nutella ja sekoita tasaiseksi. Seoksesta tulee yllättävän juoksevaa. Kaada pakasterasiaan tai esim silikonisiin muffinssivuokiin. Jäädytä pakastimessa yön yli tai pidempään peitettynä.

Tästä määrästä tulee pieni pakasterasiallinen tai 6-10 annosjäädykettä vuokien koosta riippuen. Määrää voi tietenkin vaihdella tarpeen mukaan. Massa ei jähmety kivikovaksi, ja se alkaa sulaa melko nopeasti. Maku tosin ei kärsi vähän sulaneenakaan.




4. tammikuuta 2014

Mukibrownie

Brownie in a mug - iltakaakaon uusi muoto! Tämä on ollut laiskan leipurin makeanhimon pelastus useana iltana. Muki on vielä suhteellisen järkevä annoskoko, joten älyttömiä övereitä ei yhdestä saa aikaiseksi. Ja yksi brownie riittää, jopa minulle. Tässä oma muunnokseni mukibrowniesta:

4rkl sokeria (tavallista tai muscovadoa)
4rkl vehnäjauhoja
2rkl kaakaota tai 1rkl kaakaota ja 1rkl Nutellaa
ripaus suolaa
2rkl pähkinäöljyä
3rkl vettä
(1-2tl Nutellaa tai maapähkinävoita)

Sekoitetaan kuivat aineet keskenään, lisätään öljy, vesi (ja Nutella) ja sekoitetaan tasaiseksi. Taikinan voi tehdä suoraan mukiin tai kaataa sen valmiina reilun kokoiseen mukiin. Keskelle voi laittaa vielä Nutellasta tai maapähkinävoista "sydämen", jos haluaa hieman fondantin tapaisen herkun.




Brownieta kypsennetään mikrossa n. 1min 40s. Meillä on melko tehokas mikro, joten olen itse käyttänyt 80 % tehoa ja noin 1min 50s kypsennysaikaa. Kokeilemalla selviää mikä on hyvä aika, se riippuu myös mukin muodosta ja koosta. Kakun kuuluu jäädä hieman kosteaksi. Brownie on hyvää sellaisenaan, mutta päälle voi laittaa vielä pallon jäätelöä tai vähän kermavaahtoa. Kermavaahdon kanssa tosin kannattaa malttaa jäähdyttää brownieta hetken, se on todella kuumaa mikrosta tullessaan.

Erilaisia makuvivahteita saa sokereista ja öljyistä, itse olen todennut pähkinäöljyn mieluisimmaksi ja muscovadosta tulee kinuskinen maku. Taikinaa voi maustaa myös esim kanelilla, vaniljalla tai pähkinärouheella. Sydämenä voi käyttää myös suklaanpaloja tai konvehteja, mutta kannattaa upottaa ne hyvin taikinan sekaan, jotta suklaa ei pala mikrossa. Tähän reseptiin olen käyttänyt yleensä noin 2,5dl mukeja, taikina kohoaa melko reippaasti mikrossa, joten "tavallisen" kokoiset mukit saattavat olla liian pieniä.